Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 28-Οκτ-2018 08:20

  "Στο κάδρο" ο CFO της Folli Follie στην Ασία

  "Στο κάδρο" ο CFO της Folli Follie στην Ασία
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Εξαιρετικά σημαντικές για την εξέλιξη των ερευνών για το σκάνδαλο της Folli Follie χαρακτηρίζουν οι εισαγγελικές αρχές τις δραστηριότητες του ομίλου στην Ασία, στην περιοχή δηλαδή όπου εκτός του Δ. Κουτσολιούτσου, τέως προέδρου και νυν βασικού μετόχου, επί σειρά ετών αυξημένες αρμοδιότητες είχαν δοθεί στον Γιάννη Μπεγιέτη, από το 2011 CFO και συν-επικεφαλής της FF Asia-Pacific (APAC).

  Οι έρευνες που αφορούν στα αδικήματα της απάτης, της χειραγώγησης και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, όλα κακουργηματικού χαρακτήρα, εκτός της οικογένειας Κουτσολιούτσου, μελών του δ.σ. την επίμαχη περίοδο, του ορκωτού ελεγκτή Γ. Βαρθαλίτη, περιλαμβάνουν και τον Οικονομικό Διευθυντή της "FF GROUP Sourcing Limited" (FF APAC), με έδρα στο Χονγκ Κονγκ, τα οικονομικά μεγέθη της οποίας πιστοποιούσε ο Μπεγιέτης.

  Πέραν των αρμοδιοτήτων του ως CFO, ο τελευταίος ήταν υπεύθυνος για την επίβλεψη των δραστηριοτήτων στης εταιρείας στη περιοχή της Ασίας, της Κίνας και των χωρών του Ειρηνικού (APAC). Του κομματιού, δηλαδή της FFG, για το οποίο οι έρευνες της Alvarez&Marsal και της ΕΛΤΕ κατέδειξαν σωρεία οικονομικών ατασθαλιών και παραποίησης στοιχείων. Η FF Group Sourcing, η θυγατρική της FFG μέσω της οποίας περνούσαν οι δραστηριότητες πάνω από δέκα άλλων εταιρειών του ομίλου σε Ασία και μη, αποτελούσε στην πραγματικότητα ένα λογιστικό κατασκεύασμα που "γύριζε" και ενοποιούσε ανύπαρκτους τζίρους, με ανύπαρκτους προμηθευτές και πελάτες.

  Η εταιρεία που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ, τον ισολογισμό της οποίος πιστοποιούσε ο Μπεγιέτης, φέρεται με βάση τα πορίσματα να κατέγραφε ψευδή οικονομικά στοιχεία στους ισολογισμούς της σχετικά με ταμειακά διαθέσιμα, πωλήσεις, αποθέματα και κέρδη, με σκοπό αυτά να συμπεριληφθούν στους ενοποιημένους ισολογισμούς της μητρικής στην Ελλάδα και να εμφανίζεται έτσι η FF ως εξαιρετικά κερδοφόρα και οικονομικά ισχυρή εταιρεία, η οποία "σήκωνε" υψηλό δανεισμό και οι μέτοχοί της πραγματοποιούσαν placements καταγράφοντας μεγάλες υπεραξίες.

  Από το 2006 στον όμιλο FF

  Ήδη οι λογαριασμοί του CFO της FF Group Sourcing (καθώς και του ορκωτού λογιστή Γ. Βαλθαλίτη που πιστοποιούσε τις οικονομικές καταστάσεις της FFG) έχουν δεσμευτεί, όπως πρώτο αποκάλυψε το Capital.gr, με εισαγγελική παραγγελία.

  Ο Μπεγιέτης ανέλαβε καθήκοντα τον Απρίλιο του 2006 ως CFO της Folli Follie. Παρέμεινε στη θέση του έως τον Ιανουάριο του 2008, όταν και ανέλαβε την αναδιοργάνωση του ομίλου στην Ιαπωνία, έχοντας ως έδρα το Τόκυο. Τον Απρίλιο του 2011 μεταφέρθηκε στο Χονγκ Κονγκ και ανέλαβε καθήκοντα οικονομικού διευθυντή της FF Sourcing Group. Ουσιαστικά ανέλαβε την ανάπτυξη του τμήματος των ασιατικών δραστηριοτήτων της FF σε Ασία, Κίνα και τις χώρες του Ειρηνικού, υπό την ομπρέλα του APAC Group. Ως CFO (Chief Financial Officer) και COO (Chief Operating Officer) ήταν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του βραχίονα της APAC Group, συνεργαζόμενος στενά με τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, ο οποίος είχε αναλάβει το κομμάτι της Ασίας για τον όμιλο Folli Follie.

  Όπως έχει αναφερθεί, τα πορίσματα της Α&Μ και της ΕΛΤΕ εστιάζουν στην ύπαρξη πολύ σοβαρών ενδείξεων ότι επί σειρά ετών, δηλαδή κατ’ εξακολούθηση, οι οικονομικές καταστάσεις της FF ήταν ανακριβείς, με διογκωμένο τον κύκλο πωλήσεών, τα κέρδη και τα ταμειακά διαθέσιμα, δημιουργώντας συστηματικά στους επενδυτές αλλά και στις εποπτικές αρχές, μία παραπλανητική εικόνα για τις πραγματικές δυνατότητες της εταιρείας, στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

  Με αυτά τα δεδομένα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει μια συνέντευξη του Γ. Μπεγιέτη υπό τον τίτλο "Υπέροχος τακτικιστής” (Brilliant Tactician) στην εφημερίδα "The Standard" του Χονγκ-Κονγκ, το Μάιο του 2017, ένα χρόνο δηλαδή πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο της FFG που ανέδειξε το fund QCM. Στη συνέντευξη ο 50χρονος σήμερα CFO της FF APAC που αναφέρεται ως απόγονος του Λεωνίδα, του αρχαίου βασιλιά της Σπάρτης (!), γίνεται λόγος για την ταχύτατη ανάπτυξη της Folli Follie στην Ασία. Αναφέρεται ότι στα 11 χρόνια (από το 2011 έως και το 2017) που ανέλαβε ο ίδιος την ανάπτυξη του ομίλου στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού, οι πωλήσεις από 300 εκατ. ευρώ, εκτοξεύτηκαν στα 1,3 δισ. ευρώ, αλλά και για ένα δίκτυο 320 καταστημάτων στην ανατολική και νοτιοανατολική Ασία…

  Ο ίδιος, μιλώντας στην "The Standard" χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως "τακτικιστή". Όπως λέει, το λιανεμπόριο είναι σαν το σκάκι. Πρέπει πάντα να κάνεις τα σωστά βήματα για να κατακτήσεις την κορυφή. Φυσικά, όταν παίζεις, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να χάσεις. Όμως κανείς δεν προετοιμάζεται για να χάσει. Όλοι προετοιμάζονται για να νικήσουν…".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων