Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 26-Ιουλ-2018 07:34

    Η επικράτηση Καλλιτσάντση και η αλλαγή σελίδας στην Ελλάκτωρ

    Η επικράτηση Καλλιτσάντση και η αλλαγή σελίδας στην Ελλάκτωρ
    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Του Δημήτρη Δελεβέγκου

    "Η Εκκλησία των μετόχων, των funds και των συμβούλων”, όπως χαρακτήρισε, χθες, τη Γενική Συνέλευση, σε μία αποστροφή της ομιλίας του ο, τέως αντιπρόεδρος του ομίλου Ελλάκτωρ Δημήτρης Κούτρας, έλαβε την απόφασή της για το μέλλον του μεγαλύτερου κατασκευαστικού ομίλου της χώρας. Ενέκρινε με ποσοστό 52,85% των μετόχων την πρόταση του Αναστάσιου και Δημήτρη Καλλιτσάντση, με την ονομασία "Change4Ellaktor” για αλλαγή της στρατηγικής στην Ελλάκτωρ.

    Η αρχή της αλλαγής αυτής στρατηγικής έγινε, σε πρώτη φάση, με την αντικατάσταση του διοικητικού συμβουλίου με επικεφαλής τους Λεωνίδα Μπόμπολα και Δημήτρη Κούτρα από τον Γιώργο Προβόπουλο και τον Αναστάσιο Καλλιτσάντση που καταλαμβάνουν τις θέσεις του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της εισηγμένης, αντίστοιχα. 

    Τα νέα υπόλοιπα μέλη είναι οι Δημήτριος Καλλιτσάντσης, Ιορδάνης Αϊβάζης, Παναγιώτης (Τάκης) Δουμάνογλου, Μιχαήλ Κατούνας (Ανεξάρτητο Μέλος), Αλέξιος Κομνηνός (Ανεξάρτητο Μέλος), Δέσποινα-Μαγδαληνή Μαρκάκη (Ανεξάρτητο Μέλος) και Ελένη Παπακωνσταντίνου (Ανεξάρτητο Μέλος).

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες δεν έδωσαν το "παρών" στη διαδικασία, παρότι φαίνεται πως υπήρχαν προσδοκίες ότι μία από αυτές θα στηρίξουν το σχέδιο Μπόμπολα-Κούτρα.

    Αλλαγή σελίδας

    Η χθεσινή ιστορική αλλαγή κλείνει έναν μεγάλο κύκλο διάρκειας τεσσάρων δεκαετιών για τον Δημήτρη Κούτρα και 30 ετών για τον Λεωνίδα Μπόμπολα στη διοίκηση της Ελλάκτωρ. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι επαφές στο εξωτερικό και τα roadshows των αδελφών Καλλιτσάντση, όπως και η πρόταση για τοποθέτηση στη θέση του προέδρου  του Γιώργου Προβόπουλου, που διετέλεσε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας από το 2008 έως το 2014 αλλά και διευθύνων σύμβουλος σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες, είχε βαρύνουσα σημασία για την αποδοχή της πρότασης των αδελφών Καλλιτσάντση.

    "Η νέα σύνθεση που προτείνουμε είναι αποτέλεσμα πολύ προσεκτικής διαδικασίας επιλογής. Δεν αναζητήσαμε φίλους, συγγενείς ομοϊδεάτες. Τα περισσότερα από τα μέλη  τα έχουμε δει δύο φορές. Επιλέξαμε προσεκτικά τα πρόσωπα που διαθέτουν γνώση και εμπειρία. Είναι πρόσωπα εγνωσμένης επάρκειας στα χρηματοοικονομικά, νομικά και θέματα εταιρικής διακυβέρνησης” ανάφερε, χθες, κατά τη διάρκεια της γ.σ. ο κ. Καλλιτσάντσης.

    Που θα επικεντρωθεί η νέα στρατηγική;

    - στην υλοποίηση συνεργειών και στην τοποθέτηση, εντός 90 ημερών, στελεχών σε θέσεις που δεν υπάρχουν σήμερα, όπως αυτή  του οικονομικού διευθυντή.

    - στην αναδιάρθρωση της Ελλάκτωρ σε επίπεδο νομικών οντοτήτων με στόχο τον

    εξορθολογισμό της φορολογικής βάσης και τη βελτιστοποίηση της κεφαλαιακής

    διάρθρωσης, προκειμένου να επιτευχθούν σημαντικές οικονομίες κλίμακας.

    - στην περαιτέρω εστίαση στον τομέα της κατασκευής, των παραχωρήσεων, της διαχείρισης απορριμμάτων, των αιολικών πάρκων και στην επιστροφή στην κερδοφορία των δραστηριοτήτων της Άκτωρ στο εξωτερικό

    Ακόμη η διαδικασία πώλησης της Άνεμος θα ανασταλεί, με τη νέα διοίκηση του ομίλου να προβλέπει την εμφάνιση λειτουργικής κερδοφορίας ebitda, τα επόμενα χρόνια, της τάξης των 70 εκατ. ευρώ.

    Όσον αφορά την επόμενη ημέρα των κ.κ. Μπόμπολα και Κούτρα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οι δύο μεγαλομέτοχοι της Ελλάκτωρ θα εξετάσουν τις προσεχείς κινήσεις τους. Χθες, πάντως, όπως πληροφορείται το Capital.gr, ο κ. Κούτρας με επιστολή του προς το προσωπικό της εταιρείας ανέφερε ότι "ένας μεγάλος κύκλος κλείνει και ανοίγει ένας μικρότερος”.

    Η Ελλάκτωρ αποτελεί τον μεγαλύτερο κατασκευαστικό όμιλο με κύκλο εργασιών 2 δισ. ευρώ, δραστηριότητα σε 26 χώρες, ανά τον κόσμο, και περίπου 6.000 εργαζόμενους.

    dmitris.delevegos@capital.gr

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ