Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 05-Σεπ-2018 08:21

  Οι μέτοχοι αποφασίζουν για την επόμενη ημέρα σε 4+1 εισηγμένες

  Οι μέτοχοι αποφασίζουν για την επόμενη ημέρα σε 4+1 εισηγμένες
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Από τη κρησάρα των γενικών συνελεύσεων των μετόχων τους θα περάσουν μέσα στο επόμενο πενθήμερο Euromedica, Alumil, Σελόντα, Νηρεύς και Altec μέσα στο επόμενο πενθήμερο. Για διαφορετικούς λόγους κάθε μια, οι επικείμενες γ.σ. αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς, κατά το μάλλον ή ήττον, θα επικυρώσουν την κατεύθυνση που θα λάβουν μεσοπρόθεσμα οι συγκεκριμένες εταιρείες. Είσοδος στρατηγικών επενδυτών, αναδιάρθρωση δανεισμού, κεφαλαιακή ενίσχυση αλλά και διαγραφή από το Χρηματιστήριο (στην περίπτωση της Altec) αποτελούν ορισμένα από τα μείζονα ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος.

  Σελόντα – Νηρέας με το βλέμμα στην Ανδρομέδα

  Την ερχόμενη Παρασκευή θα λάβει χώρα η γενική συνέλευση της Σελόντα, η οποία πραγματοποιείται την επαύριον της πώλησης του πλειοψηφικού ποσοστού της εταιρείας (καθώς και του Νηρέα) στο σχήμα Andromeda – Mubadala, που επικράτησε στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού.

  Για την ολοκλήρωση της συμφωνίας που ανακοινώθηκε τον περασμένο Ιούνιο, απομένουν οι εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού (Επιτροπή Ανταγωνισμού – DG Comp), οι οποίες, εκτός απροόπτου αναμένονται μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του χρόνου. Παράλληλα, πραγματοποιούνται και οι προσυμφωνημένες διαδικασίες επιβεβαιωτικού ελέγχου (στον ιχθυοπληθυσμό του Νηρέα κ.α.), οι οποίες και θα "κλειδώσουν” το τελικό τίμημα.

  Στόχος των αγοραστών είναι η δημιουργία μιας νέας πολυεθνικής εταιρείας – υπό την "σημαία” της Andromeda Seafoods - που θα διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο στον κλάδο της ιχθυοκαλλιέργειας. Υπάρχουν, βέβαια, σειρά εκκρεμοτήτων, πέραν των εγκρίσεων από τις αρχές ανταγωνισμού, όπως το θέμα των υποχρεωτικών δημόσιων προτάσεων, το ζήτημα της "Περσεύς” και της συμμετοχής που δεν κατέχει η Σελόντα κ.α. που απαιτούν προσεκτικούς χειρισμούς λόγω της πολυπλοκότητας του εγχειρήματος. Οι μέτοχοι στη προσεχή γ.σ. αναμένεται να ενημερωθούν αναλυτικά για το πλαίσιο της συμφωνίας πώλησης.

  Ανάλογο ενδιαφέρον υπάρχει και για τη γενική συνέλευση του Νηρέα την ερχόμενη Δευτέρα, όπου – μεταξύ άλλων – θα συζητηθεί η υποβολή παραίτησης του Αριστείδη Μπελλέ, ιδρυτή και επί σειρά ετών επικεφαλής της εταιρείας. Παράλληλα, πέραν της συζήτησης της αλλαγής σελίδας στην εταιρεία, στη τακτική γενική συνέλευση θα συζητηθεί και το θέμα της πρόωρης εξόφλησης του υπάρχοντος μετατρέψιμου σε μετοχές ομολογιακού δανείου, αρχικού ύψους 20 εκατ. ευρώ, και της έκδοσης ενός νέου που θα καλύψουν οι Eurobank και Πειραιώς.

  Οι εξελίξεις σε αμφότερες τις εταιρείες αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο πλαίσιο των επερχόμενων ανακατατάξεων στον κλάδο, αφού ορισμένα από τα asset των Νηρέα και Σελόντα αναμένεται να παραχωρηθούν, με τις ενδιαφερόμενες εταιρείες να έχουν ήδη πραγματοποιήσει σχετικές κρούσεις.

  Σύγκρουση Λιακουνάκου – Farallon

  Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας πραγματοποιείται η κρίσιμη γενική συνέλευση των μετόχων της Euromedica στο πλαίσιο της οποίας θα συζητηθούν οι ενέργειες που απαιτούνται για τη λήψη αποφάσεων με στόχο την κεφαλαιακή ενίσχυση του ομίλου. Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών, κεφαλαιοποίηση αποθεματικών και υποχρεώσεων, εισφορά σε είδος, είναι ορισμένες από τις επιλογές που θα συζητηθούν

  Ωστόσο, το μείζον για την εταιρεία που βαρύνεται από δάνεια 417 εκατ. ευρώ και εμφανίζει αρνητικά ίδια κεφάλαια 205 εκατ. ευρώ (τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία εξαμήνου 2017) αποτελεί η έκβαση της διαμάχης μεταξύ του βασικού μετόχου. Λιακουνάκου και του fund Farallon Capital Management που κατέχει μειοψηφικό ποσοστό (17,5%) και έχει αποκτήσει το μεγαλύτερο τμήμα των δανείων της εταιρείας.

  Το Farallon που απέκτησε δάνεια ύψους 184 εκατ. ευρώ που κατείχαν οι Εθνική, Alpha Bank και Eurobank, στην Euromedica, επιδιώκει να αποκτήσει τον έλεγχο της εταιρείας, κάτι στο οποίο αντιτίθεται ο Θ. Λιακουνάκος. Οι δύο πλευρές αντιμάχονται σφοδρά και σε νομικό επίπεδο, με το Farallon να έχει καταθέσει στις αρμόδιες αρχές στοιχεία για μεταφορά ρευστότητας από το ιδιόκτητο δίκτυο διαγωνιστικών της Euromedica προς όφελος τρίτων εταιρειών, συμφερόντων Λιακουνάκου, ήδη από το 2017. Τις κατηγορίες αυτές αντέκρουσε η πλευρά Λιακουνάκου.

  Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών έχει ήδη αποφασίσει την προσωρινή δέσμευση της κινητής περιουσίας της Euromedica και του ταμείου της (με εξαίρεση προμηθευτές, ταμεία, Δημόσιο, ΔΕΚΟ κ.α.) μέχρι τις 21 Σεπτεμβρίου και την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει η Farallon. Με ενδιαφέρον αναμένεται εάν θα υπάρξει παρουσία του fund στη γ.σ. και ποια στάση θα κρατήσει.

  Το σχέδιο των τραπεζών για την Alumil

  Η εφετινή γενική συνέλευση της Αλουμύλ στη ΒΙ.ΠΕ. στο Σταυροχώρι Κιλκίς αναμένεται να είναι η πλέον ενδιαφέρουσα των τελευταίων ετών. Η διοίκηση αναμένεται να παρουσιάσει στους μετόχους για την πορεία των συζητήσεων με τις πιστώτριες τράπεζες αναφορικά με τη ρύθμιση του τραπεζικού της δανεισμού, ύψους 180 εκατ. ευρώ.

  Η εταιρεία, έπειτα από το δημοσίευμα του Capital.gr (Τον "φάκελο" Αλουμύλ ανοίγουν οι τράπεζες για 160 εκατ.) ανέφερε πως πέραν των συζητήσεων αυτών, επεξεργάζεται λύσεις εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή. Οι πληροφορίες εμφανίζουν ως ενδιαφερόμενους τις Oaktree Capital Management, Atlas Capital, Avenue Capital και M&G Investments.

  Οι τράπεζες από την πλευρά τους έχουν ήδη αναθέσει στην Alvarez&Marsal να συντάξει μελέτη με αντικείμενο τη λειτουργική αναδιάρθρωση του ομίλου Alumil. Μέσω της διαδικασίας αυτής, οι τράπεζες εκτιμούν πως η Alumil θα μπορέσει να αποκτήσει ισχυρότερο ισολογισμό, νέα προοπτική και την απαιτούμενη κεφαλαιακή ενίσχυση για την υλοποίηση επενδύσεων.

  Η διοίκηση της Αλουμύλ έχει προαναγγείλει ότι θα παράσχει λεπτομέρειες για τη διαδικασία στη γ.σ. της Δευτέρας, ενώ η όλη διαδικασία εκτιμάται πως μπορεί να ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους

  Τελος εποχής για την Altec

  Στην περίπτωση της Altec, την Παρασκευή οι μέτοχοι θα κληθούν να επικυρώσουν την απόφαση για την υποβολή αιτήματος διαγραφή των μετοχών της εταιρείας από το Χρηματιστήριο Αθηνών. Πρόκειται για το τέρμα μιας διαδρομής στο ταμπλό του Χ.Α. Που ξεκίνησε το 1996, με την εισαγωγή στην τότε Παράλληλη Αγορά.

  Η διαγραφή από το Χρηματιστήριο αποτελεί μια από τις προεκτάσεις της απόφασης των πιστωτριών τραπεζών να εντάξουν τον όμιλο σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.

  Στην Altec που βαρύνεται από αρνητικά κεφάλαια 110 εκατ. ευρώ και υψηλές δανειακές και άλλες υποχρεώσεις (τελευταία δημοσιοποιημένα στοιχεία χρήσης 2016), οι τράπεζες (Alpha, ETE, Πειραιώς, Eurobank) κατέχουν ποσοστό 47% της εταιρείας και ο Θ. Αθανασούλης, ιδρυτής και επί σειρά ετών επικεφαλής, 18,17%.

  Στο πλαίσιο αυτό ήδη έχει ξεκινήσει η αξιοποίηση συμμετοχών και περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας. Οι θυγατρικές Altec Ολοκληρωμένα Συστήματα Πληροφορικής, Altec Integration και Unisoft τέθηκαν επίσης σε διαδικασία εξυγίανσης, με την τελευταία να πωλείται στη SoftOne Technologies.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων