Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Ιαν-2019 08:13

  Μετ' εμποδίων οι "ανταλλαγές" δανείων μεταξύ τραπεζών

  Μετ' εμποδίων οι "ανταλλαγές" δανείων μεταξύ τραπεζών
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Σε αναζήτηση των βέλτιστων πρακτικών παραμένουν οι τράπεζες προκειμένου να προχωρήσει η ανταλλαγή "κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων ή παραχωρήσεων "επί πιστώσει” για περιπτώσεις αντίστοιχων προβληματικών δανείων όπου μία ή και παραπάνω τράπεζες διαθέτουν σημαντικά μικρό ποσοστό.

  Το συγκεκριμένο μοντέλο, όπως είχε αναφέρει το Capital.gr, αποτελεί μια από τις προτάσεις που υιοθετήθηκε μέσω του NPL Forum, της διατραπεζικής πλατφόρμας για τη διαχείριση των κοινών πιστούχων, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αντιμετώπισης των των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων και, δη, ο σκληρός πυρήνας τους.

  Πρόκειται για περιπτώσεις κόκκινων NPLs όπου μία ή και παραπάνω τράπεζες διαθέτουν σημαντικά μικρό ποσοστό σε σχέση με τις υπόλοιπες και για τα οποία έχει προταθεί τα δάνεια αυτά να παραχωρηθούν στις τράπεζες - leader των κοινοπρακτικών σχημάτων.

  Ως αντάλλαγμα, θα λαμβάνουν τα μειοψηφικά ποσοστά των υπόλοιπων τραπεζών σε αντίστοιχες περιπτώσεις όπου κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Παράλληλα, έχει συζητηθεί και να παραχωρούν τα δάνεια αυτά "επί πιστώσει”, να εισπράττουν, δηλαδή, ένα προσυμφωνημένο τίμημα ή ποσοστό, στην περίπτωση που αποφασιστεί η πώληση των δανείων.

  Να σημειωθεί ότι η λύση αυτή κρίθηκε εκ των πραγμάτων αναγκαία να επιδιωχθεί, καθώς είχαν καταγραφεί σημαντικές καθυστερήσεις σε συμφωνίες αναδιάρθρωσης προβληματικών δανείων διότι ο φάκελος έχει "κολλήσει” σε τμήμα τραπέζης που δεν διέθετε ιδιαίτερη συμμετοχή στο δανειοδοτικό σχήμα και για το λόγο αυτό είχε δώσει προτεραιότητα σε άλλες περιπτώσεις.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο από τις περιπτώσεις που εξετάστηκαν με αντικείμενο ανταλλαγή δανείων, μεταξύ ΕΤΕ και Alpha, αφορούσε στις εταιρείες "Καλλιμάνης” και "Μπήτρος”, εγχείρημα που συνάντησε δυσκολίες.

  Στην περίπτωση της βιομηχανίας κατεψυγμένων αλιευμάτων, η προσπάθεια εξυγίανσης και διάσωσης μέσω του άρθρου 106 του Πτωχευτικού Κώδικα που βρίσκεται σε εξέλιξη πάνω από μια διετία, έχει "παγώσει”. Μάλιστα, όπως έγραψε το Capital.gr., στο τέλος του περασμένου μήνα το εργοστάσιο της εταιρείας στο Αίγιο ανέστειλε τη λειτουργία του.

  Στην περίπτωση της Μπήτρος Συμμετοχική είναι η πλέον χαρακτηριστική καθώς στην προσπάθεια αναδιάρθρωσης των δανείων της, άνω των 120 εκατ. ευρώ που βρίσκονται στο "κόκκινο” υπάρχει εμπλοκή πέντε τραπεζών. Για τη Μπήτρος είχαν εξεταστεί διάφορα σενάρια, μεταξύ των οποίων και η σύμπραξη με τη ΣΙΔΜΑ, ως μέρος μιας συνολικής προσπάθειας ρύθμισης των δανείων και αναδιοργάνωσης των δύο μεταλλουργικών ομίλων.

  Παρά τις όποιες δυσκολίες, πάντως, υπάρχει πρόθεση να υλοποιηθούν τέτοιου είδους ανταλλαγές. Να σημειωθεί επίσης οι μέθοδοι που προωθούνται έχουν και ως στόχο και την διατήρηση κοινής στάσης μεταξύ των τραπεζών απέναντι σε περιπτώσεις για τις οποίες υπάρχει πρόθεση διαφοροποίησης από μια ή και περισσότερες τράπεζες.

  Για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι σε κάποιες περιπτώσεις (όπως λ.χ. του Ομίλου Επιχειρήσεων Σαρακάκη) μια εκ των τραπεζών αποφάσισε να προχωρήσει αυτόνομα στην πώληση της συμμετοχής της.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ