Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Οκτ-2018 07:38

  Τρ. Πειραιώς: Μείωση των NPEs κατά 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2021

  Τρ. Πειραιώς: Μείωση των NPEs κατά 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2021
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Νένας Μαλλιάρα 

  Μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 15 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2021, προβλέπει η στοχοθεσία για τα NPEs στην τριετία 2019 – 2021 που υπέβαλε στον SSM η Τράπεζα Πειραιώς. Τα πλάνα των τραπεζών θα βρίσκονται σε συνεχή διάλογο με τον SSM, ενώ καταλυτικός για την επίτευξή τους θα είναι και ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης.

  Για φέτος, η Τρ. Πειραιώς έχει προβλέψει αύξηση του ΑΕΠ με ρυθμό 2%, ενώ για το 2019 μπορεί να υπάρξει αύξηση της τάξεως του 2,5% (2,2% είχε αναφέρει στους αναλυτές η Τράπεζα κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της β΄ τριμήνου 2018).

  Σε ετήσια βάση, τον Ιούνιο 2018, η Τράπεζα Πειραιώς μείωσε τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά της κατά 5,1 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τον μέσο όρο μείωσης των υπολοίπων τραπεζών που κινήθηκε στα 2 δισ. ευρώ. Σε τριμηνιαία βάση η μείωση ανήλθε σε 2,8 δισ. ευρώ, ενώ από το peak των NPEs τον Σεπτέμβριο του 2015, έχει επιτευχθεί μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 8,3 δισ. ευρώ.

  Στο διάστημα Ιουνίου 2018 – Δεκεμβρίου 2019, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς στοχεύει σε μείωση των NPEs κατά 8 δισ. ευρώ. Ο στόχος θα επιτευχθεί κατά 5,6 δισ. ευρώ μέσω αναδιαρθρώσεων, εξυγίανσης δανείων, ρευστοποιήσεων και εισπράξεων και κατά 2,4 δισ. ευρώ από πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων χαρτοφυλακίων.

  Η Τράπεζα έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για την πώληση των δύο επόμενων "κόκκινων" χαρτοφυλακίων: του χαρτοφυλακίου εξασφαλισμένων ναυτιλιακών δανείων Nemo, ονομαστικής αξίας 400 εκατ. ευρώ, το οποίο "τρέχει" γρηγορότερα, και του χαρτοφυλακίου Iris, που περιλαμβάνει ανεξασφάλιστα προσωπικά δάνεια, δάνεια από κάρτες, δάνεια μικρών επιχειρήσεων και ανοίγματα leasing, συνολικής ονομαστικής αξίας επίσης 400 εκατ. ευρώ.

  Οι πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων χαρτοφυλακίων αποτελούν μέρος του εν εξελίξει πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης της Τράπεζας Πειραιώς, για το οποίο η διοίκηση της τράπεζας είχε δεσμευτεί στον SSM μετά την ολοκλήρωση των stress tests τον Μάιο.

  Όπως ανέφερε χθες σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της παρουσίασης του προγράμματος Project Future, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού έχουν ολοκληρωθεί οι πωλήσεις των χαρτοφυλακίων NPLs, Arctos και Αmoeba, η πώληση της Avis, των θυγατρικών σε Σερβία, Αλβανία, Ρουμανία, ενώ κοντά στην συμφωνία πώλησης βρίσκεται και η θυγατρική της Βουλγαρίας. 

  "Η Τράπεζα έχει την υποχρέωση να αποχωρήσει από όλες τις μη αμιγώς τραπεζικές συμμετοχές της", ανέφερε ο κ. Μεγάλου, ερωτώμενος σχετικά και με την διαδικασία πώλησης του Ερρίκος Ντυνάν που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σημειώνεται ότι η εν λόγω πώληση δεν εντάσσεται στις δεσμεύσεις του restructuring plan της Τράπεζας και δεν υπάρχει deadline για την υλοποίησή της. "Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί", σχολίασε ο κ. Μεγάλου, υπονοώντας - με δεδομένο ότι η απόφαση είναι θέμα του διοικητικού συμβουλίου της Τρ. Πειραιώς - ότι ο διαγωνισμός ή θα ανακηρύξει πλειοδότη ή θα καταλήξει άγονος.

  Δέσμευση, πάντως, του restructuring plan, είναι η έκδοση ομολογιακού δανείου για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας. Όπως είχε ανακοινώσει η Τρ. Πειραιώς μετά την ολοκλήρωση του stress test, το πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης είναι ύψους 1 δισ. ευρώ και θα υλοποιηθεί εξ ημισείας από εσωτερικές δράσεις και από έκδοση non - dilutive εργαλείων (δηλ. έκδοση ομολόγου Tier II, ύψους 500 εκατ. ευρώ).

  Η έκδοση του ομολόγου δεν έχει ουσιαστικά deadline, αφού εξαρτάται από το κλίμα στις αγορές και δεν πρόκειται να υπάρξει πίεση από τον SSM στην Τράπεζα να προχωρήσει σε έκδοση με προδιαγραφές αποτυχίας.

  Τέλος, αναφορικά με την δέσμευση περιουσιακών  στοιχείων στην MIG και την απαγόρευση να πουληθούν οι μετοχές που κατέχει η MIG στο Θεραπευτήριο "Υγεία", κατόπιν αγωγής της εταιρίας  "Marafast Trading Ltd" που διεκδικεί αποζημίωση για την απώλεια 1,5 εκατ. ευρώ από το "κούρεμα" καταθέσεων στην πρώην Λαϊκή Τράπεζα, ο κ. Μεγάλου χαρακτήρισε το θέμα "παρονυχίδα". 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων