Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 09-Νοε-2018 08:22

  Πώς η οικογένεια Κουτσολιούτσου επιχειρεί να μπλοκάρει τη λύση για τη νέα Folli Follie

  Πώς η οικογένεια Κουτσολιούτσου επιχειρεί να μπλοκάρει τη λύση για τη νέα Folli Follie
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Για παρελκυστικές τακτικές που εμφανίζεται να εφαρμόζει η οικογένεια Κουτσολιούτσου και οι οποίες ουσιαστικά ναρκοθετούν την προσπάθεια εξεύρεσης βιώσιμης λύσης για τη Folli Follie, κάνουν λόγο τραπεζικές πηγές.

  Δεδομένου του τεράστιου dilution που θα υποστούν οι υφιστάμενοι μέτοχοι εφόσον υλοποιηθεί το προτεινόμενο σχέδιο εξυγίανσης που συνίσταται στη μετοχοποίηση των απαιτήσεων των πιστωτών, πηγές κοντά στις εν εξελίξει συζητήσεις κάνουν λόγο για μεθοδεύσεις, ακόμη και για παράλληλες διαπραγματεύσεις, με στόχο η οικογένεια να διατηρήσει ουσιαστικά τον έλεγχο της εταιρείας.

  Παράλληλα, στηλιτεύουν το γεγονός ότι παρά τις παραιτήσεις του Δημήτρη και της Καίτης Κουτσολιούτσου από το Δ.Σ. της εταιρείας, στην πράξη μετέχουν με τις ενέργειες τους στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, ενώ εκφράζουν την απορία τους για την παραμονή Τζώρτζη Κουτσολιούτσου στη θέση του CEO, παρότι για τον τελευταίο βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα που αφορά στα αδικήματα της απάτης, της χειραγώγησης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, όλα κακουργηματικού χαρακτήρα.

  Μεταξύ των αποδεκτών όσων καταμαρτυρούνται στην οικογένεια Κουτσολιούτσου, περιλαμβάνονται εταιρείες του μεγέθους των Houlihan Lokey, Latham & Watkins, AXIA Ventures και UBS που έχουν αναλάβει το σκέλος της οργάνωσης των ομολογιούχων. Όπως μεταφέρεται στο Capital.gr, παρότι τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει επικίνδυνα και η εταιρεία κινδυνεύει να εξαντλήσει πλήρως τα κεφάλαια που διαθέτει για την κάλυψη των αναγκών λειτουργίας της, αποφάσεις που αποσκοπούν στην εξασφάλιση ρευστότητας μπλοκάρονται με ευθύνη, όπως ισχυρίζονται διάφορες πλευρές, της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

  Χαρακτηριστικά, γίνεται λόγος για παρέμβαση των βασικών μετόχων της εταιρείας στην απόφαση να πουληθούν συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία και ιδίως το περίφημο διαμέρισμα στο Χονγκ-Κονγκ, το οποίο χρησιμοποιεί η οικογένεια Κουτσολιούτσου για τη διαμονή της εκεί.

  Οι σύμβουλοι της FFG έχουν εκτιμήσει πως το εν λόγω ακίνητο μπορεί να πωληθεί έναντι ενός τιμήματος μεταξύ 15 - 20 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η πώληση δεν προχωρά διότι, όπως ειπώθηκε στο πρόσφατο Δ.Σ., την περίοδο αυτή χρησιμοποιείται από την Καίτη Κουτσολιούτσου που φέρεται να βρίσκεται στο Χονγκ Κονγκ για να χειριστεί τις υποθέσεις της εταιρείας στην Ασία, παρότι έχει υποβάλει την παραίτησή της.

  Όπως έχει γράψει το Capital.gr, πέραν του διαμερίσματος στο Χονγκ Κονγκ, έχει προταθεί να παραχωρηθούν ακίνητα της εταιρείας και άλλα περιουσιακά στοιχεία, μεταξύ των οποίων το πολυτελές ταχύπλοο και το ελικόπτερο της εταιρείας που χρησιμοποιούσε η οικογένεια, η ναυπηγοεπισκευαστική εταιρεία Planaco, η συμμετοχή στην εταιρεία που διαχειρίζεται τη μαρίνα της Μυτιλήνης κ.ά.

  Εντύπωση επίσης συνεχίζει να προκαλεί σε εξωτερικούς παρατηρητές η σχεδόν καθημερινή παρουσία του παραιτηθέντος από τη θέση του προέδρου Δημήτρη Κουτσολιούτσου στα κεντρικά της εταιρείας στον Άγιο Στέφανο, ουσιαστικά ασκώντας διοίκηση και μετέχοντας σε συναντήσεις και διαπραγματεύσεις.

  Αυτό, όμως που προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση σε μεγάλη μερίδα πιστωτών, είναι πως καλούνται να συναινέσουν σε ένα σχέδιο για την επιβίωση της εταιρείας, όταν ένας από τους άμεσα εμπλεκόμενους στην υπόθεση, ο CEO Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, επιθυμεί να παραμείνει στη θέση του και να αποτελέσει μέρος της λύσης για την επόμενη ημέρα, κατά δηλωσή του. Την απαίτηση να αποχωρήσει από τη θέση του CEO έχουν διατυπώσει, μάλιστα, γραπτώς σε επιστολή τους προς την εταιρεία. Στην επιχειρηματολογία τους, δεν μπορεί να αιτιολογηθεί η συναίνεσή τους σε ένα σχέδιο σωτηρίας της εταιρείας με έναν CEO που τελεί υπό καθεστώς εισαγγελικής έρευνας για βαρύτατα αδικήματα να παραμένει, όπως δεδηλωμένα ο ίδιος επιθυμεί, στο τιμόνι της FFG.

  "Κλειδί" οι ομολογιούχοι

  Περαιτέρω προσπάθεια καταβάλλεται να συναινέσουν όλοι οι stakeholders, ήτοι εταιρεία, ομολογιούχοι, λοιποί πιστωτές και τράπεζες σε ένα σχέδιο εξυγίανσης, ενόψει της κατάθεση νέας αίτησης στο Πρωτοδικείο για να λάβει προστασία από τους πιστωτές της. Για να προχωρήσει η διαδικασία εξυγίανσης που έχει επιλέξει η διοίκηση της Folli Follie (άρθρο 106α), απαιτείται η σύμφωνη γνώμη τουλάχιστον του 60% του συνόλου των πιστωτών και του 40% των εχόντων ενέγγυες εξασφαλίσεις.

  Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι σήμερα υπάρχει ένα ποσοστό που τείνει να πλησιάσει το 30% των ομολογιούχων (και ένα ακόμη μεγαλύτερο που εμφανίζεται διατεθειμένο να συναινέσει), το οποίο είναι διατεθειμένο να υποστηρίζει ένα σχέδιο εξυγίανσης, το οποίο συνίσταται στη μετοχοποίηση των απαιτήσεων των πιστωτών. Επί της ουσίας, απαιτήσεις της τάξης των 430 εκατ. ευρώ θα μετατραπούν σε μετοχές της Folli Follie που θα περάσουν στον έλεγχο των πιστωτών, οι οποίοι θα κατέχουν άνω του 95% του μετοχικού κεφαλαίου. Το dilution θα είναι συντριπτικό για τους υφιστάμενους μετόχους, συμπεριλαμβανομένης της οικογένειας Κουτσολιούτσου που κατέχει άμεσα ποσοστό 35% της εταιρείας.

  Υπό το πρίσμα αυτό, δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσον θα μπορέσει να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία για τη σωτηρία της Folli Follie όταν βρίσκουν πεδίο εφαρμογής, σύμφωνα με μερίδα ομολογιούχων, οι παρελκυστικές ενέργειες της οικογένειας Κουτσολιούτσου. Η οποία οικογένεια εμφανίζεται να έχει εξετάσει και συζητήσει εναλλακτικά σχέδια για την εξασφάλιση χρηματοδότησης, αξιοποιώντας ως ενέχυρα προσωπικά περιουσιακά της στοιχεία, αποσκοπώντας να διατηρήσει τον έλεγχο και στη "νέα" Folli Follie, η οποία θα έχει σαφώς μικρότερο μέγεθος, αλλά καθόλου αμελητέο.

  Οι εκτιμήσεις των συμβούλων μιλούν για έναν όμιλο της τάξης των 400 εκατ. ευρώ που αξιοποιώντας τις εμπορικές συμφωνίες που διαθέτει και οι οποίες, παρά τα όσα έχουν συμβεί, παραμένουν σε ισχύ. Η μεγάλη μάχη που δίνεται τώρα, αναφέρουν πηγές κοντά στις εν εξελίξει διεργασίες, είναι αυτές οι συμφωνίες ή το μεγαλύτερο μέρος τους, να μην "σπάσουν”. "Αν αυτό συμβεί, η νέα FF έχει σημαντικές πιθανότητες όχι μόνο να επιβιώσει αλλά να αναπτυχθεί”, σημειώνουν.

  Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που ακόμη δεν είναι σαφές εάν έχει συνταχθεί και έχει κατατεθεί επισήμως το τελικό πόρισμα της Alvarez&Marsal επί των δραστηριοτήτων της FFG στην Ασία (APAC), το οποίο ενέχει θέση fraud report.

  Υπενθυμίζεται πως από το προσωρινό πόρισμα της A&M προέκυψαν στοιχεία μόνο του μεγέθους και των μηχανισμών μέσω των οποίων τα μεγέθη της δραστηριότητας στην Ασία παραποιήθηκαν.

  Η μεγάλη καθυστέρηση του τελικού πορίσματος της A&Μ, μιας και έως σήμερα όλες οι συγκλίνουσες πληροφορίες συμφωνούν πως έχει αποσταλεί μόνο το σχέδιο αυτού τόσο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όσο και στον αρμόδιο εισαγγελέα, προκαλεί σοβαρά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν δεδομένου του μεγέθους και της σημασίας της υπόθεσης.

  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων