Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 14-Μαρ-2019 08:20

  Το ράλι του Κέκροπα και η δικαστική απόφαση

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Το ράλι του Κέκροπα και η δικαστική απόφαση

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Θέμα ολίγων εβδομάδων, το πιθανότερο εντός του Απριλίου, δείχνει να αποτελεί η γνωστοποίηση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείο Αθηνών αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς συνολικής έκτασης 200 στρεμμάτων στα παλαιά Λατομεία Ψυχικού, την κυριότητα της οποίας διεκδικεί η Κέκροψ.

  Η διαμάχη της εταιρείας και του Δημοσίου επί της συγκεκριμένης έκτασης ήδη μετρά τρεις δεκαετίες. Το 1988 το Δημόσιο άσκησε ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αγωγή, αξιώνοντας την ιδιοκτησία-ως δάσους- τμήματος της συγκεκριμένης έκτασης στην περιοχή των Τουρκοβουνίων (Λατομείο Ψυχικού). Ωστόσο, σύμφωνα με την εταιρεία, το Δημόσιο επί τουλάχιστον 70 χρόνια ρητά αναγνώριζε την κυριότητά της εταιρείας επί της έκτασης με σειρά επιδηλωτικών πράξεων.

  Πρωτοδίκως η αγωγή του Δημοσίου, απορρίφθηκε (απόφαση 5722/1997). Ασκήθηκε έφεση η οποία συζητήθηκε τον Απρίλιο του 2014 και έγινε δεκτή. Ακολούθως, η Κέκροψ άσκησε στον Άρειο Πάγο αίτηση αναίρεσης κατά της εφετειακής απόφασης, η οποία έγινε δεκτή.

  Στις 6 του περασμένου Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η ακρόαση στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών και εκτιμάται ότι εντός Απριλίου το αργότερο θα γίνει γνωστή η τελεσίδικη απόφαση που θα αναγνωρίζει την κυριότητα των επίμαχων εκτάσεων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του πρώην λατομείου Ψυχικού.

  Εν όψει της σημαντικής αυτής απόφασης, η μετοχή της Κέκροψ έχει καταγράψει σημαντική άνοδο τις τελευταίες συνεδριάσεις. Ο τίτλος βρίσκεται σε υψηλό 52 εβδομάδων που συνοδεύτηκε με σημαντική αύξηση του όγκου συναλλαγών. Την περασμένη Τρίτη ενισχύθηκε σε ποσοστό 13,82%, στη χθεσινή συνεδρίαση παρέμεινε σε θετικό έδαφος, ενώ στις 5 Μαρτίου "είδε” ένα ακόμη +17%. Αν και η ανοδική κίνηση δεν συνδέεται άμεσα με την υπόθεση στα παλαιά Λατομεία Ψυχικού, ουδείς μπορεί να αποκλείσει προεξοφλητικές τοποθετήσεις στον τίτλο.

  Το upside είναι σημαντικό. Από τα 200 στρέμματα (193,867 στρ.) της εκτός σχεδίου έκτασης του πρώην λατομείου, την κυριότητα των οποίων διεκδικούν η Κέκροψ και το Ελληνικό Δημόσιο, περίπου 185 στρέμματα έχουν κριθεί αναδασωτέα. Αυτό σημαίνει πως δύναται να αξιοποιηθούν 8,8 στρέμματα, η αξία των οποίων σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ανέρχεται στα επίπεδα των 70 εκατ. ευρώ. Και αυτό όταν η αποτίμηση της Κέκροψ στο Χρηματιστήριο ανέρχεται στα 34 εκατ. ευρώ. Στο μετοχικό κεφάλαιο της Κέκροψ μετέχουν η ΓΕΚΤΕΡΝΑ που κατέχει ποσοστό 37,48% , η Intrapar (ελέγχεται από την Intracom Holdings) που ελέγχει ποσοστό 34,32% και η Αlpha Bank με 6,69%.

  Εφόσον η τελεσίδικη απόφαση κριθεί υπέρ της Κέκροψ, η εταιρεία σχεδιάζει, όπως έχει αναφέρει το Capital.gr., να υλοποιήσει οικιστική ανάπτυξη καθώς πρόκειται για μια περιοχή με υψηλότατη ζήτηση για πολυτελείς κατοικίες, όπως αυτές που αναπτύσσει η εισηγμένη, και μάλιστα σε μια περίοδο όπως η τρέχουσα που η ζήτηση για ακίνητα παρουσιάζει εκ νέου ανοδικές τάσεις λόγω της έλλειψης νεόδμητων κατοικιών.

  nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμη:

  -Κέκροψ: Η εταιρεία που "έφτιαξε" το Π. Ψυχικό

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων