Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Απρ-2019 00:10

  Δημόσια πρόταση από την Oaktree για την εξαγορά του Ιασώ

  Δημόσια πρόταση από την Oaktree για την εξαγορά του Ιασώ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 12:57

  Σε δημόσια πρόταση για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών του Ιασώ προχωρά η Oaktree Capital. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η δεσμευτική πρόταση κατατέθηκε την Παρασκευή μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών και το τίμημα "κλείδωσε" στα 1,50 ευρώ ανά μετοχή. 

  Οι επαφές των επικεφαλής του Ιασώ με το μεγάλο αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο -που δραστηριοποιείται ήδη (από το 2014) στην ελληνική αγορά και πιο συγκεκριμένα στον χώρο του τουρισμού με την ανάπτυξη της αλυσίδας resorts Ikos με την εταιρεία Σάνη Α.Ε. των αδερφών Ανδρεάδη-, διήρκεσαν περίπου τέσσερις μήνες. Ο νομικός και οικονομικός έλεγχος (due diligence) είχε ξεκινήσει τον Δεκέμβριο μετά την υποβολή μη δεσμευτικής πρότασης από την Oaktree. 

  Το προσφερόμενο τίμημα της μη δεσμευτικής προσφοράς του αμερικανικού επενδυτικού κεφαλαίου για την εξαγορά του Ιασώ ξεκίνησε αρχικά, όπως λένε οι πληροφορίες, από το 1,3 ευρώ ανά μετοχή για να καταλήξει στη συνέχεια στο 1,5 ευρώ. Κατά το ρεπορτάζ, πρόκειται για ένα τίμημα που ικανοποιεί τους μετόχους. Η δημόσια πρόταση αφορά εκτός από τη γυναικολογική και μαιευτική κλινική στο Μαρούσι, το Ιασώ Παίδων, το Ιασώ Θεσσαλίας και το κέντρο αποθεραπείας και αποκατάστασης Φιλοκτήτη.

  Οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές φαίνεται να βρίσκονταν σε εξέλιξη μέχρι και την τελευταία στιγμή, με το Ιασώ την προηγούμενη Πέμπτη να προβαίνει στην ανακοίνωση μετά από ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς πως "ο διενεργούμενος νομικός και οικονομικός έλεγχος είναι σε εξέλιξη και δεν έχει μέχρι σήμερα ολοκληρωθεί. Ως εκ τούτου, δεν έχει υποβληθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας δημόσια πρόταση για την εξαγορά των μετοχών της Εταιρείας".

  Με τη δεσμευτική προσφορά εντούτοις να αναμένεται την τελευταία εβδομάδα στην αγορά, η μετοχή της εισηγμένης κατέγραφε ρεκόρ, κλείνοντας το απόγευμα της Παρασκευής στο 1,42 ευρώ με άνοδο 2,5% και υψηλό 52 εβδομάδων.

  Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο όμιλος Ιασώ βρίσκεται στο "στόχαστρο" εξαγορών. Υπενθυμίζεται πως πριν από ένα χρόνο είχε γίνει η εξαγορά της γενικής κλινικής Χολαργού Ιασώ General (νυν Metropolitan General) από το επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital. Μετά τη συμφωνία του ομίλου με τη CVC, η θυγατρική του fund Hellenic Healthcare ανέλαβε τον δανεισμό της Ιασώ General (περίπου 28 εκατ. ευρώ) και κατέβαλε στο Ιασώ 19,4 εκατ. ευρώ (η Ιασώ General αποτιμήθηκε στα 48 εκατ. ευρώ). 

  Σε περίπτωση που το πλειοψηφικό πακέτο του ομίλου περάσει στην Oaktree, θα είναι ακόμη μια μεγάλη επενδυτική κίνηση στο χώρο της ιδιωτικής υγείας, μετά τις εξαγορές της Hellenic Healthcare (Υγεία, Metropolitan, Iaso General), στην οποία πέρα από το fund  CVC Capital Partners, μετέχουν με μειοψηφικά ποσοστά οι κ.κ Σπυρίδης και Θεοχαράκης του Metropolitan. Οι πληροφορίες θέλουν και την Oaktree, μετά το Ιασώ, να εξετάζει και νέες επενδυτικές κινήσεις στην αγορά της ιδιωτικής υγείας, προσδοκώντας τη διεκδίκηση μεριδίων απέναντι από τη CVC Capital. To fund άλλωστε είναι από τα πλέον ισχυρά σε παγκόσμιο επίπεδο, με υπό διαχείριση κεφάλαια που φτάνουν τα 124 δισ. δολάρια.

  Η επίσημη ανακοίνωση

  Η εταιρεία "ΙΑΣΩ Ιδιωτική Γενική, Μαιευτική – Γυναικολογική & Παιδιατρική Κλινική – Διαγνωστικό, Θεραπευτικό & Ερευνητικό Κέντρο Α.Ε." με διακριτικό τίτλο "ΙΑΣΩ Α.Ε.", εφεξής η "Εταιρεία" ανακοινώνει προς το επενδυτικό κοινό τα ακόλουθα:

  Στις 29.3.2019 επιχειρηματικά κεφάλαια που τελούν υπό τη διαχείριση του Oaktree Capital Management L.P. ("Oaktree”) και εταιρείες συνδεδεμένες με την Oaktree Λουξεμβούργου ενημέρωσαν το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας περί της προθέσεώς τους να υποβάλουν (τα ίδια ή συνδεδεμένο με αυτά νομικό πρόσωπο) προαιρετική δημόσια πρόταση κατά τις διατάξεις του νόμου 3461/2006 με αντικείμενο την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Εταιρείας και με τιμή €1,50 ανά μετοχή.

  Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας συνεδρίασε στις 30.3.2019, αξιολόγησε την υποβληθείσα προσφορά και την έκρινε συμφέρουσα για τους μετόχους της Εταιρείας. Ως εκ τούτου, όταν υποβληθεί η δημόσια πρόταση, το Διοικητικό Συμβούλιο προτίθεται να διατυπώσει θετική γνώμη σχετικά με αυτήν και να συστήσει στους μετόχους να την αποδεχτούν, σύμφωνα με το άρθρο 15 ν. 3461/2006. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας θα ζητήσει έκθεση περί του δίκαιου και εύλογου του τιμήματος από χρηματοοικονομικό σύμβουλο σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3461/2006.

  Μέτοχοι της Εταιρείας έχουν ήδη υπογράψει προσύμφωνα αποδοχής της δημόσιας πρότασης για μετοχές που αντιπροσωπεύουν ποσοστό περίπου 35% του συνόλου των μετοχών της Εταιρείας.

  Η ανωτέρω δημόσια πρόταση πρέπει να έχει υποβληθεί, κατά τους όρους της υποβληθείσας προσφοράς,  σύμφωνα με το άρθρο 10 ν. 3461/2006 το αργότερο μέχρι τις 15 Απριλίου 2019. Η υποβολή της δημόσιας πρότασης τελεί υπό την αίρεση της ολοκλήρωσης των σχετικών χρηματοδοτικών συμβάσεων.

  Η δημόσια πρόταση θα τελεί υπό την αίρεση ότι ο προτείνων θα έχει συγκεντρώσει μέχρι τη λήξη της δημόσιας πρότασης το 50% συν 1 μετοχή του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας.

  Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Σταματίου δήλωσε ότι αυτή η συναλλαγή προσφέρει σημαντική υπεραξία στους μετόχους, ενώ ανοίγει μία καινούρια σελίδα για το μέλλον του ομίλου διασφαλίζοντας και ενισχύοντας τη θέση του στην αγορά υγείας προς όφελος των ποιοτικών υπηρεσιών που προσφέρει στους πελάτες του, καθώς και προς όφελος των εργαζομένων του και των συνεργαζόμενων ιατρών.

  Διευκρινίσεις για τη χρηματοδότηση

  Με νεότερη ανακοίνωσή της η Ιασώ ΑΕ διευκρινίζει τα εξής:

  "Αναφορικά με την απόκτηση μετοχών της Εταιρείας, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές, κατόπιν ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, με νεότερη επιστολή τους προς την Εταιρεία, επιβεβαίωσαν ότι έχουν λάβει έγκριση για τη χρηματοδότηση της εν λόγω συναλλαγής και η δημόσια προσφορά θα υποβληθεί μόλις οριστικοποιηθούν τα σχετικά έγγραφα χρηματοδότησης. Η οριστικοποίησή τους αναμένεται να ολοκληρωθεί στις ή περί τις 8 Απριλίου 2019. Η δημόσια πρόταση θα αφορά στο σύνολο των μετοχών της Εταιρείας σε τιμή €1,50 ανά μετοχή υπό τον όρο ότι η προσφορά θα οδηγήσει (είτε μέσω της διαδικασίας της αποδοχής της δημόσιας πρότασης είτε μέσω παράλληλων αποκτήσεων) στην απόκτηση ποσοστού τουλάχιστον 50% του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας πλέον μίας μετοχής".

  Βίκυ Κουρλιμπίνη
  Vicky.kourlibini@capital.gr
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων