Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Νοε-2018 00:12

  Πού θα κριθεί το deal Ιασώ - Oaktree Capital

  Πού θα κριθεί το deal Ιασώ - Oaktree Capital
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Μέχρι πρότινος, το όνομα του αμερικανικού fund Oaktree Capital Management, του κεφαλαίου με παγκόσμια παρουσία και υπό διαχείριση κεφάλαια που φτάνουν τα 124 δισ. δολάρια, είχε συνδέσει το όνομά του στην ελληνική αγορά με το κομμάτι του τουρισμού και των ξενοδοχείων. Το 2014 είχε προχωρήσει σε συμφωνία με την εταιρεία Σάνη Α.Ε., συμφερόντων των αδερφών Ανδρεάδη, για την ανάπτυξη πολυτελών resorts σε top προορισμούς σε όλη την Ελλάδα, της αλυσίδας Ikos, με το επενδυτικό πρόγραμμα να συνεχίζεται χωρίς περισπασμούς μέχρι σήμερα.

  Το ενδιαφέρον του fund και για τον χώρο της ιδιωτικής υγείας, με την υποβολή μη δεσμευτικής πρότασης για την εξαγορά του Ιασώ, κάτι που επιβεβαιώνουν στο Capital.gr κύκλοι που έχουν γνώση της εν λόγω κίνησης, ερμηνεύεται ως απόρροια της έντονης κινητικότητας που καταγράφει τους τελευταίους μήνες ο χώρος της περίθαλψης. Παράλληλα θεωρείται πως η επιλογή των δύο κλάδων από την Oaktree, του τουρισμού και της περίθαλψης δηλαδή, δεν γίνεται τυχαία.

  Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το προσφερόμενο τίμημα της μη δεσμευτικής προσφοράς για την εξαγορά του Ιασώ ξεκίνησε αρχικά από τα 1,3 ευρώ ανά μετοχή για να καταλήξει στη συνέχεια στο 1,5 ευρώ... τίμημα το οποίο καταρχήν δείχνει να κρίνεται ικανοποιητικό από στελέχη του ομίλου, δεδομένων και των τελευταίων εξελίξεων με την πώληση του ομίλου Υγεία στη θυγατρική της CVC Capital, Hellenic Healthcare, ενώ στελέχη της αγοράς σημειώνουν πως ίσως δεν θα υπάρξει ανάλογη μετέπειτα πρόταση σε περίπτωση μη ευόδωσης της εξαγοράς. Σημειώνεται πως ως υποψήφιοι διεκδικητές του Ιασώ είχαν ακουστεί τα ονόματα της Farallon Capital και του επίσης αμερικανικού fund HIG Capital, το οποίο μαζί με τον όμιλο Αποστολόπουλου είχαν καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά για το Υγεία.

  Επί του παρόντος, όπως λέει το ρεπορτάζ, θα δοθούν από το Ιασώ στην Oaktree τα πρώτα οικονομικά στοιχεία για την πορεία του ομίλου, ενώ ο νομικός και οικονομικός έλεγχος (due diligence) αναμένεται να ξεκινήσει πιθανότατα μετά τη συμπλήρωση της παρούσας οικονομικής χρήσης.

  Το σίγουρο είναι πως η κίνηση της Oaktree πυροδοτεί νέες εξελίξεις στην αγορά των μεγάλων θεραπευτηρίων, μετά τα deals της CVC Capital Partners, που ενέταξε στο χαρτοφυλάκιό της το Metropolitan, τη γενική κλινική Iaso General και στη συνέχεια έκανε την κίνηση-ματ με την απόκτηση του 70,38% που κατείχε η MIG στον όμιλο Υγεία. 

  Υπενθυμίζεται πως στο φετινό εξάμηνο,  τα καθαρά κέρδη της "Ιασώ" ανήλθαν σε 11,26 εκατ. ευρώ, έναντι 5,82 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα, καταγράφοντας άνοδο κατά 93,42%.  Στη χρήση του 2017, τα καθαρά κέρδη του ομίλου είχαν άνοδο 286,6%. Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν στα 10,51 εκατ. ευρώ, από 2,72 εκατ. ευρώ το 2016. Σημειώνεται πως μετά τη συμφωνία του ομίλου με τη CVC, η Hellenic Healthcare ανέλαβε τον δανεισμό της "Ιασώ General" (περίπου 28 εκατ. ευρώ) και κατέβαλε στο Ιασώ 19,4 εκατ. ευρώ. Η Ιασώ General αποτιμήθηκε στα 48 εκατ. ευρώ.

  Βασιλική Κουρλιμπίνη
  Vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων