Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 19-Μαρ-2019 08:04

  Νηρέας - Σελόντα: Ο διαγωνισμός για τις πωλήσεις μονάδων και οι ενδιαφερόμενοι

  Νηρέας - Σελόντα: Ο διαγωνισμός για τις πωλήσεις μονάδων και οι ενδιαφερόμενοι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Εντείνεται η προετοιμασία για την έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας μέσω της οποίας θα πραγματοποιηθεί η πώληση των περιουσιακών στοιχείων των Νηρέα και Σελόντα, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που δόθηκαν στην DG Comp για την απόκτηση του κοινού ελέγχου των δύο εταιρειών από το σχήμα των Amerra – Mubadala και τη δημιουργία ενός ενιαίου σχήματος με την ένταξη και του Andromeda Group.

  Η DG Comp έχει δώσει το "πράσινο φως” για το deal που θα δημιουργήσει τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό παραγωγό μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας (λαβράκι και τσιπούρα), υπό την αίρεση παραχώρησης συγκεκριμένων δραστηριοτήτων τους. Εν προκειμένω, την πώληση εκκολαπτηρίων που παράγουν 50 εκατ. τεμαχίων γόνου, την πώληση ιχθυοτροφείων δυναμικότητας 10.000 τόνων μαζί με τα σχετικά συσκευαστήρια ίδιας δυναμικότητας, καθώς και τη μεταφορά στον αγοραστή της τεχνογνωσίας στα προγράμματα έρευνας και αναπαραγωγής των Νηρεύς και Σελόντα.

  Τη, σύνθετη, αυτή διαδικασία θα εποπτεύσει εταιρεία που θα αναλάβει καθήκοντα monitoring trustee (επιβλέποντα εντολοδόχου), με εντολή να παρακολουθεί την οργάνωση της διαδικασίας και τη λήψη των απαραίτητων προπαρασκευαστικών ενεργειών, σε συνεργασία με τις πωλήτριες τράπεζες, τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους (Lazard PwC, Α&Μ) Αlvarez & Marsal και το νομικό της σύμβουλο (Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη). Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός των ημερών θα γίνει η επιλογή του monitoring trustee, από ένα short list δύο διεθνών ομίλων.

  Συγχρόνως, προχωρά σε τεχνικό επίπεδο η προετοιμασία των κειμένων της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το διαγωνισμό και η συγκέντρωση των εμπιστευτικών πληροφοριών και εγγράφων που θα αναρτηθούν στο VDR (virual data room). Η πλέον σημαντική πληροφορία που θα δοθεί στους υποψήφιους αγοραστές είναι η ταυτότητα των περιουσιακών στοιχείων των Νηρέα και Σελόντα που θα παραχωρηθούν.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, τα περιουσιακά στοιχεία -εκκολαπτήρια, ιχθυοτροφεία, συσκευαστήρια- των δύο εταιρειών που παραχωρούνται, θα ομαδοποιηθούν σε (ενδεχομένως τρία) clusters, επί των οποίων θα γίνει η επιλογή από τους υποψήφιους αγοραστές.

  Ζητούμενο είναι τα προς πώληση assets των Νηρέα και Σελόντα να περάσουν στον έλεγχο ενός αγοραστή, αν και η διαδικασία προβλέπει έως και δύο τελικούς αγοραστές, ώστε να δημιουργηθεί επαρκής ανταγωνισμός απέναντι στο νέο σχήμα στον κλάδο της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας που θα δημιουργηθεί.

  Όπως έχει γράψει προ μηνός το Capital.gr., μεταξύ των ενδιαφερόμενων περιλαμβάνονται εταιρείες όπως η Diorasis International (ελέγχει την Bitsakos Aquaculture ) και η Ιχθυοτροφεία Κεφαλλονιάς, όσο όμως πλησιάζει η η έναρξη της διαδικασίας φθάνουν πληροφορίες και για άλλους ενδιαφερόμενους από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταξύ των οποίων η Γαλαξίδι, η καναδική Cooke Aquaculture, οι τουρκικές Gumusdoga Seafood και Noordzee και άλλοι, είτε αυτόνομα, είτε σε σύμπραξη με επενδυτικά κεφάλαια. Η εκτίμηση τραπεζικών πηγών που βρίσκονται κοντά στη διαδικασία κάνει λόγο για εκδήλωση αρχικού ενδιαφέροντος που μπορεί να ξεπεράσει τους 10 υποψηφίους αγοραστές.

  Οι ίδιες πηγές, τέλος, αισιοδοξούν πως με βάση την προετοιμασία που είχε προηγηθεί σε τεχνικό επίπεδο και τη συμμετοχή μεγάλων και έμπειρων συμβουλευτικών ομίλων, η διαγωνιστική διαδικασία και η ολοκλήρωση των πωλήσεων μπορεί να ολοκληρωθεί αρκετά πριν το τέλος του 2019.  

  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ