Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Οκτ-2018 07:52

  Δικαστικό... φιλί ζωής αναζητά η ΒΙΟΤΕΡ

  Δικαστικό... φιλί ζωής αναζητά η ΒΙΟΤΕΡ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Σαράντα τρία χρόνια μετά την εισαγωγή της Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, ως η πρώτη τεχνική εταιρεία, η, ιδρυθείσα, το 1961 ΒΙΟΤΕΡ αναζητά σημείο ισορροπίας, έχοντας καταθέσει στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών αίτηση για άμεση επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης με το 83,9% των πιστωτών της.

  Η αίτηση, συζητήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου, προβλέποντας, υπό προϋποθέσεις, ότι μέσα στην επόμενη επταετία, η ΒΙΟΤΕΡ θα εμφανίσει μηδενικές τραπεζικές υποχρεώσεις. Η τεχνική εταιρεία προβλέπει στην επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης με στόχο να αποφύγει το οικονομικό αδιέξοδο.

  Βαρύς τραπεζικός δανεισμός

  Η ΒΙΟΤΕΡ εμφάνισε συνολικό δανεισμό 133,7 εκατ. ευρώ το 2017 από 121,2 εκατ. ευρώ το 2016, αύξηση που σχετίζεται με το χρηματοοικονομικό κόστος των δανείων.

  Κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα, τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε -71,4 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής του άρθρου 48 του Ν. 2190/1920 (για λύση της εταιρείας).

  Τη χρήση του 2017 η ΒΙΟΤΕΡ εμφάνισε ζημιές 17,5 εκατ. ευρώ από ζημιές 18,4 εκατ. το 2016, με τις συσσωρευμένες ζημίες να ανέρχονται σε 153,5 εκατ. ευρώ.

  Τα συνεχόμενα ζημιογόνα αποτελέσματα, ο μειωμένος κύκλος εργασιών και το αρνητικό κεφάλαιο κίνησης οδηγούν τη Βιοτέρ σε αυξημένο κίνδυνο ρευστότητας και μειωμένη ικανότητα ανταπόκρισης στις τραπεζικές υποχρεώσεις, όπως επισημαίνει στην ετήσια έκθεση του 2017.

  Ως εκ τούτου, προκειμένου η ΒΙΟΤΕΡ να παραμείνει στη ζωή είναι αναγκαίο να επικυρωθεί συμφωνία εξυγίανσης με στόχο την αναδιάρθρωση (μέσω εκχώρησης απαιτήσεων από το ελληνικό Δημόσιο, καθώς και μέσω debt assets (ακίνητα έναντι χρεών) ή και επιμήκυνση των υφιστάμενων τραπεζικών υποχρεώσεων. Ο κλάδος ακινήτων, δηλαδή της αγοράς οικοπέδων και κτηρίων με στόχο την μίσθωσή τους, στον οποίο έχει δώσει έμφαση η ΒΙΟΤΕΡ, αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία της συμφωνίας εξυγίανσης.

  Προς την κατεύθυνση αυτή, με στόχο τη ρύθμιση των τραπεζικών υποχρεώσεών της, η ΒΙΟΤΕΡ θα μεταβιβάσει συνολικά 23 ακίνητα στους πιστωτές της, τα οποία φέρουν προσημειώσεις ύψους 48,4 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί, κατά προσέγγιση, στο συνολικό ύψος της αποτίμησης της ακίνητης περιουσίας της (48,7 εκατ. ευρώ). Το 2008 η εταιρεία διέθετε χαρτοφυλάκιο 35 ακινήτων αξίας ύψους 100 εκατ. ευρώ.

  Η ΒΙΟΤΕΡ έχει υλοποιήσει λιμενικά, κτηριακά, ηλεκτρομηχανολογικά και οδικά έργα, όπως το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, ενώ το 2006 διέθετε ανεκτέλεστο ύψους 350 εκατ. ευρώ.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων