Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 23-Οκτ-2018 08:55

  Αναζητείται Plan B για τη Folli Follie - Τα ερωτήματα για την επόμενη ημέρα

  Αναζητείται Plan B για τη Folli Follie - Τα ερωτήματα για την επόμενη ημέρα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Στην αναζήτηση Plan B για να ξεπεραστεί ένας ακόμη σκόπελος, ίσως ο πιο σημαντικός από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο στις αρχές Μαΐου, βρίσκεται από χθες το πρωί το επιτελείο της Folli Follie, μετά την απόρριψη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών της αίτησης υπαγωγής της στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα.

  Η υποβολή νέας αίτησης στο Μονομελές Πρωτοδικείο, με την οποία η Folli Follie θα ζητά προστασία από τους πιστωτές της, προκειμένου να λάβει τον απαραίτητο χρόνο για να καταρτίσει σχέδιο εξυγίανσης και να βρει επενδυτή, τη Fosun ή κάποιον άλλο ο οποίος να είναι διατεθειμένος να ρίξει "ζεστό χρήμα", αποτελεί ίσως το μοναδικό ορατό ενδεχόμενο σε αυτή τη συγκυρία.

  Την ίδια στιγμή η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου, για άρση της προστασίας έναντι των πιστωτών της και η απόρριψη της αίτησης υπαγωγής της στο άρθρο 106α του πτωχευτικού κώδικα, "ανοίγει” τον δρόμο για τη ρευστοποίηση του 35,5% της "Αττικά Πολυκαταστήματα", που ανήκει στη Folli Follie και έχει ενεχυριαστεί στις τράπεζες έναντι δανείων 46 εκατ. ευρώ, ενώ δημιουργεί νέα δεδομένα. 

  Ειδικότερα και σε ό,τι αφορά το ποσοστό που ελέγχει η Folli Follie στην Αττικά Πολυκαταστήματα, πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως οι τράπεζες βρίσκονταν σε προχωρημένο στάδιο για την πώληση του 10% (σ.σ. το συγκεκριμένο ποσοστό είχε "απελευθερωθεί" ήδη με την από 12 Σεπτεμβρίου απόφαση του Πρωτοδικείου). Έχοντας πλέον εξασφαλίσει, μετά την τελευταία απόφαση το σύνολο του ποσοστού, έχουν τη δυνατότητα είτε να υλοποιήσουν τον αρχικό τους σχεδιασμό για άμεση πώληση, είτε να περιμένουν προσβλέποντας σε υψηλότερο τίμημα δεδομένης της πολύ καλής πορείας της Αττικά Πολυκαταστήματα.

  Η "αφωνία" της Fosun

  Σε ό,τι αφορά τη Folli Follie και την επόμενη ημέρα αυτής, η Fosun, μέτοχος μειοψηφίας της εισηγμένης και κάτοχος του 16,37% της εταιρείας, έχει εμφανισθεί διατεθειμένη να συζητήσει κατ’ αρχήν την εμπλοκή της στην αναδιάρθρωση του έκπτωτου ελληνικού ομίλου. Κύκλοι του κινεζικού ομίλου είχαν δηλώσει στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας πως "μέχρι να υπάρξει πλήρης εικόνα για την οικονομική κατάσταση του ομίλου Folli Follie, η Fosun δεν πρόκειται να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο". Χθες πάντως, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, απέφυγαν να απαντήσουν στα ερωτήματα του Capital.gr για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις του. Στην περίπτωση πάντως που η Fosun επιβεβαιώσει έμπρακτα αυτό το ενδιαφέρον, τότε φαίνεται να ξεπερνιέται το πρώτο εμπόδιο για την εκπόνηση σχεδίου εξυγίανσης της Folli Follie προκειμένου η τελευταία να μην οδηγηθεί σε ξαφνικό θάνατο.

  Η απόφαση του Πρωτοδικείου

  Ενδιαφέρον πάντως έχει το σκεπτικό της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου. Το Πρωτοδικείο στέκεται στα αποτελέσματα προσωρινού πορίσματος της εταιρείας Alvarez & Marsal, τα οποία εμπεριέχονται και στο βούλευμα 4632/18 με το οποίο δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί της εταιρείας. Σύμφωνα με τους συμβούλους της Folli Follie, το πόρισμα της Alvarez & Marsal αφορά τις εταιρείες του ομίλου στην Ασία και όχι τη μητρική εταιρεία.

  Στην απόφαση του Πρωτοδικείου αναφέρεται πως "προέκυψε σημαντική διαφοροποίηση των οικονομικών στοιχείων του ομίλου Folli Follie Group σε σχέση με αυτά που παρουσιάστηκαν στις δημοσιευθείσες ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις για το 2017, ώστε να πιθανολογείται βάσιμα η ύπαρξη οφειλών της πρώτης αιτούσας προς τρίτους, οι απαιτήσεις των οποίων δεν έχουν περιληφθεί στην ένδικη αίτηση. Και τούτο διότι εκ του περιεχομένου της προσωρινής έκθεσης της εταιρίας Alvarez&Marsal LLP διαπιστώνεται αναφορικά με τις εταιρείες του ομίλου Folli Follie Group στην Ασία η ύπαρξη ζημιάς ύψους 44.702.304 δολαρίων ΗΠΑ, αντί των εμφανιζόμενων κερδών ύψους 316.444.076 δολαρίων ΗΠΑ."

  Το δεύτερο σημείο στο οποίο στηρίζεται το σκεπτικό είναι ότι δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων που αφορά στο οικονομικό έτος 2017. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, η Folli Follie δεν είναι η μόνη εταιρεία η οποία προσέφυγε στο Πρωτοδικείο χωρίς οικονομικές καταστάσεις. Αρκετές εταιρείες, σύμφωνα με τους ίδιους, στο πρώτο στάδιο της διαδικασίας του πτωχευτικού κώδικα λαμβάνουν προληπτικά μέτρα προστασίας χωρίς να έχουν καταθέσει τις οικονομικές τους καταστάσεις.

  Το τρίτο σημείο, είναι ότι το Πρωτοδικείο δεν δέχεται ως πιστώτρια της εταιρείας τη συνδεδεμένη με αυτή, FF Group Finance Luxembourg II SA η οποία έχει χορηγήσει δάνειο 152,851 εκατ. ευρώ, καθώς όπως αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, κάτι τέτοιο δεν προέκυψε από κανένα έγγραφο αποδεικτικό στοιχείο. 

  Και η προσωρινή διαταγή

  Εν τω μεταξύ χθες η πρόεδρος του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, Ειρήνη Κατινιώτη, εξέδωσε προσωρινή διαταγή για τη συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας της εταιρείας Folli Follie και πέντε μελών του διοικητικού της συμβουλίου, μετά από αίτηση τριών επενδυτών και μιας ξένης εταιρείας, που είχαν προσφύγει στο δικαστήριο.

  Η προσωρινή διαταγή, η οποία ισχύει μέχρι τη συζήτηση της κύριας αίτησης, αφορά περιουσιακά στοιχεία μέχρι του ποσού των 160.000 ευρώ. Διατάσσει δε τη μη μεταβολή (μεταβίβαση, πώληση κλπ.) περιουσιακών στοιχείων μέχρι αυτού του ποσού. Η απόφαση εκτιμάται ότι θα στραφεί προφανώς σε ακίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία, καθώς ήδη με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, έχουν δεσμευθεί όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί, οι θυρίδες και χρηματοπιστωτικά προϊόντα της οικογένειας Κουτσιολιούτσου καθώς και των μελών του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων