Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Απρ-2019 14:30

  "Κλείδωσε" στην ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις η Μαρίνα Αλίμου

  "Κλείδωσε" στην ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις η Μαρίνα Αλίμου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18:25

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις, θυγατρική του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, πλειοδότησε στη διαδικασία ηλεκτρονικής δημοπρασίας (e-Auction) που πραγματοποίησε το ΤΑΙΠΕΔ, μέσω της οποίας παραχωρείται το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Αλίμου για περίοδο 40 ετών.

  Το τίμημα διαμορφώθηκε στα 57,5 εκατ. ευρώ, σημαντικά υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των συμβούλων της διαδικασίας, με την αποτίμηση για την παραχώρηση του asset να τοποθετείται στα επίπεδα των 55 εκατ. ευρώ.

  Η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις επικράτησε των Aviareps Hellas (στον όμιλο ανήκουν οι εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης Swissport Hellas και Skyserv καθώς και η αεροπορική εταιρεία Sky Express) και Lamda Dogus που είχαν καταθέσει δεσμευτικές προσφορές και είχαν κληθεί να βελτιώσουν τις προτάσεις τους μέσω της διαδικασίας της ηλεκτρονικής δημοπρασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχήμα της Lamda Dogus δεν συμμετείχε στο e-auction. 

  Η ανάληψη της διαχείρισης της Μαρίνας Αλίμου από την θυγατρική του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ συμπληρώνει ιδανικά το χαρτοφυλάκιο παραχωρήσεων του ομίλου καθώς εντάσσεται και ένας τουριστικός λιμένα σε αυτό. Στο πλάνο του ομίλου είναι η πραγματοποίηση επενδύσεων της τάξης των 50 εκατ. ευρώ για την πλήρη αναμόρφωση και ανάπτυξη της Μαρίνας Αλίμου.

  Η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ

  Πλειοδότης για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Αλίμου για περίοδο 40 ετών αναδείχθηκε η "Άκτωρ Παραχωρήσεις ΑΕ" μέσα από τη διαδικασία της ηλεκτρονικής δημοπρασίας (e-Auction) που διενήργησε το ΤΑΙΠΕΔ για πρώτη φορά σε διαγωνισμό παραχώρησης.

  Το e-Auction διενεργήθηκε σήμερα και δημιούργησε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον προσφορών και διαφάνειας, με την βελτιωμένη προσφορά της "Άκτωρ Παραχωρήσεις" να διαμορφώνεται στα 57,5 εκατ. ευρώ (Καθαρή Παρούσα Αξία). Η συνολική αξία της συμφωνίας υπερβαίνει τα 177 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει το εφάπαξ καταβλητέο ποσό κατά την έναρξη της παραχώρησης συν ετήσια αμοιβή παραχώρησης πλέον ποσοστού επί των ετήσιων ακαθάριστων εσόδων της μαρίνας.

  Ο νέος παραχωρησιούχος θα υλοποιήσει εντός της επόμενης πενταετίας επενδύσεις τη τάξης των 50 εκατ. ευρώ, μέσω των οποίων η μαρίνα Αλίμου θα εκσυγχρονισθεί και θα μετατραπεί σε έναν κορυφαίου επιπέδου τουριστικό λιμένα. Τα έργα ανάπτυξης πέραν της ριζικής αναβάθμισης των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών και της δραστηριότητας απόθεσης/συντήρησης σκαφών, θα αφορούν επιπλέον, στην αναγέννηση της χερσαίας ζώνης της μαρίνας μέσω της δόμησης 18.500 τ.μ. κτιριακών εγκαταστάσεων και τη διαμόρφωση ενός περιβάλλοντος χώρου υψηλής αισθητικής. Στόχος είναι η δημιουργία ενός πόλου τουρισμού και αναψυχής που θα περιλαμβάνει ζώνες πρασίνου και περιπάτου, χώρους αναψυχής και εστίασης, καταστήματα, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, γραφεία, παιδότοπο, χώρους υπαίθριων εκδηλώσεων κλπ. Με την προβλεπόμενη αναβάθμισή της, η μαρίνα Αλίμου αναμένεται να αναπτυχθεί περαιτέρω η συγκεκριμένη περιοχή του παραλιακού μετώπου της Αττικής, συνεισφέροντας στην ανάδειξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

  Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ ανακήρυξε την Άκτωρ Παραχωρήσεις ως προτιμητέο επενδυτή, λαμβάνοντας υπόψη την αποτίμηση των ανεξάρτητων αποτιμητών και κατόπιν της θετικής γνωμοδότησης του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων.

  Ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί άμεσα στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο και η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές.

  Για λογαριασμό του ΤΑΙΠΕΔ, η Ernst & Young ενήργησε ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος, τα δικηγορικά γραφεία Δρακόπουλος – Βασαλάκης & Your Legal Partners ως νομικοί σύμβουλοι και η Marnet Engineering Consultants ως τεχνικός σύμβουλος.

  Η ανακοίνωση της Άκτωρ Παραχωρήσεις

  Η Άκτωρ Παραχωρήσεις, εταιρεία του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ανακηρύχτηκε σήμερα "Προτιμητέος Επενδυτής" στο διαγωνισμό για την ανάθεση σύμβασης παραχώρησης του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Αλίμου για περίοδο 40 ετών, που πραγματοποίησε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

  Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας που διεξήγαγε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, κατά τη σημερινή ηλεκτρονική δημοπρασία (e-Αuction) που διοργανώθηκε για πρώτη φορά για έργο παραχώρησης, αναδείχθηκε ως βέλτιστη προσφορά αυτή της Άκτωρ Παραχωρήσεις με τίμημα 57,5 εκατ. ευρώ, και ακολούθησε σχετική ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ.

  Η μαρίνα του Αλίμου είναι η μεγαλύτερη μαρίνα των Βαλκανίων με 1.100 θέσεις ελλιμενισμού και σήμερα λειτουργεί ως μαρίνα εκκίνησης για μεγάλο αριθμό μικρών επαγγελματικών ιστιοπλοϊκών σκαφών αναψυχής. Διαθέτει εξαιρετική στρατηγική θέση καθώς βρίσκεται Νοτιοδυτικά της Αθήνας, 15 χλμ. από το κέντρο της πόλης, 8 χλμ. νότια του Λιμανιού του Πειραιά και 30 χλμ. από το Διεθνές Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, ενώ εξυπηρετείται από ένα πυκνό δίκτυο συγκοινωνιών που περιλαμβάνει Τραμ, Λεωφορεία και Ταξί.

  Η Παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας Αλίμου αποτελεί για την Άκτωρ Παραχωρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα επένδυση με ακτινοβολία και επιρροή σε όλη την Περιφέρεια Αττικής, είναι μέρος της "Αθηναϊκής Ριβιέρας", σημείο αναφοράς τόσο για τους κατοίκους της ευρύτερης αστικής περιοχής και επισκέπτες, όσο και για τους κατόχους ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών και αποτελεί έργο ορόσημο για την ευρύτερη περιοχή της Αττικής και κυρίως για τον Δήμο Αλίμου, με σημαντικά και πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία αυτού.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραχώρηση της Μαρίνας του Αλίμου προβλέπει επίσης τη δυνατότητα αξιοποίησης από τον επενδυτή της χερσαίας ζώνης συνολικής επιφάνειας 210.000 τ.μ. για ευρείες χρήσης τουρισμού, πολιτισμού και αναψυχής, γεγονός που επιτρέπει την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης τουριστικής επένδυσης στο ταχέως αναπτυσσόμενο παράκτιο μέτωπο της πρωτεύουσας. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία έχει στόχο να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες ανάπτυξης που δίδονται από το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, με χρήσεις τουρισμού, πολιτισμού και αναψυχής, γραφειακούς και εμπορικούς χώρους, χώρους ναυταθλητισμού και εστίασης, στις πέντε (5) ζώνες χρήσεων και λειτουργιών αυτής με τη μέγιστη επιτρεπόμενη εκμετάλλευση των 18.520 τ.μ., υλοποιώντας συνολικές επενδύσεις της τάξης των 50 εκατ. ευρώ.

  Η Άκτωρ Παραχωρήσεις Α.Ε., όπως πάντα, θα επιδιώξει την καλύτερη δυνατή συνεργασία με το Δήμο Αλίμου και όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς και Υπηρεσίες, ώστε η Μαρίνα Αλίμου να γίνει υπόδειγμα σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο υψηλής ποιότητας, υπηρεσιών.

  Σχολιάζοντας την εξασφάλιση του έργου παραχώρησης της Μαρίνας Αλίμου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Άκτωρ Παραχωρήσεις, κ. Δημήτρης Καλλιτσάντσης, δήλωσε: "Ένα ακόμα εξαιρετικό έργο παραχώρησης προστίθεται στο χαρτοφυλάκιο της Άκτωρ Παραχωρήσεις, επιβεβαιώνοντας την ηγετική θέση της εταιρείας στον τομέα αυτό και την ικανότητά της να διαμορφώνει διεθνώς ανταγωνιστικές προτάσεις ανάδειξης και αξιοποίησης καίριων υποδομών της Ελλάδας. Το μοντέλο των έργων παραχώρησης αποδεικνύεται μία από τις βέλτιστες και πλέον αποδοτικές λύσεις για να υλοποιηθούν και στο νευραλγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία κλάδο του τουρισμού σημαντικά έργα και η Άκτωρ Παραχωρήσεις διαθέτοντας την πιο πλούσια εμπειρία στη μελέτη, χρηματοδότηση, κατασκευή, εκμετάλλευση, συντήρηση και λειτουργία πολύ απαιτητικών έργων, είναι η πλέον κατάλληλη για να αναδείξει την πραγματική προστιθέμενη αξία της Μαρίνας Αλίμου".

  Νωρίτερα, σε δημοσίευμα με τίτλο "Σήμερα το e-auction για την παραχώρηση της Μαρίνας Αλίμου" το Capital.gr. έγραφε: 

  "Με προσδοκίες για ένα τίμημα άνω των 50 εκατ. ευρώ πραγματοποιείται σήμερα η ηλεκτρονική δημοπρασία (e-Auction), μέσω της οποίας θα αναδειχθεί το επενδυτικό σχήμα στο οποίο θα παραχωρηθεί το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Αλίμου για περίοδο 40 ετών.

  Το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων θα χρησιμοποιήσει το e-Auction για πρώτη φορά σε διαγωνισμό παραχώρησης, για να ζητήσει βελτιωμένες οικονομικές προσφορές από τους προκριθέντες επενδυτές με στόχο να μεγιστοποιήσει το τελικό έσοδο για το ελληνικό Δημόσιο. Η διαδικασία της ηλεκτρονικής δημοπρασίας έχει χρησιμοποιηθεί ήδη από το 2013 στους διαγωνισμούς πώλησης ακινήτων, αποφέροντας σημαντικά αυξημένα τιμήματα. Ενδεικτικά, για το ξενοδοχείο Λητώ στη Μύκονο το 2016, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας e-Auction προσφέρθηκε το ποσό των 16,9 εκατ. ευρώ, που υπερέβαινε κατά 69% την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού και ήταν σημαντικά υψηλότερο από την αποτίμηση.

  Στην ηλεκτρονική δημοπρασία έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν τα τρία επενδυτικά σχήματα που υπέβαλαν δεσμευτικές προσφορές για την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου. Πρόκειται για την Aviareps Hellas, όμιλο στον οποίο ανήκουν οι εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης Swissport Hellas και Skyserv καθώς και η αεροπορική εταιρεία Sky Express. η Άκτωρ Παραχωρήσεις, 100% θυγατρική του Ομίλου Ελλάκτωρ και ηγέτιδα του κλάδου των παραχωρήσεων στην Ελλάδα και η Lamda Dogus, σύμπραξη των ομίλων Λάτση και Dogus που ήδη διαχειρίζεται τη μαρίνα Φλοίσβου.

  Μένει να διαπιστωθεί εάν και οι τρεις ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα συμμετάσχουν τελικώς στη διαδικασία του e-Auction.

  Στο νικητή του διαγωνισμού θα παραχωρηθεί το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης της μαρίνας Αλίμου για περίοδο 40 ετών, αλλά και τη δυνατότητα αξιοποίησης της χερσαίας ζώνης που διαθέτει, επιφάνειας περίπου 210.000 τ.μ. Εκεί, ο επενδυτής θα μπορεί να αναπτύξει ευρείες χρήσεις τουρισμού - αναψυχής προς εκμετάλλευση, όπως ξενοδοχείο, χώρους ψυχαγωγίας, εστίασης, εμπορικά καταστήματα κ.α. Η δυνατότητα αυτή βάζει για τα καλά τη μαρίνα Αλίμου στο χάρτη των τουριστικών επενδύσεων που υλοποιούνται σε όλη την έκταση του παράκτιου μετώπου.

  Πέραν της χερσαίας ζώνης, η μαρίνα στον Άλιμο διαθέτει θαλάσσια ζώνη περίπου 428.000 τ.μ., και μέχρι 1.200 θέσεις ελλιμενισμού (η πλειονότητα των θέσεων αφορά σκάφη μεγέθους 20-25 που είναι η κυρίαρχη κατηγορία στην ελληνική αγορά), αποτελώντας τη μεγαλύτερη στη χώρα και από τις μεγαλύτερες της Μεσογείου.

  Η θέση της είναι μοναδική καθώς βρίσκεται σε απόσταση 10 χλμ. από το κέντρο της Αθήνας, 15 χλμ. από το λιμάνι του Πειραιά , 40 χιλ. από το "Ελευθέριος Βενιζέλος” και σε εξαιρετικά κοντινή απόσταση από τον μητροπολιτικό πόλο Ελληνικού – Αγίου Κοσμά. Τα σκάφη που ελλιμενίζονται στην μαρίνα του Αλίμου απέχουν λίγα μόλις ναυτικά μίλια από τα νησιά των Κυκλάδων και του Αργοσαρωνικού".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ