Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 02-Μαϊ-2019 07:57

  Τα μηνύματα για τη ΔΕΗ από το bulletin της Standard & Poors

  Τα μηνύματα για τη ΔΕΗ από το bulletin της Standard & Poors
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Όταν τον περασμένο Νοέμβριο η Standard and Poors αναβάθμιζε την πιστοληπτική αξιολόγηση της ΔΕΗ από CCC σε CCC+, έβαζε ταυτόχρονα 2 αστερίσκους. Ο πρώτος ήταν ότι αντιμετωπίζει την επιχείρηση ως GRE (Government Related Entity) δηλαδή ως εταιρεία που σχετίζεται με το κράτος και επομένως ότι θα συνεχίσει να δέχεται έκτακτη υποστήριξη από το δημόσιο σε περίπτωση ανάγκης. Ο δεύτερος αστερίσκος αφορούσε στις αμφιβολίες του οίκου για τα εξαιρετικά ασθενή θεμελιώδη μεγέθη της επιχείρησης, που οδηγούν σε εξαιρετικά εύθραυστη κεφαλαιακή δομή. Ο οίκος είχε σημειώσει από τον περασμένο Νοέμβριο ότι συνεχίζει να διατηρεί αμφιβολίες για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της ΔΕΗ, τη λειτουργία και τη θέση της στην αγορά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για στρατηγικό μετασχηματισμό για μείωση της εξάρτησης από τον άνθρακα και αλλαγή του μοντέλου παραγωγής προς τις ΑΠΕ. Και οι δύο αυτές επισημάνσεις επιβεβαιώθηκαν στην πορεία, τόσο από τις ενέσεις που έδωσε το δημόσιο το τελευταίο διάστημα στη ρευστότητα της εταιρείας, όσο και από τα αποτελέσματα του 2018 που ανακοίνωσε η ΔΕΗ.  

  Προχθές το δελτίο που εξέδωσε η Standard and Poors για την επιχείρηση με αφορμή τα αρνητικά αποτελέσματα και τις υψηλές ζημιές που καταγράφηκαν το 2018, επί της ουσίας διατηρεί στο ακέραιο τις επισημάνσεις που περιλάμβανε η τελευταία αξιολόγηση, προσθέτοντας ότι η εταιρεία δε διατρέχει κίνδυνο και έχει διασφαλισμένη την οικονομική της βιωσιμότητα αλλά και την ικανότητα για αποπληρωμή των υποχρεώσεών της για το επόμενο 12μηνο.

  Πιο συγκεκριμένα η S&P αναφέρει τα εξής σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της ΔΕΗ για τη χρήση του 2018:

  •       Πρώτον διατηρεί τις ανησυχίες της για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της εταιρείας με δεδομένες τις δύσκολες συνθήκες της αγοράς.

  •       Δεύτερον σημειώνει ότι το θετικό outlook αντανακλά και το γεγονός ότι η ΔΕΗ θα συνεχίσει να δέχεται έκτακτη ενίσχυση από την κυβέρνηση, εφόσον εκδηλωθούν νέες οικονομικές δυσκολίες.

  •       Τρίτον επισημαίνει ότι ο δείκτης χρέους / EBITDA αυξήθηκε στο 17 (14 εάν εξαιρεθούν μη επαναλαμβανόμενες δαπάνες και κόστη).

  •       Στα θετικά σημεία, παρατηρεί ότι η ρευστότητα της επιχείρησης φτάνει τα 435 εκατ. ευρώ ενώ ακόμη 702 εκατ. ευρώ είναι διαθέσιμα από γραμμές χρηματοδότησης που λήγουν μετά το 2022.

  •       Καταγράφει ότι τους επόμενους 24 μήνες λήγουν 1,1 δις ευρώ δάνεια, περιλαμβανομένων και των 350 εκατ. ευρώ που είναι το διεθνές ομόλογο, του οποίου η αποπληρωμή έχει ήδη προχρηματοδοτηθεί.

  •       Το επόμενο σημαντικό δάνειο άνω των 100 εκατ. ευρώ ωριμάζει μετά το 2020.

  •       Εκτιμά ότι δεν αναμένεται σημαντική βελτίωση των λειτουργικών και οικονομικών επιδόσεων της επιχείρησης το 2019.

  •       Ωστόσο τονίζει ότι η λειτουργική κερδοφορία θα επωφεληθεί περί τα 196,3 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2018 από την κατάργηση της χρέωσης προμηθευτή υπέρ ΑΠΕ, τον περιορισμό της έκπτωσης στα τιμολόγια από το 15% στο 10% αλλά και από βελτιώσεις σε επίπεδο λειτουργικής αποδοτικότητας.

  Συμπερασματικά, ο οίκος με τις επισημάνσεις του, τονίζει ότι υπάρχει ένα ικανό χρονικό περιθώριο 12 μηνών κατά το οποίο η εταιρεία είναι διασφαλισμένη. Ωστόσο στο διάστημα αυτό η ΔΕΗ θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για στρατηγικό μετασχηματισμό και για αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της, καθώς μακροπρόθεσμα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σοβαρά ρίσκα βιωσιμότητας.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων