Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 17-Απρ-2019 08:17

  Νέα εποχή για τη μαρίνα Αλίμου - Τα σχέδια της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

  Νέα εποχή για τη μαρίνα Αλίμου - Τα σχέδια της ΕΛΛΑΚΤΩΡ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Μια ολοκληρωμένη τουριστική επένδυση, ύψους 50 εκατ. ευρώ, στη μαρίνα Αλίμου, στο ταχέως αναπτυσσόμενο παράκτιο μέτωπο της πρωτεύουσας θα πραγματοποιήσει η Άκτωρ Παραχωρήσεις, συμβάλλοντας στην μεταμόρφωση της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

  Η εταιρεία του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ανακηρύχθηκε προτιμητέος επενδυτής στο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Αλίμου για τα επόμενα 40 χρόνια προσφέροντας τίμημα 57,5 εκατ. ευρώ, όπως έγραψε σχετικά το Capital.gr. Αθροιστικά, ο Όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα επενδύσει κεφάλαια της τάξεως των 107,5 εκατ. ευρώ για να μεταμορφώσει τη μαρίνα Αλιμου, η οποία κατασκευάστηκε και λειτούργησε την δεκαετία του 1960, σε ένα σύγχρονο από όλες τις απόψεις τουριστικό λιμένα.

  Η Άκτωρ Παραχωρήσεις είναι σήμερα η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία στον τομέα των παραχωρήσεων. Στο χαρτοφυλάκιό της συμπεριλαμβάνονται οι κυριότεροι αυτοκινητόδρομοι της Ελλάδας, καθώς κατέχει πλειοψηφική συμμετοχή στην Αττική Οδό (65,7%) και στον αυτοκινητόδρομο Μορέας (71,67%), ενώ διατηρεί σημαντικά ποσοστά (17-23%) στην Ολυμπία Οδό, στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου.

  Έτοιμη για αξιοποίηση

  Η μαρίνα Αλίμου είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες στην Ανατολική Μεσόγειο. Η θέση της στο παράκτιο μέτωπο του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Αθήνας εξασφαλίζει εύκολη πρόσβαση από ολόκληρο το λεκανοπέδιο, ενώ παράλληλα προσφέρει στα σκάφη που ελλιμενίζονται σε αυτή ταχεία πρόσβαση στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων και του Σαρωνικού. Σήμερα διαθέτει περισσότερες από 1.100 θέσεις ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής διαφόρων μεγεθών.

  Την ανάπτυξη της μαρίνας Αλίμου σε σύγχρονο κέντρο υποστήριξης του θαλάσσιου τουρισμού με σκάφος αναψυχής και ταυτόχρονα σε πόλο τουρισμού και αναψυχής επιτρέπει το Προεδρικό Διάταγμα που εκδόθηκε τον περασμένο Αύγουστο, μετά από την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών με πρωτοβουλία του ΤΑΙΠΕΔ.

  Το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) επιτρέπει στη χερσαία ζώνη της μαρίνας Αλίμου, επιφάνειας περίπου 210 στρεμμάτων, συνολική δόμηση 18.520 τ.μ. με χρήσεις που αφορούν στη λειτουργία της μαρίνας (όπως κτίριο διοίκησης, πύργο ελέγχου, καταστήματα ναυτιλιακών ειδών, supermarket, αποθηκευτικούς χώρους, χώρους υγιεινής, γραφεία κλπ.), χρήσεις αναψυχής και εστίασης, καθώς και αθλητικές και εμπορικές χρήσεις (όπως εστιατόρια, αναψυκτήρια, χώρους αναψυχής, αθλητικές εγκαταστάσεις, ξενοδοχείο, εκθεσιακό-συνεδριακό κέντρο, εμπορικά καταστήματα κλπ.).

  Επίσης, το Π.Δ. προβλέπει τη διατήρηση και ενίσχυση της δραστηριότητας αυτής, με την άρτια οργάνωση του σχετικού χώρου, την αναβάθμιση των υποδομών, την κατασκευή υπόστεγου συντήρησης σκαφών κ.α. Ακόμη, σε συγκεκριμένη περιοχή προβλέπονται χρήσεις ναυταθλητισμού. Η χερσαία ζώνη της μαρίνας περιλαμβάνει ακόμη διαμορφωμένες υπαίθριες εγκαταστάσεις, πεζοδρόμους, ποδηλατόδρομο, χώρους στάθμευσης και χώρους αστικού πρασίνου.

  Με το Προεδρικό Διάταγμα θα επιτευχθεί η ανάπτυξη και ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών του τουριστικού λιμένα. Στο πλαίσιο αυτό, η λιμενολεκάνη της μαρίνας (επιφάνειας περίπου 240 στρεμμάτων) θα μπορεί να προσφέρει τουλάχιστον 1.200 θέσεις ελλιμενισμού, εξυπηρετώντας σκάφη μεγέθους έως και 45 μέτρων. Ο αναγκαίος εκσυγχρονισμός των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών της θαλάσσιας ζώνης της μαρίνας θα προβλέπει μεταξύ άλλων πόντιση νέων πλωτών προβλητών, εγκατάσταση μόνιμων αγκυροβολίων (ρεμέτζων), δίκτυα παροχών στα σκάφη κλπ., καθώς και σταθμό καυσίμων και παραλαβής καταλοίπων σκαφών, νηοδόχο και ράμπα ανέλκυσης-καθέλκυσης σκαφών κλπ.

  Στο πλαίσιο αυτό η Άκτωρ Παραχωρήσεις έχει στόχο να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες ανάπτυξης που δίδονται από το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, με χρήσεις τουρισμού, πολιτισμού και αναψυχής, γραφειακούς και εμπορικούς χώρους, χώρους ναυταθλητισμού και εστίασης, στις πέντε ζώνες χρήσεων και λειτουργιών με τη μέγιστη επιτρεπόμενη εκμετάλλευση των 18.520 τ.μ., γεγονός που επιτρέπει την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης τουριστικής επένδυσης στο ταχέως αναπτυσσόμενο παράκτιο μέτωπο της πρωτεύουσας. 

  Σημειώνεται πως το ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη διευθετήσει το σύνολο των θεμάτων για την λειτουργία και αξιοποίηση της μαρίνας Αλίμου. Ειδικότερα, μερίμνησε για την έκδοση της άδειας λειτουργίας της από το Υπουργείο Τουρισμού, καθώς και για την περιβαλλοντική αδειοδότηση της με την πρόσφατη έκδοση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη λειτουργία της μαρίνας στην υφιστάμενη κατάσταση. Ακόμη, τέθηκε το πλαίσιο συνεργασίας με τον Δήμο Αλίμου αναφορικά με την χρήση του κολυμβητηρίου, ενώ υπήρξε και τακτοποίηση εκκρεμοτήτων με παλαιούς ενοίκους και χρήστες της μαρίνας. 

  Το σύνολο των ενεργειών αυτών αποκατέστησε τη νόμιμη λειτουργία της μαρίνας, διασφαλίζοντας την ομαλή απόδοσή της στον νέο παραχωρησιούχο. Επιπλέον,  έχοντας επιτύχει την πλήρωση του συνόλου των αναβλητικών αιρέσεων για την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ, θα συντομεύσει τον αναγκαίο χρόνο για την τυπική ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και την υπογραφή της σχετικής Σύμβασης Παραχώρησης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ