Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 29-Νοε-2017 07:45

  "Δεν είχε άδεια το εργοστάσιο της Πίτσος" αναφέρει τώρα το Υπ. Ανάπτυξης

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου
   
  Τη δική του εκδοχή για την απόφαση της BSH Hellas να κλείσει το εργοστάσιο της πρώην Πίτσος στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη, έως τα τέλη του 2018, δίνει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
   
  Η τοποθέτηση του αρμόδιου υπουργείου, συγκεκριμένα του Γενικού Γραμματέα Βιομηχανίας (ΓΓΒ) Ευστράτιου Ζαφείρη προκύπτει από την απάντηση στην ερώτηση της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας Ντόρας Μπακογιάννη (προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου) για τις ενέργειες στις οποίες προέβη η κυβέρνηση για να παραμείνει ανοιχτό το εργοστάσιο. Η βουλευτής ερωτά ακόμη εάν η κυβέρνηση έλεγξε εάν η Siemens τήρησε τις υποχρεώσεις που ανέλαβε με τη συμφωνία που σύναψε με το ελληνικό Δημόσιο.
   
  Το πρόστιμο

   
  Ωστόσο, το αρμόδιο υπουργείο, επιχειρώντας, μάλλον, να κατευθύνει αλλού το κέντρο βάρους του ζητήματος, επικεντρώνεται στο γεγονός ότι η μονάδα της πρώην Πίτσος στον Αγ. Ι. Ρέντη λειτουργούσε χωρίς άδεια.
   
  "Αρμοδιότητα για την αδειοδότηση της εταιρείας έχει η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες που συνέλεξε η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας μέσω των υπηρεσιών της, η εταιρεία BSH Ελλάς μετά την λήξη της οκταετούς διάρκειας άδειας λειτουργίας υπέβαλε εκπρόθεσμα αίτηση ανανέωσης χωρίς τα απαιτούμενα δικαιολογητικά” αναφέρει η απάντηση της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας. 
   
  Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Διεύθυνση Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Πειραιώς και Νήσων  επέβαλε στην εταιρεία πρόστιμο, ύψους 19.320 ευρώ, για το διάστημα από 7-10-2016 οπότε έληξε η οκταετής άδεια λειτουργίας (υπ’αρ.Β5055/Φ14ΑΙΡ1436/7-10-2008), μέχρι τον Αύγουστο του 2017 οπότε η εταιρεία κατέθεσε το ερωτηματολόγιο (ένα από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που απουσίαζαν). 
   
  Το πρόστιμο αφορά την λειτουργία της εταιρείας χωρίς άδεια λειτουργίας και την τροποποίηση της παραγωγικής διαδικασίας χωρίς άδεια εγκατάστασης ή απαλλαγή ύστερα από θεώρηση νέας μηχανολογικής μελέτης, όπως σημειώνει η ΓΓΒ.
   
  "Οι επιχειρηματικές κινήσεις μεμονωμένων επιχειρήσεων εκφράζουν τη στρατηγική και τα συμφέροντα των μετόχων τους και δεν μπορεί σε αυτό το επίπεδο να απασχολούν την κυβέρνηση” καταλήγει στην απάντησή του ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας.
   
  Ωστόσο, το μη φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με την πολυετή συρρίκνωση της οικονομίας, ζητήματα για τα οποία δεν γίνεται λόγος στην απάντηση της ΓΓΒ, διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην απόφαση της BSH Hellas να αποφασίσει την μεταφορά της γραμμής παραγωγής της στην Τουρκία.
   
  Σε αυτά έρχονται να προστεθούν τα εμπόδια που σχετίζονται με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Το 2011 το δημοτικό συμβούλιο Ελευσίνας υπερψήφισε την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Μαγούλας, απόφαση που οδήγησε σταδιακά-προϊούσης της κρίσης- στην ματαίωση των σχεδίων της BSH για ανέγερση του εργοστασίου σε έκταση 150 στρεμμάτων κοντά στο Θριάσιο νοσοκομείο. Κατ’ εξακολούθηση, η εταιρεία ματαίωσε και τα αρχικά της σχέδια για τον ανασχεδιασμό του υφιστάμενου εργοστασίου στον Αγ. Ι. Ρέντη με στόχο της αύξηση της παραγωγής.
   
  "Η συμφωνία με τη Siemens εξωραΐζει παράνομες επιχειρηματικές πρακτικές"

   
  Το 1976 η BSH, στην οποία μετείχαν η Bosch – Siemens Hausgerate GmbH και η Siemens Hellas (κοινοπραξία 50% - 50%) απέκτησε την πλειονότητα (60%) των μετοχών της Πίτσος.
   
  Το 2014 η Siemens πούλησε τη συμμετοχή της στον όμιλο Bosch και πλέον η BSH Οικιακές Συσκευές ΑΒΕ ελέγχεται πλήρως από τον πολυεθνικό όμιλο BSH Gmbh (δεν ανήκει στη σφαίρα ευθύνης της Bosch Ελλάδας).
   
  Και παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις ότι η γερμανική εταιρεία έχει δεσμευτεί συμβατικά για την υλοποίηση επένδυσης ύψους 60 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα με 700 θέσεις εργασίας, στο κείμενο του συμβιβασμού σημειώνεται ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια της εταιρείας, εάν θα πραγματοποιήσει το συγκεκριμένο έργο.
   
  Για το θέμα, το υπουργείο Ανάπτυξης και Οικονομίας σημειώνει ότι "η σύμβαση μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της Siemens που συνάφθηκε στις 22/8/2012 με το Ν.4072/2012 μετά από αποκαλύψεις για τη συμμετοχή στελεχών και εκπροσώπων της εταιρείας σε παράνομες δραστηριότητες και επιχειρηματικές πρακτικές αποτελεί μία συμβιβαστική πρόταση και εξωραΐζει σε ένα βαθμό τη χρήση τέτοιων πρακτικών, αντίληψη που δεν συμβαδίζει με τις ορθές επιχειρηματικές πρακτικές που επιδιώκει να εμφυσήσει η κυβέρνηση”.
   
   
  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων