Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Ιαν-2019 07:51

  Διοικήσεις ΕΛΛΑΚΤΩΡ - Άνεμος: Γιατί προτείνουμε τη συγχώνευση

  Διοικήσεις ΕΛΛΑΚΤΩΡ - Άνεμος: Γιατί προτείνουμε τη συγχώνευση
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Τη στρατηγική και τους στόχους της προτεινόμενης συγχώνευση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ με την ΕΛΤΕΧ Άνεμος, παρουσίασαν χθες οι διοικήσεις των δύο εταιρειών κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με επενδυτές και αναλυτές, υπογραμμίζοντας παράλληλα την προσήλωσή τους στην προστασία των συμφερόντων όλων των μετόχων.

  Χαρακτήρισαν την προτεινόμενη συγχώνευση επωφελή και για τις δύο εταιρείες, καθώς αυτή τη στιγμή δεν αποτιμώνται εύλογα στο ταμπλό του χρηματιστηρίου και εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι με το νέο σχήμα ενισχύονται οι προοπτικές ανάπτυξης και δημιουργούνται καλύτερες συνθήκες για τους μετόχους. 

  Μάλιστα, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, η προτεινόμενη συγχώνευση αναμένεται να δημιουργήσει οφέλη σε τρεις άξονες: πρώτον θα ενισχύσει την ανάπτυξη της Άνεμος σε διεθνείς αγορές, με δεδομένη την ισχυρή διεθνή παρουσία και εμπειρία της ΕΛΛΑΚΤΩΡ σε πάνω από 25 χώρες, θα δημιουργήσει ένα μεγαλύτερη σχήμα με βελτιωμένες δυνατότητες πρόσβασης σε νέες δεξαμενές χρηματοδότησης και θα δημιουργήσει συνέργειες που αποτιμώνται σε οφέλη της τάξης των 45 εκατ. ευρώ.

  Πιστεύουμε ότι η προτεινόμενη συναλλαγή είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο εταιρείες, καθώς αμφότερες θα αποκομίσουν οφέλη από το σαφώς ενισχυμένο μέγεθος της νέας εταιρείας, τις αυξημένες ταμειακές ροές αλλά και τη ρευστότητα, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Γ. Προβόπουλος, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Αν. Καλλιτσάντση να εκφράζει την πεποίθηση ότι παρούσες αποτιμήσεις τόσο τη ΕΛΛΑΚΤΩΡ όσο και της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος στο ταμπλό του ΧΑ υπολείπονται σημαντικά της πραγματικής τους αξίας και των δυνατοτήτων τους. Ο ίδιος υπογράμμισε  ότι η πρόβλεψη για συνέργειες από τη συγχώνευση άνω των 45 εκατ. ευρώ είναι συντηρητική ενώ όπως είπε θα είναι άμεσα ορατές.

  Ως το βέλτιστο τρόπο ώστε να καταστεί εφικτή η επέκταση της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος στο εξωτερικό και να διαφοροποιήσει τις δραστηριότητές της επωφελούμενη από την παρουσία της ΕΛΛΑΚΤΩΡ σε πάνω από 25 χώρες, χαρακτήρισε από την πλευρά του τη συγχώνευση ο διευθύνων σύμβουλος της Άνεμος Θ. Σιετής. Αποδεχθήκαμε την πρόταση και πήραμε την απόφαση λαμβάνοντας υπόψη επιπλέον ότι η Άνεμος καθίσταται μέρος  μίας εταιρείας με μεγαλύτερο ισολογισμό και ως εκ τούτου μεγαλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια, πρόσθεσε ο κ. Σιετής.

  Σχέση ανταλλαγής

  Όπως τόνισε ο κ. Προβόπουλος η προτεινόμενη συγχώνευση είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την εντολή των μετόχων τον Ιούλιο του 2018 για απλοποίηση και εξορθολογισμό της εταιρικής δομής, για δημιουργία συνεργειών και για ενίσχυση των μακροπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης. 

  Η παρούσα σχέση ανταλλαγής και το σχετικό premium προς τους μετόχους της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος είναι απόλυτα δίκαια για τους μετόχους και των δυο εταιρειών, ανέφερε ο κ. Καλλιτσάντσης, προσθέτοντας ότι βασίζεται σε μεθοδολογίες διεθνώς διαδεδομένες και αποτελεί σχετική αποτίμηση της τιμής των μετοχών και των δύο εταιρειών συνδεδεμένη με την τιμή κλεισίματός τους στις 28 Δεκεμβρίου 2018, ημέρα ανακοίνωσης της προτεινόμενης συναλλαγής. 

  "Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να συγχέεται ή να αντιμετωπίζεται ως δική μας αποτίμηση της πραγματικής τους αξίας. Για εμάς αμφότερες οι μετοχές είναι υποτιμημένες στο ταμπλό, με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ να αντιμετωπίζεται δυσμενέστερα σε σχέση με την ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος” πρόσθεσε ο κ. Καλλιτσάντσης.

  Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε ότι ως αποτέλεσμα της προτεινόμενης συναλλαγής και της εισόδου νέων μετόχων από την Άνεμος, το ποσοστό της οικογένειας Καλλιτσάντση στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα περιοριστεί από 27,87% σήμερα σε 26,47%. "Αποδεικνύεται λοιπόν ότι το εννοούμε όταν λέμε πως έχουμε προτείνει μία συναλλαγή που λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα όλων μετοχών ασχέτως το αν είναι μέτοχοι πλειοψηφίας ή μειοψηφίας και πόσο μεγάλοι ή μικροί” πρόσθεσε ο ίδιος. 

  Ερωτηθείς μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι η προτεινόμενη συγχώνευση ουδεμία σχέση έχει με την ΑΚΤΩΡ, παρά μόνο αποσκοπεί στη δημιουργία αξίας για τους μετόχους. "Πρόσφατα εκθέσαμε πλήρως όχι μόνο τις οικονομικές επιδόσεις της Κατασκευής αλλά και όλα τα μέτρα που έχουμε ήδη θέσει σε εφαρμογή για να προστατευθεί εφεξής η κερδοφορία” τόνισε ο κ. Καλλιτσάντσης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η πρόσφατη εξαγορά επιπλέον 6,5% της Αττικής Οδού αποτελεί ένδειξη της καλής σχέσης και της εμπιστοσύνης που απολαμβάνει πλέον η ΕΛΛΑΚΤΩΡ από το τραπεζικό σύστημα. 

  Είμαστε αποφασισμένοι να σεβαστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των μετόχων μειοψηφίας, ευθυγραμμιζόμενοι πλήρως με την κείμενη νομοθεσία, ξεκαθάρισε από την πλευρά του ο κ. Προβόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική νομοθεσία και η ευρωπαϊκή οδηγία για τους μετόχους μειοψηφίας διασφαλίζουν τα δικαιώματα ψήφου όλων των μετόχων στις ΓΣ που σχετίζονται με εταιρικούς μετασχηματισμούς όπως η παρούσα συγχώνευση. 

  Οφέλη

  Ως προς τα οφέλη και τις συνέργειες, ο κ. Καλλιτσάντσης τόνισε ότι η πλήρης ενσωμάτωση της Άνεμος, σηματοδοτεί την πίστη στις προοπτικές των ΑΠΕ και αντανακλά τη δέσμευση για ενίσχυση των δραστηριοτήτων ώστε να εξελιχθεί ο όμιλος σε βασικό παίκτη της πράσινης ενέργειας όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς.

  Η ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος απολαμβάνει οργανικής ανάπτυξης τα τελευταία δέκα χρόνια, κι είναι σήμερα ο δεύτερος παραγωγός ηλεκτρισμού από αιολική ενέργεια στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι προοπτικές της ελληνικής αγοράς ΑΠΕ στην οποία μέχρι σήμερα αποκλειστικά δραστηριοποιείται η εταιρεία έχουν αρχίσει να περιορίζονται, ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Σιετής, προσθέτοντας ότι υπό αυτό το πρίσμα κρίθηκε επιτακτική η επέκταση της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος εκτός συνόρων αλλά και η διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων της.

  Η συγχώνευση με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό, είπε, παραδεχόμενος και ο ίδιος ότι η μέχρι τώρα πορεία της μετοχής της Άνεμος στο ΧΑ δεν ανταποκρίθηκε στις αρχικές προσδοκίες κυρίως λόγω της μικρής κεφαλαιοποίησης αλλά και της περιορισμένης εμπορευσιμότητας. Αυτό αναμένεται να αλλάξει με τη συγχώνευση προς όφελος των επενδυτών, πρόσθεσε. 

  Μετοχικά οφέλη θα προκύψουν και για την ΕΛΛΑΚΤΩΡ, της οποίας επίσης η μετοχή είναι υποτιμημένη στο ΧΑ, εκτίμησε και ο κ. Καλλιτσάντσης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι το 2019 που σηματοδοτεί τα 20 χρόνια από την τριπλή συγχώνευση που ήταν γενεσιουργός αιτία δημιουργίας της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, θα είναι μια πολύ καλή και δημιουργική χρόνια για τον Όμιλο.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων