Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Απρ-2019 13:54

  Στόχος δείκτης NPE στο 8,8% το 2021 για την Eurobank

  Στόχος δείκτης NPE στο 8,8% το 2021 για την Eurobank
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Το σχέδιο της συγχώνευσης της Grivalia ενέκριναν σήμερα οι μέτοχοι της Grivalia και κατόπιν, σε δεύτερη γενική συνέλευση, οι μέτοχοι της Eurobank. Η γενική συνέλευση της Eurobank ήταν η πρώτη που έλαβε χώρα υπό την προεδρία του νέου Προέδρου της τράπεζας, Γιώργου Ζανιά.

  Μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίων Καραβίας ανέφερε ότι το υψηλό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων παραμένει η μεγαλύτερη πρόκληση για τις τράπεζες. Η Eurobank, αν και έχει τον χαμηλότερο δείκτη NPE, στο 37%, προχώρησε στην ανακοίνωση ενός πλάνου ταχύτερης αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. "Μέσα στη διετία 2017-18, καταφέραμε να μειώσουμε τον δείκτη NPE κατά 9 ποσοστιαίες μονάδες και τώρα βρισκόμαστε στα χαμηλότερα επίπεδα της αγοράς. Πρέπει, όμως, να βιαστούμε με διάφορες πρωτοβουλίες για να επιστρέψουμε στην ευρωπαϊκή τραπεζική κανονικότητα", είπε ο κ. Καραβίας. Το σχέδιο της Eurobank έχει κεντρικό σημείο τη συγχώνευση της Grivalia και στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: 

  α) την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας κατά 210 μονάδες βάσης με τον pro forma δείκτη συνολικών κεφαλαίων να διαμορφώνεται στο 18,7%, όντας ο υψηλότερος στην ελληνική αγορά και επιτρέποντας την ταχεία αποκλιμάκωση των NPLs και τις χρηματοδοτήσεις της τράπεζας εντός και εκτός Ελλάδος

  β) την επιτάχυνση μείωσης των NPLs, με προοπτική ο δείκτης NPE, από το 37% να υποχωρήσει στο 16% στο τέλος του 2019 (αυτό συνεπάγεται μείωση των NPEs κατά 10 δισ. ευρώ φέτος) και να διαμορφωθεί στα επίπεδα του 8,8% το 2021, πράγμα που θα σημαίνει επιστροφή της τράπεζας στην κανονικότητα.

  γ) τον εταιρικό μετασχηματισμό της τράπεζας, ο οποίος θα μπορέσει να υλοποιηθεί χωρίς ενεργοποίηση των DTCs

  Όπως ανέφερε ο κ. Καραβίας, πέρα από τη συμβολή στα κεφάλαια της τράπεζας, η συγχώνευση της Grivalia είναι υψηλής απόδοσης διότι θα συμβάλλει θετικά κατά περίπου 60 εκατ. ετησίως στα αποτελέσματα της τράπεζας. 

  Σημειώνεται ότι η σχέση ανταλλαγής για τη συγχώνευση θα είναι 15,8 νέες, κοινές, ονομαστικές μετοχές Eurobank για κάθε μία μετοχή της Grivalia.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων