Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 21-Δεκ-2018 09:44

  Media Markt: Η αποχώρηση Κατραβά και οι επιλογές για την επόμενη ημέρα

  Media Markt: Η αποχώρηση Κατραβά και οι επιλογές για την επόμενη ημέρα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Επτά σχεδόν χρόνια μετά την τοποθέτηση του Δημήτρη Κατραβά στη θέση του Πρόεδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της "MEDIA SATURN Ηλεκτρονικά Ελλάς”, ένας μεγάλος κύκλος κλείνει για τη γερμανικών συμφερόντων αλυσίδα στην Ελλάδα.

  Η αποχώρηση του έμπειρου μάνατζερ από το τιμόνι της Media Markt (ανέλαβε πλέον καθήκοντα αναπληρωτή CEO στην MLS Πληροφορική) έπειτα από συνολικά 12 χρόνια (το 2006 ανέλαβε αρχικά τη θέση του CPO και στη συνέχεια του COO), καθώς και η ταυτόχρονη ένταξη της ελληνική θυγατρικής του ομίλου κάτω από την ομπρέλα του East Region της MediaMarktSaturn Retail Group που περιλαμβάνει την Τουρκία και την Ελλάδα, σηματοδοτεί πολύ μεγαλύτερες αλλαγές από όσες είναι ορατές σε αρχικό επίπεδο.

  Πλέον η Media Markt Ελλάς διοικείται ουσιαστικά από την Κωνσταντινούπολη, όπου περνά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του ο Yenal Gokyildirim, CEO της MediaMarkt Turkey, στις αρμοδιότητες του οποίου έχει περάσει και η ελληνική θυγατρική. Η "υποβάθμιση" ουσιαστικά της ελληνικής αγοράς από τα κεντρικά της Ceconomy AG που ελέγχει την Media-Saturn-Holding, αποτελεί για πολλούς το αποτέλεσμα της φθίνουσας πορείας που καταγράφει η γερμανικών συμφερόντων αλυσίδα στην Ελλάδα, υπό το βάρος του έντονου ανταγωνισμού και των συσσωρευμένων ζημιών και παρά τις κεφαλαιακές "ενέσεις” που δεν απέδωσαν.

  Με βάση τον τελευταίο δημοσιοποιημένο ισολογισμό της Media Saturn Ηλεκτρονικά Ελλάς (1/10/2016 – 30/9/2017), η εταιρεία κατέγραψε συσσωρευμένες ζημιές ύψους 135 εκατ. ευρώ, με τζίρο 187 εκατ. ευρώ (οριακά μειωμένος έναντι της προηγούμενης χρήσης) και κέρδη 2,8 εκατ. ευρώ (έναντι ζημιών 4,3 εκατ.ευρώ), τα οποία όμως οφείλονται σε έκτακτα αποτελέσματα, καθώς και εμπορικές υποχρεώσεις 35 εκατ. ευρώ. Η 13η εταιρική χρήση (1/10/17-31/9/18) μένει να φανεί εάν θα είναι και.. τυχερή, με την έννοια εάν η αλυσίδα θα καταφέρει να εμφανίσει θετικό αποτέλεσμα στην τελική γραμμή του ισολογισμού ή εάν και πόσο θα διευρυνθούν οι ζημιές της.

  Σήμερα η αλυσίδα λειτουργεί 12 καταστήματα και απασχολεί 700 εργαζομένους με 12% μερίδιο που είναι μικρό για να υπηρετήσει τη στρατηγική της μητρικής να ηγείται σε κάθε αγορά που έχει παρουσία.

  Τα σενάρια της επόμενης ημέρας

  Μπορεί ο θόρυβος των προηγούμενων μηνών γύρω από τις προοπτικές της αλυσίδας να έχει φαινομενικά κοπάσει, φαίνεται, ωστόσο, πως παραμένει θέμα χρόνου η λήψη αποφάσεων αναφορικά με το το μοντέλο δραστηριοποίησης της Media Markt στην Ελλάδα.

  Υπενθυμίζεται πως η Media Markt Saturn Retail Group εμφανίστηκε να ανακοινώνει πως η Ελλάδα αποτελεί μια σημαντική αγορά για τη Media Markt, σίγουρα θα παραμείνει στη χώρα και δεν υπάρχει σχέδιο αποχώρησης από την ελληνική αγορά. Παράλληλα, όμως, είχε ανατεθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στην Pwc (σ.σ. κάποιες πληροφορίες μιλούν και για δεύτερο σύμβουλο) να εκπονήσει μελέτη αναφορικά με τα βασικά σενάρια για το μοντέλο δραστηριοποίησης της εταιρείας στην ελληνική αγορά. Οι ίδιες πληροφορίες, μάλιστα, έκαναν λόγο για συζητήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί με τουλάχιστον δύο γνωστούς λιανεμπορικούς ομίλους της χώρας, αν και επί διαφορετικής βάσης, συζητήσεις που ξεκίνησαν προ της αλλαγής management στην Media Markt Ελλάς και της αποχωρησης του CEO της μητρικής Ceneconomy, Peter Haas. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι με έναν εκ των δύο οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

  Όλα δείχνουν πως το 2019 θα αποτελέσει κρίσιμη χρονιά όχι μόνο για την εν Ελλάδι θυγατρική αλλά συνολικά για το Ceneconomy Group. Ο όμιλος, εισηγμένος στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, που λειτουργεί τις αλυσίδες λιανικής πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών Media Markt και Saturn σε 15 χώρες και προήλθε από τη διάσπαση σε δύο κλάδους (ο έτερος στον κλάδο των τροφίμων) της Metro AG, έχει γνωστοποιήσει (στα μέσα Οκτωβρίου) πως επανατοποθετείται στις αγορές όπου έχει παρουσία.

  Τα ηνία ως CEO έχει πάρει ο Ferran Reverter, έχοντας διατελέσει COO της Media Saturn Holding, ενώ ανακοινώθηκε επίσημα πως το 2019 θα είναι "χρονιά μετάβασης και επανατοποθέτησης”, ως αποτέλεσμα των κάτω του αναμενόμενου οικονομικών επιδόσεων που καταγράφηκαν στη χρήση 2017/2018 και τα οποία ανακοινώθηκαν προχθές. Ήδη στη Ρωσία ο όμιλος ήλθε σε συμφωνία με την M.video η οποία απέκτησε τα 46 καταστήματα της MediaMarkt που λειτουργούν στη χώρα διατηρώντας ένα 15% στο μετοχικό κεφάλαιο της M.video. Υπό αυτή την έννοια η Media Markt παρέμεινε τυπικά στη ρωσική αγορά.

  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων