Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 04-Φεβ-2019 08:06

  Οι τελευταίες "πινελιές" στο deal CVC - Υγεία

  Οι τελευταίες "πινελιές" στο deal CVC - Υγεία
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη

  Την προσεχή Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου, λήγει η περίοδος αποδοχής της Δημόσιας Πρότασης της Hellenic Healthcare, της θυγατρικής του fund CVC Capital Partners, προς τους μετόχους της  ΥΓΕΙΑ Α.Ε. Υπενθυμίζεται πως η περίοδος αποδοχής είχε ξεκινήσει στις 27 Δεκεμβρίου, με το προσφερόμενο τίμημα ανά μετοχή από τη CVC Capital να ανέρχεται σε 0,95 ευρώ τοις μετρητοίς.

  Η διαδικασία της απόκτησης μετοχών εξελισσόταν όλο αυτό το διάστημα με αμείωτο ρυθμό. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υγεία, στις 16 Ιανουαρίου  το ποσοστό της Hellenic Healthcare διαμορφωνόταν σε περίπου 94,81% από περίπου 94,22% που ήταν στις 3.1.2019 και 93,65% που ήταν στις 20.12.2018. Από τις 4.1.2019 μέχρι και τις 16.1.2019, απέκτησε συνολικά 1.798.184 κοινές ονομαστικές μετοχές.

  Με την ολοκλήρωση της περιόδου αποδοχής, ανοίγει ο δρόμος για τα επόμενα σχέδια της CVC αναφορικά και με το Υγεία, αλλά και την ελληνική αγορά, δεδομένου πως το επενδυτικό κεφάλαιο αναδεικνύεται στο μεγαλύτερο πάροχο υπηρεσιών περίθαλψης με πέντε νοσοκομεία. Στον όμιλο Υγεία ανήκουν επίσης η γυναικολογική και μαιευτική κλινική Μητέρα και το μαιευτήριο Λητώ, ενώ η Hellenic Healthcare έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιό της το νοσοκομείο Metropolitan και τη γενική κλινική  Iaso General. Το τίμημα της πώλησης του Υγεία έγινε με όρους συνολικής αξίας (enterprise value) που αντιστοιχεί σε 12,5 φορές τα λειτουργικά κέρδη της περσινής χρήσης.  Η συνολική αποτίμηση του ομίλου ΥΓΕΙΑ ειδικότερα ανήλθε σε 420 εκατ. ευρώ. 

  Όπως αναφέρεται στο πληροφοριακό δελτίο, το CVC αναμένεται να προχωρήσει στη διαγραφή των μετοχών από το Χ.Α., θεωρώντας πως η κίνηση αυτή θα προσδώσει μεγαλύτερη ευελιξία για την υλοποίηση του επιχειρηματικού της σχεδίου και θα κατευθύνει τις δυνάμεις της στην οργανική ανάπτυξη του Υγεία. Επιπλέον δε σχεδιάζει να μεταφέρει την έδρα του ή την έδρα της Εταιρείας ή άλλου μέλους του ομίλου Υγεία εκτός Ελλάδος, ούτε τον τόπο διεξαγωγής των δραστηριοτήτων τους.

  Στο business plan της CVC για το Υγεία περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών με την αντικατάσταση του ιατρικού εξοπλισμού, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο, με νέο σύγχρονο εξοπλισμό, την υιοθέτηση νέων θεραπευτικών μεθόδων και την υποστήριξη τους με τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό και την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας με την ανακαίνιση των νοσηλευτικών μονάδων. Ακόμη η δημιουργία πρότυπων μονάδων και κέντρων (Center of Excellence) για την προσέλκυση διεθνούς εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού υψηλής τεχνικής κατάρτισης με σκοπό την έρευνα, την πρωτοπορία και την υψηλότερη ποιότητα υπηρεσιών στο κλάδο.

  Παράλληλα, μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες ή το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2019, το CVC προτίθεται να αναθέσει την εκπόνηση σχετικής μελέτης και τη διατύπωση εναλλακτικών προτάσεων σε διεθνή συμβουλευτικό οίκο, με στόχο τον εκσυγχρονισμό του ομίλου Υγεία, της βελτιστοποίησης των λειτουργιών του, τον εξορθολογισμό του κόστους λειτουργίας του, της αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων του και της μεγιστοποίησης των ωφελημάτων από τις συνέργειες που προσδοκάται να επιτευχθούν μέσω της επένδυσής του.

  Vicky.kourlibini@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων