Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 09-Ιουλ-2018 08:14

  Το νέο σκηνικό στην αγορά της υγείας μετά τα deals του CVC

  Το νέο σκηνικό στην αγορά της υγείας μετά τα deals του CVC
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Σε κυρίαρχο παίχτη στην αγορά της ιδιωτικής εξελίσσεται το CVC Capital Partners μετά και το deal για την εξαγορά του Υγεία. Έχοντας ήδη στο χαρτοφυλάκιό του νοσοκομείο Metropolitan και τη γενική κλινική του Xολαργού Iaso General- πλέον Metropolitan General- τα μερίδιο που συγκεντρώνει το fund εκτιμάται σε πάνω από 20% του κλάδου των κλινικών, ενώ όλα δείχνουν πως η "επέλαση" θα συνεχιστεί και εκτός Αττικής.  

  Το νέο σχήμα κλινικών μπαίνει ουσιαστικά υπό την "ομπρέλα” του Metropolitan. Οι εξαγορές γίνονται μέσω της Hellenic Healthcare, θυγατρική του CVC, στην οποία μετέχουν οι τοπικοί partners Βασίλειος Θεοχαράκης και Δημήτριος Σπυρίδης, που έχουν υπό το έλεγχό τους το πλάνο επέκτασης του fund. Μετά τη συμφωνία για την πώληση του Metropoiltan οι δύο επιχειρηματίες επανεπένδυσαν στην Hellenic Healthcare και πλέον αποτελούν μετόχους μειοψηφίας, παραμένοντας όμως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος αντίστοιχα στο νοσοκομείο του Νέου Φαλήρου.

  Τα νέα μερίδια του CVC αποτυπώνονται τόσο σε κλίνες, όσο και σε τζίρους. Ενδεικτικά, σε σύνολο περίπου 15 χιλ. κλινών νοσηλείας σε όλη την Ελλάδα  (σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών), ο όμιλος Υγεία διαθέτει 1.261 κλίνες και 52 χειρουργικές αίθουσες, συμπεριλαμβανομένου και του νοσοκομείου στα Τίρανα. Σημειώνεται ότι στον όμιλο Υγεία ανήκουν τα μαιευτήρια Μητέρα και Λητώ, με άδειες λειτουργίας 459 και 100 κλινών αντιστοίχως. 239 κλίνες διαθέτει το νυν Metropolitan General και άλλες 300 κλίνες το Metropolitan.

  Με βάση δε τις οικονομικές καταστάσεις της χρονιάς που πέρασε, οι ενοποιημένες πωλήσεις του Υγεία έφτασαν τα 206 εκατ. ευρώ, ο κύκλος εργασιών του Metropolitan εκτιμάται σε 90 εκατ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις του Ιασώ General αγγίζουν τα 32 εκατ. ευρώ (οικονομική χρήση του 2016). Στο σύνολο οι πωλήσεις στο κομμάτι της νοσηλείας και των διαγνωστικών ανέρχονται σε περίπου 1,2 δισ. ευρώ. 

  Σε περίπτωση που το CVC διεκδικήσει και το Ερρίκος Ντυνάν, το οποίο διαθέτει 462 κλίνες νοσηλείας μεταξύ των οποίων 38 κλίνες ΜΕΘ, τότε ο πρωταγωνιστικός ρόλος του fund στον κλάδο της περίθαλψης θα είναι αδιαμφισβήτητος και θα έπεται με μεγάλη διαφορά ο όμιλος Ιατρικό Αθηνών της οικογένειας Αποστολόπουλου. 

  Όλα δείχνουν μέχρι στιγμής πως το CVC θα κατέβει και στο διαγωνισμό της τράπεζας Πειραιώς, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο των μη δεσμευτικών προσφορών, δεδομένου πως το νοσοκομείο της Μεσογείων, παρά τις υποχρεώσεις και τις ανάγκες για ανανέωση του εξοπλισμού, θεωρείται μαζί με τα Υγεία το σημαντικότερο asset του χώρου. Αυτό κυρίως επειδή χτίστηκε εξαρχής για νοσοκομειακή χρήση. 

  Τα επόμενα βήματα μετά τη συμφωνία MIG και CVC για το Υγεία περιλαμβάνουν την έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Επιπλέον θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αποεπένδυση του ομίλου  από την Αλβανία, η οποία έχει ξεκινήσει. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, η μεταβίβαση θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος της χρονιάς.

  Παράλληλα τα βλέμματα στρέφονται και προς την πλευρά Αποστολόπουλου. Οι πληροφορίες θέλουν την Apostolopoulos Holdings, που είχε καταθέσει ανταγωνιστική προσφορά για την εξαγορά του ποσοστού της MIG με τίμημα στα 0,95 ευρώ, να συνεχίζει να "χτυπά" δια τις δικαστικής οδού τη συμφωνία με το CVC, ενώ πλέον όπως επισημαίνουν στελέχη του χώρου, ο διαγωνισμός για το Ερρίκος Ντυνάν λαμβάνει άλλη βαρύτητα. Όπως διαρρέεται η οικογένεια Αποστολόπουλου θα το διεκδικήσει με κάθε τρόπο.

  Βασιλική Κουρλιμπίνη
  Vicky.kourlibini@capital.gr

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί Εκτάκτως
  Παρασκευή 14 Αυγ. 2020