Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 30-Οκτ-2018 08:19

  Folli-Follie: Οι παραποιημένοι ισολογισμοί, τα placement και τα default ομόλογα

  Folli-Follie: Οι παραποιημένοι ισολογισμοί, τα placement και τα default ομόλογα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Υπό τη σκιά των κλήσεων της εισαγγελίας για 10 στελέχη του ομίλου, των μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου συμπεριλαμβανόμενης, προκειμένου να δοθούν εξηγήσεις για τα αδικήματα της απάτης και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος σε βαθμό κακουργήματος, πραγματοποιείται η σημερινή γενική συνέλευση των μετόχων της Folli Follie Group.

  Η γενική συνέλευση αναμένεται να είναι διαδικαστικού χαρακτήρα, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη των αναθεωρημένων ετήσιων εταιρικών και ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων της χρήσης 2017. Πρόκειται, δε, να αποφασιστεί η αναβολή τόσο της συζήτησης όσο και της λήψης των σχετικών αποφάσεων από τους μετόχους, ενώ μετά τη λήξη της συνεδρίασης, θα υπάρξει εκ νέου ανακοίνωση για την ακριβή ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί η νέα γενική συνέλευση.

  Αυτό είναι βέβαια το μικρότερο από τα ζητήματα που απασχολεί τη διοίκηση. Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί εάν η PwC θα συναινέσει να αναλάβει το έργο του ελέγχου των αναθεωρημένων οικονομικών καταστάσεων του 2017, η Αlvarez & Marsal δεν έχει ακόμη παραδώσει – σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες – το τελικό πόρισμα για τις δραστηριότητες της FFG στην Ασία, ενώ και επισήμως πλέον το ομόλογο σε ελβετικό φράγκο (150 εκατ.) και το ομόλογο σε ευρώ (250 εκατ.) έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα και απαιτητά.

  Εκτεθειμένη έναντι των δανειστών – νέα αίτηση προστασίας

  Η εταιρεία έχει ενημερώσει ότι δεν μπορεί να καταβάλλει την επικείμενη πληρωμή (στις 2/11) του κουπονιού (3,25%), και πλέον και οι δύο εκδόσεις έχουν περιέλθει σε καθεστώς default και δεν θα αποπληρωθούν στη λήξη τους. Επί του παρόντος οι ομολογιούχοι τηρούν στάση αναμονής, καθώς όπως εξηγούν χρηματιστηριακά στελέχη, η εταιρεία δεν έχει εισέλθει επισήμως σε κατάσταση αναδιοργάνωσης. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας που να κοινοποιηθεί σε ομολογιούχους, οι τελευταίοι κινούνται μεμονωμένα. Βεβαίως, υπάρχουν ήδη κινήσεις από δικηγορικά γραφεία που αναλαμβάνουν την οργάνωση ομολογιούχων, μεταξύ των οποίων οι Houlihan Lokey, Latham & Watkins, AXIA Ventures και UBS. Επίσης, ουδείς αποκλείει οι ομολογιούχοι και οι εκπρόσωποί τους να στραφούν τόσο κατά της FFG όσο και των εταιρειών (Deutsche Bank, Credit Suisse, UBS, Morgan Stanley) που διοργάνωσαν τις ομολογιακές εκδόσεις.

  Οι κινήσεις των ομολογιούχων θα εκδηλωθούν προς την ανάληψη του ελέγχου της Folli Follie, μιας μικρότερης σαφέστατα εταιρείας, με εξαιρετικά περιορισμένη την παρουσία της οικογένειας Κουτσολιούτσου, αλλά με αρκετές πιθανότητες επιβίωσης εφόσον διατηρηθεί η πλειονότητα των εμπορικών συμβάσεων και αντιπροσωπεύσεων της εταιρείας με ξένους οίκους.

  Ακόμη και αυτό στην παρούσα φάση δεν είναι, ωστόσο, βέβαιο. Ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός ντόμινο διεκδικήσεων αποζημιώσεων που θα οδηγήσει σε άτακτη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων, ιδιαίτερα όσο η εταιρεία δεν τελεί σε καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές της. Στην περίπτωση αυτή, απλώς δεν θα υπάρχει πλαίσιο για να βρουν ανταπόκριση οι σχεδιασμοί των διαφόρων πλευρών, συμπεριλαμβανομένης της Fosun International στην οποία έχει προταθεί να εμφανιστεί ως "από μηχανής θεός”. Οι εξελίξεις σε επίπεδο δικαιοσύνης παραμένουν ταχύτατες και ήδη, όπως αναφέρθηκε, κλήθηκαν σε απολογία 10 στελέχη της FFG.

  Υπό το πρίσμα αυτό η εταιρεία σχεδιάζει να καταθέσει νέα αίτηση προληπτικών μέτρων προστασίας του άρθρου 106α, ώστε να μην παραμένει εκτεθειμένη. Μένει να αποδειχθεί εάν στη νέα αυτή αίτηση προστασίας θα συναινέσουν ομολογιούχοι ή όχι, και κατά πόσον αυτή θα υποστηριχθεί από τις εγχώριες τράπεζες-πιστωτές, οι οποίες σημειωτέον προχωρούν στον σχεδιασμού τους για την πώληση του 35,6% της Αττικά Πολυκαταστήματα που έχουν αποκτήσει ως εξασφάλιση έναντι της χορήγησης δανείων.

  "Κλειδί" οι ισολογισμοί

  Ιδιαίτερη σημασία για τις ενέργειες του οικονομικού εισαγγελέα έχει το σκεπτικό του βουλεύματος, που στηρίζεται στις παραδοχές του πορίσματος της ΕΛΤΕ, με το οποίο δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί και οι θυρίδες του ορκωτού λογιστή Γ. Βαρθαλίτη που υπέγραφε τις λογιστικές καταστάσεις της Folli Follie αλλά και του Γ. Μπεγιέτη, CGO της Folli Follie Group Sourcing Limited, θυγατρικής του ομίλου στην Ασία, αλλά και των μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

  Τονίζεται χαρακτηριστικά πως "δεν είναι, δε, τυχαίο το γεγονός ότι από τον έλεγχο των χρηματιστηριακών συναλλαγών των μελών του ΔΣ προκύπτει ότι στις 5/9/17 ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος είχε προβεί σε πώληση 1.150.000 μετοχών της εταιρείας Folli Follie συνολικής αξίας 23 εκατομμυρίων ευρώ, ενέργεια που από μόνη της είναι ικανή να βλάψει το επενδυτικό κοινό και συνιστά χειραγώγηση πέραν της απατηλής σύνταξης των οικονομικών καταστάσεων που παραπλάνησαν σωρεία επενδυτών που προχώρησε σε αγορά μετοχών και στη συνέχεια μετά την αποκάλυψη του οικονομικού σκανδάλου και του πανικού, που ακολούθησε ρευστοποίησε τις μετοχές καταγράφοντας ζημία χιλιάδων ευρώ".

  Διαβάστε ακόμη:

  - "Στο κάδρο" ο CFO της Folli Follie στην Ασία

  - Η Folli Follie και τα "faux" placement της οικογένειας Κουτσολιούτσου

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων