Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 06-Φεβ-2019 16:50

  ΔΕΗ: Ζητήθηκε βελτιωμένη προσφορά από την Μυτιληναίος για Μελίτη

  ΔΕΗ: Ζητήθηκε βελτιωμένη προσφορά από την Μυτιληναίος για Μελίτη
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 18:41 

  Mόνο από την Μυτιληναίος έχει ζητηθεί σύμφωνα με πληροφορίες η κατάθεση βελτιωμένης προσφοράς για την απόκτηση της λιγνιτικής μονάδας της Μελίτης. Αυτό επισημαίνουν κύκλοι της ΔΕΗ επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά αυτό που εμμέσως ανέφερε και στη δική της ανακοίνωση τη κοινοπραξία Seven energy - ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ότι δηλαδή δεν κατέθεσαν δεσμευτική προσφορά στο πλαίσιο του διαγωνισμού της ΔΕΗ αλλά εναλλακτική πρόταση με διαφορετικό SPA. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι "ζωντανή" στον διαγωνισμό είναι μόνο μία προσφορά, αυτή για την λιγνιτική Μελίτης ενώ για την λιγνιτική Μεγαλόπολης ο διαγωνισμός οδηγείται σε ναυάγιο.

  Νωρίτερα η ΔΕΗ είχε μέσω άτυπης ενημέρωσης επιβεβαιώσει την κατάθεση δύο φακέλων αλλά και το αίτημα για βελτίωση των προσφορών. Στην ενημέρωση αυτή ωστόσο δεν διευκρίνιζε ότι "ζωντανή" παρέμενε μόνο η μία προσφορά. 

  Λίγο νωρίτερα με ανακοίνωσή της η κοινοπραξία των εταιρειών Seven Energy και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ τόνισε ότι κατέθεσε εναλλακτική πρόταση στη βάση άλλης εκδοχής του συμφώνου αγοραπωλησίας μετόχων (SPA) και όχι με βάση το SPA που εγκρίθηκε και ανακοινώθηκε από τη ΔΕΗ, στο πλαίσιο των όρων του διαγωνισμού. "Η Κοινοπραξία αποφάσισε να υποβάλει Δεσμευτική Προσφορά στη βάση εναλλακτικής εκδοχής της ΣΑΜ, η οποία περιλαμβάνει μια πιο ισορροπημένη κατανομή κινδύνων μεταξύ του Πωλητή και του Αγοραστή, καθώς και γεφυρώνει το κενό μεταξύ των προσδοκιών του Πωλητή και του Αγοραστή σε σχέση με την εξέλιξη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Θεωρούμε ότι η εναλλακτική εκδοχή της ΣΑΜ είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις αρχές ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, ως εκ τούτου, μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο της συναλλαγής” αναφέρει χαρακτηριστικά η κοινοπραξία.

  Η δεύτερη προσφορά, σύμφωνα με πληροφορίες προέρχεται από την Μυτιληναίος και αφορά στη μονάδα της Μελίτης. 

  Η ανακοίνωση 

  Σε ό,τι αφορά την κοινή ανακοίνωση από τις εταιρείες SEVEN Energy και τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αυτή αναφέρει αναλυτικά:

  Ο Όμιλος SEV.EN ENERGY και ο στρατηγικός του εταίρος Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (από κοινού "η Κοινοπραξία") αποφάσισαν να μην υποβάλουν δεσμευτική προσφορά για τη διαδικασία αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού ("η ΔΕΗ") σε Μεγαλόπολη και Μελίτη με βάση τις τελικές Συμβάσεις Αγοραπωλησίας Μετοχών ("οι ΣΑΜ"), όπως αυτές ανακοινώθηκαν από τη ΔΕΗ.

  Δυστυχώς, οι τελικοί όροι και προϋποθέσεις της συναλλαγής, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στις εν λόγω ΣΑΜ και εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ στις 20 Δεκεμβρίου 2018, σε συνδυασμό με έναν αριθμό επιπρόσθετων αστάθμητων παραγόντων, εξακολουθούν να επιβαρύνουν με σημαντικούς κινδύνους τον Αγοραστή, γεγονός το οποίο δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό από την Κοινοπραξία.

  Ωστόσο, η Κοινοπραξία αποφάσισε να υποβάλει Δεσμευτική Προσφορά στη βάση εναλλακτικής εκδοχής της ΣΑΜ, η οποία περιλαμβάνει μια πιο ισορροπημένη κατανομή κινδύνων μεταξύ του Πωλητή και του Αγοραστή, καθώς και γεφυρώνει το κενό μεταξύ των προσδοκιών του Πωλητή και του Αγοραστή σε σχέση με την εξέλιξη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Θεωρούμε ότι η εναλλακτική εκδοχή της ΣΑΜ είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις αρχές ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, ως εκ τούτου, μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο της συναλλαγής.

  Η Κοινοπραξία μας ήταν και παραμένει προσηλωμένη στο εγχείρημα και υποβάλλει αυτή την πρόταση προκειμένου να διασφαλίσει την επιτυχή έκβαση της διαγωνιστικής διαδικασίας και τη βιωσιμότητα των μονάδων προς συμφέρον όλων των εμπλεκόμενων μερών, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών.

  Ο διαγωνισμός

  Την κατάθεση δύο φακέλων στο διαγωνισμό για τους λιγνίτες της ΔΕΗ είχε επιβεβαιώσει και ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας στην ΕΡΤ. 

  Ο διαγωνισμός για την πώληση των δύο λιγνιτικών εταιρειών της ΔΕΗ της Μελίτης και της Μεγαλόπολης ολοκληρώθηκε στις 12 το μεσημέρι. Οι δύο προσφορές, ελέγχθηκαν ως προς τα τυπικά, εάν έχει υπογραφεί το Σύμφωνο Αγοραπωλησίας (SPA) εάν έχει κατατεθεί έγκυρη εγγυητική κλπ.

  Μαζί με τις οικονομικές προσφορές των συμμετεχόντων ανοίγει επίσης και η αποτίμηση του εκτιμητή που έχει οριστεί από την πλευρά της ΔΕΗ.

  Χ. Φλουδόπουλος

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων