Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 19-Σεπ-2018 07:44

  ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ: Σε εξέλιξη επενδύσεις 202MW μέχρι το 2020

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ: Σε εξέλιξη επενδύσεις 202MW μέχρι το 2020

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Τους προηγούμενους μήνες, οι προοπτικές της ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ αποτέλεσαν ένα κυριότερα σημεία διαφωνίας των βασικών μετόχων στον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Τελικά η επικράτηση της πλευράς Καλλιτσάντση, απομακρύνει τα σενάρια πώλησης της πράσινης θυγατρικής, η οποία σύμφωνα με το πλάνο που παρουσιάστηκε και εγκρίθηκε από τους εμπνευστές της κίνησης CHANGE4ELLAKTOR θα αποτελέσει βασικό μοχλό για την ανάπτυξη και την κερδοφορία του ομίλου.

  Χθες μάλιστα, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου της εταιρείας που δραστηριοποιείται στην πράσινη ενέργεια και συγκαταλέγεται μεταξύ των 5 μεγαλύτερων παικτών του εγχώριου κλάδου των ΑΠΕ, ήρθε να επιβεβαιώσει τη δυναμική της ΑΝΕΜΟΣ, η οποία εμφάνισε βελτίωση των μεγεθών και της κερδοφορίας, με την ανοδική πορεία να αναμένεται να συνεχιστεί και να ενισχυθεί από το φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο που βρίσκεται σε εξέλιξη για την επόμενη τριετία.

  Με κύκλο εργασιών στα 29,4 εκατ. ευρώ (από 22,4 εκατ.) και λειτουργική κερδοφορία EBITDA στα 22,4 εκατ. ευρώ (από 15,5 εκ) η εταιρεία μέσα στο 2018 αύξησε την εγκατεστημένη ισχύ της με τρία νέα πάρκα ισχύος 45,9MW και πλέον διαθέτει χαρτοφυλάκιο έργων ισχύος 289,1MW. Εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι ο δανεισμός της εταιρείας αυξήθηκε κατά 0,6% (από τα 172,3 στα 173,4 εκατ. ευρώ) καθώς το επενδυτικό πρόγραμμα της περιόδου βασίστηκε κυρίως στις ισχυρές χρηματοροές παρά στην αξιοποίηση των ανοιχτών γραμμών χρηματοδότησης της εταιρείας.

  Μια ακόμη θετική εξέλιξη που αφορά συνολικά στη λειτουργία της αγοράς είναι ότι μειώθηκαν οι εκκρεμείς πληρωμές κατά 27% (από τα 26,9 στα 19,6 εκατ. ευρώ) καθώς πλέον ο ΛΑΓΗΕ (λειτουργός αγοράς ηλεκτρισμού) αποπληρώνει τους παραγωγούς ΑΠΕ στους 4 μήνες (από τους 7 πέρυσι).

  Σε ό,τι αφορά τις προοπτικές, για την επόμενη διετία μέχρι το 2020 η ΑΝΕΜΟΣ, θα κινηθεί σε δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορά στην υλοποίηση του ευρύτατου επενδυτικού προγράμματος για την ανάπτυξη 6 μεγάλων για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 202 MW. Τα έργα αυτά ήδη βρίσκονται σε φάση κατασκευής και έχουν εξασφαλισμένη σύμβαση Feed in Premium με το λειτουργό της αγοράς από 70 έως 98 ευρώ/MWh.

  Το δεύτερο επίπεδο αφορά στους διαγωνισμούς που έχουν ήδη ξεκινήσει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τα νέα έργα ΑΠΕ. Η ΕΛΤΕΧ ΑΝΕΜΟΣ διαθέτει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο έργων ισχύος 429MW με άδεια παραγωγής ή και εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους, με τα οποία αναμένεται να κατέβει στους επόμενους διαγωνισμούς, προκειμένου να εξασφαλίσει σύμβαση με το λειτουργό της αγοράς με εγγυημένη τιμή (που καθορίζεται πλέον με δημοπρασία) αλλά και με διατήρηση της προτεραιότητας στο σύστημα ηλεκτρισμού.

  Να σημειωθεί τέλος ότι όπως επισημαίνει στην έκθεση του το ΔΣ, ο όμιλος επεξεργάζεται την εφαρμογή λύσεων περαιτέρω μείωσης του χρηματοδοτικού κόστους τόσο για τα υφιστάμενα όσο και για τα νέα έργα του και διερευνά σε αυτήν την κατεύθυνση συνεργασίες τόσο με ελληνικά όσο και με ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων