Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 20-Νοε-2018 08:15

  Folli Follie: Οι ευθύνες Κουτσολιούτσου και η δύσκολη επόμενη ημέρα

  Folli Follie: Οι ευθύνες Κουτσολιούτσου και η δύσκολη επόμενη ημέρα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Βαρύτατες ευθύνες στον Τζώρτζη Κουτσολιούτσο για την επιμονή του να αναζητά ατελέσφορες λύσεις που κόστισαν σε χρήμα και – κυρίως – σε χρόνο έχουν αρχίσει να διατυπώνονται ανοικτά εντός και εκτός της Folli Follie.

  Επτά μήνες μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με τα παραποιημένα οικονομικά στοιχεία του ομίλου και έπειτα από σειρά άστοχων ενεργειών, με αποκορύφωμα την πρώτη αίτηση προστασίας που κατατέθηκε με τη "συναίνεση” των θυγατρικών της που είχαν εκδώσει τα ομολογιακά της δάνεια, η Folli Follie παραμένει εκτός προστασίας από τους πιστωτές της και με ανοικτό το ενδεχόμενο της πτώχευσης. Το νέο δ.σ. εργάζεται με κάθε τρόπο προκειμένου να εξασφαλιστεί μια βιώσιμη επόμενη ημέρα για την εταιρεία, τα λάθη όμως που έγιναν στην αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε η αποκάλυψη των παραποιημένων ισολογισμών, δείχνουν να κοστίζουν

  Πλέον διέξοδος δείχνει να αποτελεί η επιδίωξη συμφωνίας εξυγίανσης στο πλαίσιο των διατάξεων του άρθρου 106β, κάτι που συνοδεύεται από εκτεταμένη ρύθμιση των υποχρεώσεων της εταιρείας προς ομολογιούχους, πιστωτές και προμηθευτές. Ωστόσο, διατυπώνονται φόβοι από την πλευρά νομικών πως ούτε αυτό δεν θα μπορέσει να καταστεί δυνατό και η εταιρεία θα οδηγηθεί σε καταστάσεις που δεν θα μπορεί να ελέγξει.

  Καθυστερήσεις με κόστος

  Η αδυναμία να ενταχθεί σε καθεστώς προστασίας σαφώς και έχει φέρει προ τετελεσμένων την εταιρεία που πλέον διαπιστώνει ότι τα περιθώρια ελιγμών περιορίζονται δραματικά.

  Φέρνει όμως στο προσκήνιο και τους χειρισμούς της διοίκησης Κουτσολιούτσου που μέχρι και την τελευταία στιγμή υποστήριζε ότι αποτελεί "μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος”, όταν από την πρώτη στιγμή σύμβουλοι της εταιρείας, της Rothschild συμπεριλαμβανομένης, είχαν προτείνει την πλήρη αποχώρηση της οικογένειας από τη διοίκηση ως το ελάχιστο δείγμα της πρόθεσης να αλλάξει σελίδα ο όμιλος.

  Η χθεσινή απόρριψη της αίτησης προστασίας από το Μονομελές Πρωτοδικείο προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στα κεντρικά της Folli Follie στον Άγιο Στέφανο. Η επιχειρηματολογία που διατυπώνεται πλέον ανοικτά κατά του CEO Τζώρτζη Κουτσολιούτσου είναι ότι ακόμη και την ύστατη στιγμή λειτουργούσε παρελκυστικά, επιχειρώντας να πείσει το νέο διοικητικό συμβούλιο να στηρίξει μια άλλη, εναλλακτική, λύση, κάτι που κόστισε σε πολύτιμο χρόνο., αλλά και ότι σπαταλήθηκε άφθονος χρόνος με συνεχή κατάθεση αιτήσεων προστασίας του άρθρου 106 α, ενώ  η νομοθεσία επιτρέπει μόνο μια φορά αυτή τη διαδικασία.

  Όπως αναφέρουν πηγές κοντά στα κέντρα λήψης αποφάσεων της FFG, η απροθυμία του Τζ. Κουσολιούτσου να στηρίξει μια συμφωνία, τη μόνη δυνατή με τους ομολογιούχους που δέχονται – εκ των πραγμάτων – να συνδιαλλαγούν με μια εταιρεία που κατηγορείται για απάτη, λειτούργησε αποπροσανατολιστικά, ενώ ακόμη και τώρα, με βάση πληροφορίες, ο CEO εκφράζει επιφυλάξεις για το ενδεχόμενο ύπαρξης διαφορετικής λύσης. .. Μάλιστα, γίνεται γνωστό από την πλευρά της οικογένειας πως υπάρχουν σκέψεις να αναζητηθούν νομικές ευθύνες στους συμβούλους της εταιρείας (!) για την απόρριψη της αίτησης προστασίας.

  Η διελκυστίνδα αυτή σε συνδυασμό με τη διάψευση των προσδοκιών ότι η εταιρεία θα τύχει της προστασίας που αιτούνταν έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους 1.300 εργαζομένους της Folli Follie, που πλέον βλέπουν ορατό το ενδεχόμενο η εταιρεία να μην είναι σε θέση να καλύψει τις υποχρεώσεις της. Υπό το φόβο εξελίξεων εν μέσω έντονων ανησυχιών από τους εργαζόμενους, πληροφορίες αναφέρουν πως χθες καταβλήθηκε η μισθοδοσία του τρέχοντος μήνα και μέρος του δώρου Χριστουγέννων.

  Όπως έχει γράψει το Capital.gr., τα ταμειακά διαθέσιμα της Folli στις αρχές Νοεμβρίου ανέρχονταν στα 4,6 εκατ. ευρώ, όταν στα τέλη του περασμένου Μαΐου, την περίοδο που κατατέθηκε η πρώτη αίτηση προστασίας από τους πιστωτές, είχε δηλωθεί ότι στο ταμείο της εταιρείας υπήρχαν 86,4 εκατ. ευρώ. Τα ποσά που κατεβλήθησαν σε δικηγορικά γραφεία, συμβούλους, εξωτερικού συνεργάτες κ.α. μαζί με τις ούτως ή άλλως αυξημένες λειτουργικές δαπάνες της εταιρείας, έχουν εξανεμίσει τη ρευστότητα.

  Η έγγραφη δέσμευση του Τζ. Κουτσολιούτσου να αποχωρήσει από το δ.σ. στο τέλος της χρονιάς, για ορισμένους φαίνεται ότι ήρθε πολύ αργά. Οι παρεμβάσεις της οικογένειας σε επίπεδο άσκησης διοίκησης ήταν συχνές όλο το προηγούμενο διάστημα. Τόσο η εμπλοκή του – προ αρκετών εβδομάδων παραιτηθέντος - Δημήτρη Κουτσολιούτσου στη καθημερινή λειτουργία της εταιρείας, όσο και τα προσκόμματα στην πώληση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας (όπως το πολυτελές διαμέρισμα στο Χονγκ Κονγκ), προκάλεσαν έντονο προβληματισμό εντός και εκτός Folli Follie.

  Και μέσα σε όλα αυτά ερώτημα αποτελεί εάν τελικώς θα δεχθεί η Pwc, έπειτα από την απόρριψη του αιτήματος προστασίας, να αναλάβει τον επανέλεγχο των αναθεωρημένων ετήσιων εταιρικών και ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων για τη διαχειριστική χρήση 2017 της Folli Follie. Ένας από τους όρους που είχε τεθεί είναι να διεξαχθεί ένας "ειδικός προέλεγχος” προτού οριστικοποιηθεί, εάν τελικώς συμβεί, η συνεργασία.

  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων