Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 07-Φεβ-2019 08:40

  Λήγει η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης για το Υγεία

  Λήγει η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης για το Υγεία
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Έξι εβδομάδες διήρκεσε η περίοδος αποδοχής της Δημόσιας Πρότασης της Hellenic Healthcare, θυγατρικής του επενδυτικού κεφαλαίου CVC Capital Partners, για την απόκτηση του συνόλου των κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών του Υγεία. Η περίοδος αποδοχής ξεκίνησε στις 27 Δεκεμβρίου και, όπως αναφέρεται στο πληροφοριακό δελτίο, λήγει σήμερα με το τέλος του ωραρίου των τραπεζών.

  Tο προσφερόμενο τίμημα ανά μετοχή από τη CVC Capital ανήλθε σε 0,95 ευρώ τοις μετρητοίς.

  Το χρονικό του deal

  Ένα μήνα μετά την παροχή πληροφοριών από τη MIG προς το CVC Capital Partners για το θεραπευτήριο Υγεία στο πλαίσιο συμφωνίας εμπιστευτικότητας, το fund προχώρησε στις 21 Μαΐου 2018  στην υποβολή δεσμευτικής προσφοράς για την εξαγορά του μεριδίου της MIG στο Υγεία, ύψους 70,38%.

  Η CVC προσέφερε αρχικά 197,97 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του μεριδίου της MIG, δηλαδή 0,92 ευρώ ανά μετοχή. Ακολούθησε μη δεσμευτική πρόταση από το σχήμα Apostolopoulos Holdings - H.I.G Capital 0,95 ευρώ ανά μετοχή, υπό την προϋπόθεση όμως διεξαγωγής νομικού και οικονομικού ελέγχου (due diligence). Ακολούθως το CVC Capital κατέθεσε βελτιωμένη, δεσμευτική, πρόσφορά με τίμημα στα 0,95 ευρώ ανά μετοχή, ανεβάζοντας το προσφερόμενο ποσό στα 204,4 εκατ .ευρώ. Σύμφωνα με τη MIG, η πρόταση της πλευράς Αποστολόπουλου βασιζόταν σε μη δεσμευτική πρόταση χρηματοδότησης από την H.I.G Capital International", οι επιμέρους όροι της οποίας δεν έγιναν γνωστοί.

  Το τίμημα της πώλησης του Υγεία έγινε με όρους συνολικής αξίας (enterprise value) που αντιστοιχεί σε 12,5 φορές τα λειτουργικά κέρδη της περσινής χρήσης.  Η συνολική αποτίμηση του ομίλου ΥΓΕΙΑ ειδικότερα ανήλθε σε 420 εκατ. ευρώ. 

  Στις 9 Νοεμβρίου 2018, η Hellenic Healthcare αποκτά από την "MARFIN INVESTMENT GROUP Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ" και την "MARFIN CAPITAL S.A." συνολικά 215.189.466 μετοχές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό περίπου 70,38% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου του Υγεία. 

  Στις 12 Νοεμβρίου η θυγατρική της CVC ξεκίνησε τη διαδικασία της Δημόσιας Πρότασης. H Πρόταση αφορούσε στην απόκτηση 90.542.970 mετοχών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν ποσοστό 29,62% του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της eταιρείας 

  Το deal για την εξαγορά του Υγεία αποτελεί το μεγαλύτερο στην ιδιωτική αγορά της περίθαλψης. Το fund έχει ήδη εξαγοράσει το Metropolitan και τη γενική κλινική Iaso General μέσω του επενδυτικού του "βραχίονα” Hellenic Healthcare  όπου μετέχουν οι τοπικοί partners του fund, οι επιχειρηματίες Θεοχαράκης- Σπυρίδης του νοσοκομείου Metropolitan.

  Όπως αναφέρεται στο πληροφοριακό δελτίο, το CVC αναμένεται να προχωρήσει στη διαγραφή των μετοχών από το Χ.Α., θεωρώντας πως η κίνηση αυτή θα προσδώσει μεγαλύτερη ευελιξία για την υλοποίηση του επιχειρηματικού της σχεδίου και θα κατευθύνει τις δυνάμεις της στην οργανική ανάπτυξη του Υγεία. Στο business plan της CVC για το Υγεία περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων  η αντικατάσταση του ιατρικού εξοπλισμού kai η δημιουργία πρότυπων μονάδων και κέντρων (Center of Excellence).

  Παράλληλα, μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες ή το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2019, το CVC προτίθεται να αναθέσει την εκπόνηση σχετικής μελέτης και τη διατύπωση εναλλακτικών προτάσεων σε διεθνή συμβουλευτικό οίκο, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του ομίλου Υγεία, τον εξορθολογισμό του κόστους λειτουργίας του kai της αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του.

  Βασιλική Κουρλιμπίνη

  Vicky.kourlibini@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων