Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Απρ-2019 08:12

  Κατατέθηκε η αίτηση εξυγίανσης της ΕΒΖ – Ο ρόλος της Πειραιώς

  Κατατέθηκε η αίτηση εξυγίανσης της ΕΒΖ – Ο ρόλος της Πειραιώς
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η αίτησης υπαγωγής της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) στα άρθρα 106 β-δ του Πτωχευτικού Κώδικα, επιβεβαιώνοντας πλήρως την σχετική πληροφόρηση του Capital.gr.

  Με βάση το πλάνο εξυγίανσης που κατατέθηκε, η Τράπεζα Πειραιώς αναλαμβάνει ως στρατηγικός επενδυτής την εξυγίανση της ΕΒΖ. Σημειώνεται πως η Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί βασικό πιστωτή της ΕΒΖ (σ.σ. δάνεια 160 εκατ. ευρώ πέρασαν στην Πειραιώς όταν απορρόφησε το "καλό" κομμάτι της ATEBank), οι ληξιπρόθεσμες τραπεζικές δανειακές υποχρεώσεις της οποίας στις 30/6/2018 ανέρχονταν στα 174 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων θα διαγραφεί στο πλαίσιο της συμφωνίας.

  Οι μετοχές και τα assets των θυγατρικών της ΕΒΖ στη Σερβία αποτελούν πρώτη προτεραιότητα για την Πειραιώς, εφόσον το σχέδιο εξυγίανσης γίνει δεκτό από το δικαστήριο, ενώ τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της βιομηχανίας θα μεταβιβαστούν σε οκτώ εταιρείες ειδικού σκοπού (SPVs) ώστε να διευκολυνθεί η πώλησή τους. Σήμερα για την παραγωγή ζάχαρης ο Όμιλος διαθέτει 3 εργοστάσια στην Ελλάδα (Πλατύ Ημαθίας, Σέρρες, Ορεστιάδα) και δύο στη Σερβία (AD Fabrika Secera Sajkaska Zabalj, AD Fabrica Secera Crvenka).

  Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, η κυβέρνηση μέσω τροπολογιών έχει μεριμνήσει ώστε 217 υπάλληλοι της ΕΒΖ να είτε να καλύψουν μέσω μετατάξεων κενές θέσεις του δημοσίου, είτε να υπαχθούν σε προσυνταξιοδοτικά προγράμματα.

  Η συζήτηση της αίτησης υπαγωγής της Ελληνικής Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) στα άρθρα 106 β-δ του Πτωχευτικού Κώδικα που κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στις 10 Ιουνίου.

  Συζητήσεις Innovation – AnaCap

  Πέραν του συγκεκριμένου σχεδίου εξυγίανσης της ΕΒΖ, σε εξέλιξη βρίσκεται παράλληλα μια ακόμη προσπάθεια της Innovation Brain να εμπλακεί στην υπόθεση της EBZ.  

  Πρόκειται για τη τρίτη φορά που η εταιρεία συμβούλων με επικεφαλής τον Lukas Fecker εμφανίζεται να καταθέτει επενδυτική πρόταση σε συνεργασία με στρατηγικό επενδυτή για την ελληνική βιομηχανία και κυρίως για την εγχώρια δραστηριότητά της.

  Χθες στα γραφεία της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη, παρουσία και της διοίκησης της ΕΒΖ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας ανέφερε ο στρατηγικός επενδυτής θα έχει πολύ σύντομα έτοιμο το επενδυτικό του σχέδιο για την εξυγίανση της ΕΒΖ, το οποίο και θα αντικαταστήσει αυτό που κατατέθηκε ήδη στο δικαστήριο από την Τράπεζα Πειραιώς για υπαγωγή της βιομηχανίας στα άρθρα 106 β-δ του πτωχευτικού κώδικα.

  Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν άριστα την υπόθεση, αυτό θα συμβεί μόνο στην περίπτωση που η Innovation Brain (η οποία δεν έφερε εις πέρας τις προηγούμενες επαφές με την Elements Capital και τη York) μπορέσει να έλθει σε συμφωνία με τον στρατηγικό επενδυτή που συνομιλεί, το επενδυτικό της πλάνο κριθεί αξιόπιστο και κατατεθεί proof of funds.

  Το fund με το οποίο συνομιλεί η Innovation Brain είναι η βρετανική AnaCap Financial Partners, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων με, κατά γενική ομολογία, σημαντικό ιστορικό επενδύσεων. Θα πρέπει, ωστόσο, να διαπιστωθεί εάν τελικώς το σχήμα, στο οποίο συμμετέχει και η Hellenic Farmers Company θα μπορέσουν να αποκτήσουν ουσιαστικό ρόλο στην εξυγίανση της ΕΒΖ.

  Προς το παρόν, το μόνο που έχει εξασφαλίσει η Innovation Brain είναι ότι θα αναλάβει την εφετινή τευτλοκαλλιέργεια σε συνεργασία με την Hellenic Farmers Company, στην οποία μετέχει και ο πρόεδρος των τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Σάκης Πίππας.

  Tα συμβόλαια για τη νέα καλλιεργητική περίοδο θα υπογράψει με τους αγρότες η Innovation Brain και στόχος είναι οι εκτάσεις που θα καλλιεργηθούν να φθάσουν τα 26.000 στρέμματα, διπλάσια δηλαδή από την περυσινή επίδοση (σ.σ. και αυτό όταν το 2017 σπάρθηκαν 64.000 στρέμματα τεύτλων). Ζητούμενο βέβαια είναι να διαπιστωθεί ποια επίπτωση θα έχει η καθυστέρηση που έχει σημειωθεί στην εφετινή καμπάνια και σε ποιες τιμές και από ποιους θα αγοραστεί η ζάχαρη που θα παραχθεί.

  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων