Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 15-Νοε-2017 08:00

  Με Μύκονο και Chicken Stories η συνέχεια της Centric

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Με Μύκονο και Chicken Stories η συνέχεια της Centric

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Αλλαγή σελίδας και επισήμως για τη Centric Συμμετοχών. Οι μέτοχοι της εταιρείας στην έκτακτη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της εταιρείας στο Μοσχάτο ενέκριναν την απόφαση του δ.σ. να παραχωρήσει τον επιχειρηματικό της βραχίονα που αφορά στη δραστηριότητα προώθησης υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών, έναντι τιμήματος που δύναται – υπό προϋποθέσεις - να φθάσει στα 34,4 εκατ. ευρώ.

  Ουσιαστικά, η απόφαση αυτή βάζει τέλος στην 10ετή παρουσία της Centric στην αγορά των διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών και στη συνεργασία της με την GVC Holdings, έναν από τους μεγαλύτερους παρόχους υπηρεσιών e-gaming, τόσο σε επιχειρήσεις όσο και σε ιδιώτες καταναλωτές.

  Οι μέτοχοι ενέκριναν την συναλλαγή με την GVC, η οποία αφορά σε άυλα περιουσιακά στοιχεία, δηλαδή τα δικαιώματα παροχής υπηρεσιών διαφήμισης (marketing), προώθησης, customer acquisition, διαχείρισης πελατών, (VIP management) κ.α.

  Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής η Centric λειτουργούσε επί σειρά ετών ουσιαστικά ως αντιπρόσωπος του βρετανικού ομίλου, με στόχο την προώθηση των σημάτων "SportingBet", "VistaBet" και BWIN, σημάτων του χώρου των διαδικτυακών παιγνίων των οποίων η GVC, μητρική της Sportingbet PLC, έχει δικαίωμα χρήσης. Τα σήματα ανήκουν στην GVC Holdings,, η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω της Sporting Odds ltd με τα domain: sportingbet.gr, vistabet.gr και bwin.gr. Ουσιαστικά ο βρετανικός όμιλος αναλαμβάνει in house αυτή τη δραστηριότητα για την Ελλάδα και τις υπόλοιπες αγορές του, εξ ου και η συμφωνία που τέθηκε επί τάπητος προς τους μετόχους.

  Στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης ωστόσο υπήρξαν αρκετά ερωτήματα από μετόχους για τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση να πωληθεί η συγκεκριμένη δραστηριότητα, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα επικερδής, τη στιγμή μάλιστα που επίκειται ρύθμιση της αγοράς του διαδικτυακού στοιχηματισμού. Όπως αναφέρθηκε, ανά διαστήματα υπήρχαν οχλήσεις από την GCV για να ολοκληρωθεί αυτή η συνεργασία, κάτι που εν τέλει αποφασίστηκε από κοινού να συμβεί αυτή την περίοδο. Όσο για τις πληροφορίες περί επικείμενης ρύθμισης τόνισαν με νόημα πως "τα τελευταία έξι χρόνια αναμένουμε αυτή τη ρύθμιση”...

  Τα στελέχη της εταιρείας αιτιολόγησαν την απόφαση αναφέροντας πως παρατηρείται κορεσμός στην αγορά του διαδικτυακού στοιχήματος, η προσφορά που έλαβαν από την GVC ήταν ικανοποιητική, αλλά και πως το κόστος υποστήριξης αυτής της διαδικασίας είχε γίνει τη τελευταία πολύ ακριβό για τη Centric και κρίθηκε πλέον ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί το exit από τον κλάδο των online τυχερών παιχνιδιών. "Δεν βάλαμε πωλητήριο, υπήρξε ζύμωση με τη GVC”, ειπώθηκε χαρακτηριστικά.

  Το τίμημα που εν τέλει θα εισπράξει η Centric από την πώληση περιουσιακών στοιχείων του τομέα της διαδικτυακής ψυχαγωγίας, αποτελεί συνάρτηση συγκεκριμένων όρων και προϋποθέσεων. Όπως αναφέρεται στο Πληροφοριακό Σημείωμα, το τίμημα περιλαμβάνει αρχικό εξασφαλισμένο τίμημα ύψους 14,4 εκατ. ευρώ και συμπληρωματικό πρόσθετο τίμημα που σχετίζεται και εξαρτάται από την εξέλιξη της δραστηριότητας που αφορά τα προς μεταβίβαση περιουσιακά στοιχεία, και που δύναται να ανέλθει σε 20 εκατ. ευρώ (σε βάθος τριετίας). Επίσης τονίζεται πως η παύση της δραστηριότητας θα στερήσει τον όμιλο από μια σημαντική εισοδηματική ροή και θα περιορίσει ουσιωδώς τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών. Να σημειωθεί ότι η αποτίμηση της αξίας των μεταβιβαζόμενων περιουσιακών στοιχείων έγινε από τον ελεγκτικό οίκο Mazars.


  Μετά την έγκριση που δόθηκε από τη γ.σ., η μεταβίβαση όλων των περιουσιακών στοιχείων θα ολοκληρωθεί εντός των επομένων εβδομάδων. Όπως αναφέρθηκε, η συμφωνία περιλαμβάνει ρήτρα μη δραστηριοποίησης της Centric στη συγκεκριμένη δραστηριότητα στην Ελλάδα για σημαντικό χρονικό διάστημα. "Από τη μια πλευρά χάνουμε ένα σημαντικό cash flow, αλλά από την άλλη πλευρά δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να αξιοποιήσουμε σημαντικές ευκαιρίες που υπάρχουν σε άλλους τομείς”, σημείωσαν τα στελέχη της εισηγμένης.

  Τα επόμενα βήματα

  Όπως αναφέρθηκε στη γ.σ., η Centric έχει ήδη δρομολογήσει επενδυτικές κινήσεις στο χώρο της μαζικής εστίασης (ταχυφαγεία) και του τουρισμού, ενώ εξετάζονται και άλλα project.

  Στην αγορά μαζικής εστίασης, το εγχείρημα αφορά τη αλυσίδα Chicken Stories (η Centric Συμμετοχών είναι μέτοχος κατά 95%) που λειτουργεί ήδη ένα κατάστημα στην Αγία Παρασκευή. Όπως ειπώθηκε, υπάρχει σημαντική φιλοδοξία να προχωρήσει το συγκεκριμένο project και θα πραγματοποιηθούν κινήσεις επέκταση το 2018. Μάλιστα σημειώθηκε ότι υπάρχουν κάποιες προτάσεις συνεργασίας (franchise).

  Στο σκέλος του τουρισμού, έχει ήδη αγοραστεί (έναντι 1,5 εκατ. ευρώ) ακίνητο στον Ορνό της Μυκόνο Το ακίνητο χρήζει αναδιαμόρφωσης ώστε να μετατραπεί σε ξενοδοχειακή μονάδα και να μπορέσει να λειτουργήσει κατά την επόμενη τουριστική σεζόν ως boutique hotel 20 δωματίων, μέσω της νεοσύστατης Grand Bay Ltd. Παράλληλα αναζητούνται και άλλα ακίνητα προς αξιοποίηση σε δημοφιλείς τουριστικά προορισμούς στην Ελλάδα.

  nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων