Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Οκτ-2018 07:54

  Πού ποντάρει η ελληνική ζυθοποιία ΕΖΑ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πού ποντάρει η ελληνική ζυθοποιία ΕΖΑ

  της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Αποφασισμένη να "εκμεταλλευτεί” τη στροφή των καταναλωτών προς τα ελληνικά brands και να αξιοποιήσει την παραγωγική δυναμικότητα του εργοστασίου της (σ.σ. η παραγωγή είναι σήμερα κάτω από το μισό της δυναμικότητας του), εμφανίζεται η Ελληνική Ζυθοποιία Αταλάντης, η οποία ετοιμάζεται να εισέλθει σε νέες κατηγορίες προϊόντων, όπως το εμφιαλωμένο νερό και τα αναψυκτικά. 

  Την ίδια στιγμή "τρέχει" επενδύσεις ύψους 8,5 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία καινούργιας γραμμής παραγωγής για μπίρα σε φιάλη και για τον εκσυγχρονισμό της γραμμής παραγωγής για τη μπίρα σε βαρέλι, όπως ανέφερε χθες κατά τη διάρκεια ενημερωτικής εκδήλωσης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλό της κ. Αθανάσιος Συριανός.

  Η ολοκλήρωση της επένδυσης τοποθετείται μέσα στο 2019 –σ.σ. σωρευτικά την τελευταία πενταετία η εταιρεία έχει υλοποιήσει επενδύσεις ύψους 15 εκατ. ευρώ- ενώ απώτερος στόχος είναι η διεύρυνση του μεριδίου αγοράς της. Σήμερα το μερίδιο της εντός των αλυσίδων σούπερ μάρκετ διαμορφώνεται στο 10% (πηγή: Nielsen) και στο 8% στο σύνολο της αγοράς ενώ ο στόχος είναι μέσα στο αμέσως προσεχές διάστημα το μερίδιο της να ανέλθει στο 15%.

  Παράλληλα ποντάρει και στις εξαγωγές, οι οποίες σήμερα αποτελούν το 11% του όγκου των πωλήσεών της και ο στόχος είναι να φθάσουν στο 14% τη φετινή χρονιά. Η ΕΖΑ εξάγει σε χώρες όπως το Ισραήλ, η Αλβανία, η Μάλτα, η Κύπρος, η Ιταλία και η Αυστραλία ενώ "φλερτάρει" και με την αμερικανική αγορά. 

  Σε ό,τι αφορά την πορεία των οικονομικών της μεγεθών, σύμφωνα με τον κ. Συριανό εφέτος ο τζίρος της αναμένεται να ανέλθει στα 36 εκατ. ευρώ από 30,6 εκατ. ευρώ που ήταν το 2017, τα EBITDA στα 4 εκατ. ευρώ από 1,09 εκατ. ευρώ ενώ εκτιμά ότι η εταιρεία θα εμφανίσει θετικό αποτέλεσμα.

  Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1988 ως θυγατρική γερμανικού ομίλου παραγωγής μπίρας και ένα χρόνο αργότερα απέκτησε το εργοστάσιο στην Αταλάντη. Το 1998, η οικογένεια Συριανού, εξαγόρασε τις μετοχές που ανήκαν στην γερμανική θυγατρική εταιρεία υπό μορφή management buy out με αποτέλεσμα πέντε χρόνια αργότερα να περάσει σε 100% ελληνικό ιδιοκτησιακό καθεστώς.

  Η συμφωνία περιλάμβανε και την άδεια χρήσης των διεθνώς σημάτων Lowenbrau και Stella Artois του γερμανικού ομίλου για την παραγωγή και τη διάθεση της μπίρας στην Ελλάδα μέχρι το 2009. Το 2013 έγινε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με το fund DAMMA Holdings να μπαίνει στην εταιρεία ως στρατηγικός επενδυτής. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων