Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 15-Απρ-2019 08:17

  Forthnet: Οι μετοχικές αλλαγές και τα εμπόδια στον διαγωνισμό

  Forthnet: Οι μετοχικές αλλαγές και τα εμπόδια στον διαγωνισμό
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Με το φόντο την ολοκλήρωση (;) του διαγωνισμού πώλησης για το σύνολο της έκθεσης που κατέχουν οι πιστώτριες τράπεζες στη Forthnet σε στρατηγικό επενδυτή, οι αλλαγές που καταγράφηκαν μετά την άσκηση του δικαιώματος μετατροπής των ομολογιών - στο πλαίσιο του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου συνολικής ονομαστικής αξίας 70,1 εκατ. ευρώ που εξέδωσε η Forthnet το 2016  – και της εισαγωγής προς διαπραγμάτευση των νέων μετοχών που εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση, αποτυπώνουν τις ισορροπίες που διαμορφώνονται στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης.

  Σύμφωνα με τις δημοσιοποιημένες γνωστοποιήσεις, η Τράπεζα Πειραιώς καθίσταται ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, με το ποσοστό άμεσης συμμετοχής της να ανέρχεται στο 15,11% του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας, πίσω από την Crystal Almond Holdings (μητρική της Wind) που εμφανίζεται να κατέχει πλέον ποσοστό 21,3%.

  Πλέον, το ποσοστό του κράτους της Τυνησίας, μέσω της Tunisia Telecom, TT ML Limited και GO Plc., υποχώρησε στο 14,42%, ενώ η συμμετοχή της Massar Investments LLC (συμφερόντων του Άραβα επενδυτή Abdulaziz Al Ghurair) υπολογίζεται στα επίπεδα του 14,4%. Αντίστοιχα, η Vodafone εμφανίζεται να ελέγχει το 4,1% και το  υπόλοιπο ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου βρίσκεται στα χέρια διαφόρων μετόχων μεταξύ των οποίων και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.

  Αθροιστικά, ωστόσο, οι τράπεζες  - Πειραιώς, Εθνική και Alpha Bank - πλέον κατέχουν ποσοστό 36,2% της Forthnet, έχοντας αποκτήσει το δυνητικό έλεγχο και μάλιστα με ενισχυμένη πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου.  Με εφαλτήριο την αυξημένη αυτή συμμετοχή, οι πιστώτριες τράπεζες θα μπορούσαν να επιταχύνουν τις εξελίξεις στη Forthnet, κάτι που όμως δεν φάνηκε να επιθυμούν σε αυτή τη φάση, παρότι κάτι τέτοιο τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων με το σχήμα Vodafone-Wind, με το οποίο είχαν ξεκινήσει αποκλειστικές συζητήσεις στο πλαίσιο του διαγωνισμού που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 201 7, με σύμβουλο την Nomura International.

  Τουλάχιστον μια τράπεζα εμφανίζεται να διαφοροποίησε τη στάση της αναφορικά με την επόμενη, διοικητικά, ημέρα στη Forthnet, τη στιγμή που και η πλευρά των Vodafone-Wind παραμένει σταθερή στη θέση της για εξυγίανση μέσω του 106β. Παράλληλα, Vodafone-Wind δεν συναινούν στην πρόταση των τραπεζών να αυξηθεί το ποσοστό τους άνω του 33,3% του μετοχικού κεφαλαίου (και άρα έχοντας την καταστατική μειοψηφία να αναλάβουν πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση που επιδιώκουν) αφού στην περίπτωση αυτή ενεργοποιείται η κοστοβόρος διαδικασία της υποβολής υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης. Έτσι, το ενδιαφέρον τους παραμένει σε επίπεδο μη δεσμευτικής προσφοράς.

  Ως αποτέλεσμα, η Nomura ως σύμβουλος του διαγωνισμού για εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για τη Forthnet στράφηκε εκ νέου στον όμιλο Ant1 που στην παρούσα φάση φαίνεται να έχει συμπράξει με τη Blackstone. Ωστόσο, και η περίπτωση αυτή παραμένει εξαιρετικά σύνθετη και ζητούμενο είναι εάν οι πιστώτριες τράπεζες μπορούν να αποδεχτούν τις σημαντικές αιρέσεις που συνοδεύουν την πρόταση Ant1.

  Ανεξαρτήτως της πορείας του διαγωνισμού, η Forthnet, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα στην παρούσα φάση δεν εμφανίζεται να χρειάζεται σημαντικά κεφάλαια, παρότι δυνητικά θα μπορούσε να τα αξιοποιήσει για νέες επενδύσεις και για ενδυνάμωση της συνδρομητικής της βάσης.

  Η εταιρεία εφαρμόζοντας πρόγραμμα λειτουργικής αναδιάρθρωσης έχει βελτιστοποιήσει το κόστος λειτουργίας, ενώ με τον πρόωρο τερματισμό της σύμβασης κεντρικής διαχείρισης της Super League από την πλευρά της και την σύναψη διμερών εμπορικών συμφωνιών με εννέα ποδοσφαιρικές ομάδες (διατηρώντας δηλαδή το 75%-80% περίπου της εμπορικής αξίας του προϊόντος ) πέτυχε σημαντική μείωση των σχετικών δαπανών.

  Παράλληλα, η απόφαση της διοίκησης για χονδρική διάθεση του premium αθλητικού και κινηματογραφικού περιεχομένου μας στους τελικούς καταναλωτές μέσω περισσοτέρων παρόχων paytv στην Ελλάδα και την Κύπρο, απέδωσε αποτελέσματα.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων