Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 18-Φεβ-2019 08:40

  Τι σημαίνουν οι όροι της E.E. για Νηρέα και Σελόντα

  Τι σημαίνουν οι όροι της E.E. για Νηρέα και Σελόντα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Σχεδόν το 1/3 της παραγωγής των ιχθυοτροφείων των Νηρέα και Σελόντα θα πρέπει να παραχωρηθεί προκειμένου να κλείσει το deal πώλησης των δύο εταιρειών στις Amerra Capital-Mubadala, deal κάτι που θα οδηγήσει στην τριπλή ενοποίηση με την Ανδρομέδα και στη δημιουργία του μεγαλύτερου Ευρωπαίου παραγωγού τσιπούρας και λαβρακιού της Μεσογείου.

  Η πολυαναμενόμενη απόφαση της DG Comp που δημοσιοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής έδωσε το πράσινο φως για την απόκτηση του κοινού ελέγχου των Ανδρομέδα, Νηρεύς και Σελόντα από το σχήμα των Amerra – Mubadala υπό τον όρο της εκποίησης δραστηριοτήτων τους και μάλιστα εντός συγκεκριμένου χρόνου.

  Η πώληση των εκκολαπτηρίων που παράγουν γόνο είχε εξ αρχής επισημανθεί ότι θα αποτελούσε ένα πεδίο επί του οποίου η DG Comp θα ζητούσε παρεμβάσεις. Οι δύο εταιρείες μαζί εκτιμάται ότι παράγουν περί τα 300 εκατ. τεμάχια γόνου, σημαντικό μέγεθος στην Ευρώπη.

  Εξ αρχής είχε εκτιμηθεί πως θα υπήρξε υποχρέωση πώλησης μονάδων παραγωγής γόνου, με τις εταιρείες να προσφέρονται να εκποιήσουν εκκολαπτήρια που παράγουν 50 εκατομμύρια τεμάχια γόνου, αλλά και να μεταφέρουν στον αγοραστή τεχνογνωσία στα προγράμματα έρευνας και αναπαραγωγής των δύο εταιρειών.

  Σε ό,τι αφορά στις μονάδες, υπάρχει δέσμευση για την πώληση ιχθυοτροφείων που παράγουν 10.000 τόνους μεσογειακών ιχθύων, μαζί με τα σχετικά συσκευαστήρια ίδιας δυναμικότητας, επιβεβαιώνοντας ανάλογες πληροφορίες που είχε αναφέρει το Capital.gr καθ’ όλο το διάστημα αυτών των διεργασιών με τις ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού. Πρόκειται για σημαντικό ποσοστό της ετήσιας παραγωγής των δύο εταιρειών που θα περάσει στα χέρια ανταγωνιστών, εντός συγκεκριμένου χρονικού ορίου (6+6 μήνες).

  Για να αντιληφθεί κανείς πως αλλάζει ο χάρτης του κλάδου στην Ελλάδα αλλά και ευρωπαϊκά, είναι χρήσιμη η αποτύπωση της δυναμικότητας των Νηρέα και Σελόντα. Σύμφωνα με τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας (2017) η Νηρεύς και οι ενοποιούμενες εταιρείες του Ομίλου της εμφάνιζαν ετήσια παραγωγική δυναμικότητα άνω των 36.000 τόνων ιχθύων και 167 εκατομμυρίων τεμαχίων γόνου για μεσογειακά είδη ιχθύων στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις τους στην Ελλάδα και Ισπανία.

  Αυτές περιλαμβάνουν, στην Ελλάδα 29 μονάδες πάχυνσης, 4 ιχθυογεννητικούς σταθμούς, 2 μονάδες προπάχυνσης, 6 συσκευαστήρια, 1 μεταποιητήριο, 2 κέντρα logistics, ένα κέντρο έρευνας και ανάπτυξης καθώς και τα δύο εργοστάσια ιχθυοτροφών, ενώ στην Ισπανία μια μονάδα Προπάχυνσης.

  Αντίστοιχα, ο Όμιλος Σελόντα (όπως αναφέρεται τις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας για το 2017) παράγει περίπου 32.000 τόνους ιχθύων σε ετήσια βάση, με παραγωγικό δυναμικό στο οποίο περιλαμβάνονται 6 ιχθυογεννητικοί σταθμοί στην Ελλάδα με ετήσια δυναμικότητα παραγωγής άνω των 180 εκατ. τεμαχίων γόνου,  59 θαλάσσιες μονάδες εκτροφής σε 23 περιοχές στην Ελλάδας, 7 μονάδες συσκευασίας σε 2 από τις οποίες υπάρχουν μονάδες μεταποίησης για την παραγωγή καθαρισμένων ψαριών και φιλέτου και ένα κέντρο διανομής/ logistics.

  Με την προσθήκη, βέβαια της Ανδρομέδα σε αυτό το σχήμα, τότε δημιουργείται ο μεγαλύτερος Ευρωπαίος παραγωγός τσιπούρας και λαβρακιού της Μεσογείου, με δυναμικότητα που μπορεί να αντεπεξέλθει των όποιων εκποιήσεων σε assets κρίνονται απαραίτητα σήμερα. Ταυτόχρονα, όμως θα ισχυροποιηθεί σε ένα βαθμό και ο ανταγωνισμός, αναλόγως βέβαια της ταυτότητα των αγοραστών που θα αποκτήσουν τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία των Νηρεά και Σελόντα.

  Εκτιμάται ότι ενδιαφέρον θα εκδηλωθεί και επίσημα (ανεπίσημα είχε ήδη συμβεί) από τη Diorasis International, της  εταιρείας διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων που έχει αποκτήσει τη Bitsakos Aquaculture και μετείχε στο διεθνή διαγωνισμό για την πώληση των Νηρεύς και Σελόντα. Ενδεχομένως ενδιαφέρον να υπάρξει και από την Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς της οικογένειας Γερουλάνου, καθώς και από άλλες εγχώριες ή ξένες εταιρείες.

  Ο χρόνος εύρεσης αγοραστών και ολοκλήρωσης των πωλήσεων θα κρίνει και τα επόμενα βήματα, με τα κυριότερα να αποτελούν το closing της συναλλαγής για τις τράπεζες που θα "αποδεσμευτούν" από το 79,62% της Σελόντα και το 74,34% της Νηρεύς καθώς και από τα δάνειά τους, και τις υποχρεωτικές δημόσιες προτάσεις προς τους μετόχους μειοψηφίας των δύο εταιρειών. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ