Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 24-Ιουν-2009 09:47

  Κέκροψ: Η εταιρεία που "έφτιαξε" το Π. Ψυχικό

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Παρείχε στους πελάτες της φως, νερό και εξασφάλιζε τις μετακινήσεις προς το κέντρο της Αθήνας σε μια εποχή που η απόσταση από το Παλαιό Ψυχικό ήταν μια μικρή εκδρομή. Αποτέλεσε την πρώτη εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων της Ελλάδας και εισηγμένη στο Χ.Α. από το 1967. Πρόκειται για την «Ξενοδοχειακαί – Τουριστικαί – Οικοδομικαί & Λατομικαί Επιχειρήσεις - Ο Κέκροψ», την εταιρεία που μετέτρεψε το Παλαιό Ψυχικό στον πλέον περιζήτητο οικιστικό «φιλέτο» του λεκανοπεδίου Αττικής, η οποία σήμερα διαθέτει την μεγαλύτερη «κρυφή αξία» μεταξύ του συνόλου των εισηγμένων εταιρειών. 

  Η Κέκροψ ιδρύθηκε, κατά το τελευταίο έτος της Μικρασιατικής Καταστροφής, το 1923. Τη χρονιά, κατά την οποία υπογράφηκε η συνθήκη της Λωζάνης, οι δύο βασικοί μέτοχοί της, ο Γεώργιος Ησαΐας και η «Αθηναϊκή Εταιρεία προς ενίσχυση του Εμπορίου και της Βιομηχανίας» συνεισέφεραν στην εταιρεία δύο μεγάλα κτήματα ιδιοκτησίας τους, τα οποία, μετά την κατάρτιση ενός από τα πρώτα πολεοδομικά σχέδια της εποχής, αποτέλεσαν το συνοικισμό του Παλαιού Ψυχικού. 

  Συγκεκριμένα, ο βιομήχανος και πολιτικός Γεώργιος Ησαΐας συνεισέφερε, παραχώρησε και μεταβίβασε στην Κέκροψ έκταση χιλίων στρεμμάτων, η οποία συνορεύει ανατολικά με την τότε γνωστή, ως εθνική οδό Αθηνών - Κηφισίας και δυτικά με τα Τουρκοβούνια. Από την πλευρά της, η Αθηναϊκή Εταιρεία προς ενίσχυση του Εμπορίου και της Βιομηχανίας μεταβίβασε στην εισηγμένη «το εφαπτόμενο προς το προηγούμενο κτήμα του Γεωργίου Ησαΐα βορειοανατολικό τμήμα του όλου γηπέδου, εκτάσεως τριών χιλιάδων στρεμμάτων, συνορευόμενο γύρωθεν με την Οδό Κηφισίας και παλαιό δρόμο Αμαρουσίου, Καλογρέζα, και Όμορφη Εκκλησιά». 

  Εκείνη την εποχή, με την αγορά οικοπέδου από την Κέκροψ, ο ιδιοκτήτης υποχρεούνταν να ανεγείρει κατοικία, εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Μάλιστα, η εισηγμένη από το 1967 στο Χρηματιστήριο Αθηνών προσέφερε, επί πληρωμεί, στους ανώτατης τάξης πελάτες της υπηρεσίες ύδρευσης και ηλεκτρισμού, αλλά και μετακινήσεις με ειδικά λεωφορεία. 

  «Οι δύο μέτοχοι δημιούργησαν για πρώτη φορά το ρυμοτομικό σχέδιο του Ψυχικού, χάραξαν δρόμους και προσδιόρισαν τις προς οικιστική ανάπτυξη εκτάσεις, σε μια εποχή που δεν υπήρχε ούτε η τεχνογνωσία ούτε νομοθετικό πλαίσιο. Νομίζω ότι η σημερινή εικόνα του Ψυχικού, τους δικαιώνει απόλυτα, αφού, αν δεν είχαν λάβει τότε τη σχετική πρωτοβουλία, η περιοχή ενδεχομένως να μη διέφερε σε τίποτα από το Παγκράτι», αναφέρει στο Capital.gr ο γενικός διευθυντής της Κέκροψ, κ. Δημήτρης Κηλαϊδίτης. 

  Έκτοτε η εταιρία επικέντρωσε τη δραστηριότητά της στην κατασκευή κατοικιών υψηλών προδιαγραφών σε ιδιόκτητα οικόπεδά της, με αποτέλεσμα να διαθέτει σήμερα σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία στον τομέα αυτό. Ωστόσο, η πλειονότητα των επενδυτικών και ιδιοχρησιμοποιούμενων ακινήτων της εταιρείας στο Π. Ψυχικό, τελεί σήμερα είτε υπό απαλλοτρίωση είτε υπό διεκδίκηση από το ελληνικό Δημόσιο. 

  Συγκεκριμένα, περίπου 300 στρεμμάτων (από τα οποία ένα μικρό μέρος της ανήκει), της Κέκροψ παραμένει αναξιοποίητο, δεδομένου ότι θεωρείται δασική περιοχή από το ελληνικό δημόσιο εδώ και περίπου τρεις δεκαετίες. “Είμαστε αισιόδοξοι τόσο για τα 50 στρέμματα που βρίσκονται εντός σχεδίου, όσο και για τη συνολική έκταση των 300 στρεμμάτων, αφού είμαστε κατοχυρωμένοι με τίτλους ιδιοκτησίας που χρονολογούνται από το 1850», εξηγεί ο κ. Κηλαϊδίτης. 

  Η εταιρεία κατά την περυσινή χρήση πούλησε συγκρότημα κατοικιών και μεζονέτα (συνιδιοκτησίας κατά 50% με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) έναντι 1,5 εκατ. ευρώ και 800 χιλιάδων ευρώ, αντιστοίχως, ενώ προσδοκά ετήσια έσοδα, ύψους 1 εκατ. ευρώ, από τη μίσθωση των καταστημάτων της Παλαιάς Αγοράς Ψυχικού. 

  Η Κέκροψ είχε ξεκινήσει από πέρυσι την μίσθωση των καταστημάτων, συνολικού εμβαδού 569 τετραγωνικών μέτρων, αλλά η Πολεοδομία «μπλόκαρε» τη λειτουργία τους, καθώς εντόπισε παραβάσεις. «Πρόκειται για αμελητέες παρατυπίες στην πρόσοψη του κτηρίου, οι οποίες, αν και υφίστανται, δεν είχαν εντοπιστεί από την Πολεοδομία, κατά τις πολυάριθμες αυτοψίες που διενεργούσε τα τελευταία χρόνια». 

  Σχετικά με τις εκτάσεις 6,8 στρεμμάτων (συνιδιοκτησίας κατά 50% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και των 2,1 στρεμμάτων για τα οποία έχει αρθεί η απαλλοτρίωσή τους, η εταιρεία αναμένει την οριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ενώ σχεδιάζει την οικιστική αξιοποίησή τους. Η Κέκροψ μελετά, επίσης, την δραστηριοποίησή της εκτός Παλαιού Ψυχικού, κάτι που θα εξαρτηθεί από την υποχώρηση της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας.
  Στο πλαίσιο αυτό, η εισηγμένη συμμετέχει με ποσοστό 10% στις εταιρείες Euroterra, Rebikat και Abies, οι οποίες κατέχουν τρία ακίνητα συνολικής επιφάνειες 155 στρεμμάτων, ενώ αναμένει την έκδοση προεδρικού διατάγματος περί αναθεώρησης του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Λαυρεωτικής εντός της περιοχής ΒΙΠΑ- ΒΙΟΠΑ Λαυρίου, προκειμένου να δημιουργηθεί στο εντός σχεδίου οικόπεδο της Πειραϊκής Πατραϊκής εμπορικό κέντρο. 

  Όπως αναφέρει ο κ. Δημήτρης Κηλαϊδίτης, η διεύρυνση των ζημιών στο πρώτο τρίμηνο του 2009 (ύψους 308 χιλιάδων ευρώ από 173 χιλ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο) οφείλεται στην οικονομική κρίση η οποία πίεσε την τιμή των ακινήτων που πούλησε η εισηγμένη πέρυσι και φέτος. «Είχαμε προχωρήσει σε εκτιμήσεις των ακινήτων μας το 2007, πριν ξεσπάσει η κρίση, και τα πουλήσαμε το 2008, όταν η κρίση είχε κάνει δυναμικά την εμφάνισή της» σημειώνει. Η διοίκηση αποφάσισε να μην προχωρήσει την αναπροσαρμογή των εκτιμήσεων του 2007, καθώς εκτιμά ότι οι φετινές πωλήσεις ακινήτων θα είναι κερδοφόρες. 

  Την ίδια στιγμή, όμως η αρνητική οικονομική συγκυρία που επέδρασε στην κτηματαγορά «πάγωσε» την πώληση κατοικιών μεγάλης επιφάνειας. Στο πλαίσιο αυτό, η Κέκροψ προχώρησε κατ΄ εξαίρεση σε πώληση ακινήτου που επηρέασε αρνητικά τα εταιρικά μεγέθη, με σκοπό τη χρηματοδότηση άλλων project.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ