Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Οκτ-2017 07:43

  Μπερδεμένο κουβάρι η επαναλειτουργία της ΕΝΚΛΩ

  Μπερδεμένο κουβάρι η επαναλειτουργία της ΕΝΚΛΩ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου
   
  Η πρόσφατη σύλληψη του N.Π.Κ., του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου του fund Aiglon, που σχεδιάζει να επενδύσει στην επαναλειτουργία της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας (ΕΝΚΛΩ), ενισχύει την επιχειρηματολογία όσων υποστηρίζουν ότι είναι στρωμένος με αγκάθια ο δρόμος της επαναλειτουργίας της πτωχευμένης βιομηχανίας.

  Σε βάρος του Ν.Κ , που σύμφωνα με το καταστατικό, είναι "manager class A" του λουξεμβουργιανού fund, εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης (16/2015) της ανακρίτριας του Πρωτοδικείου Ηλείας, με το οποίο διατάσσεται η προσωρινή κράτηση σε περίπτωση σύλληψής του. Το ένταλμα αφορά την κακουργηματική απάτη και καταδικαστική απόφαση με ποινή φυλάκισης 8 μηνών. 

  Σύμφωνα με πληροφορίες, στο παρελθόν, ο νόμιμος εκπρόσωπος της Aiglon έχει συναντηθεί με το σύνδικο πτώχευσης της ΕΝΚΛΩ, έχει επισκεφθεί τις μονάδες σε Νάουσα και Κομοτηνή και έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για να επενδύσει σε ξενοδοχείο στη Νάουσα.

  Με τη συνέχεια να αναμένεται ότι θα δοθεί σήμερα, οπότε η υπόθεση θα εκδικαστεί στο Εφετείο Πατρών, πηγές προσκείμενες στον ίδιο σημειώνουν στο Capital.gr ότι πρόκειται περί ατυχούς συγκυρίας.

  "H μήνυση δεν κοινοποιήθηκε ποτέ στη σωστή διεύθυνση διαμονής του κατηγορούμενου. Ως αποτέλεσμα δεν ενημερώθηκε ποτέ για την υπόθεση. Σε κάθε περίπτωση ο ίδιος δεν είναι ο ιδιοκτήτης του fund" αναφέρουν.

  Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι το Aiglon διαθέτει την απαιτούμενη ρευστότητα προκειμένου να καταθέσει προσφορά, είτε αυτόνομα είτε μέσω της κυπριακής Hellenic Partners For Reconstruction & Development Limited, όταν και εφόσον ξεκινήσει η εκποίηση της πτωχευμένης βιομηχανίας. 

  "To fund διαθέτει κεφάλαια ύψους 100 εκατ. ευρώ. Η καθυστέρηση της επένδυσης είναι σε βάρος του ομολόγου της Aiglon που προσφέρει, σήμερα, απόδοση 6%. Το ενδιαφέρον παραμένει κραταιό, αλλά η πτωχευτική διαδικασία δεν έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο, ώστε να συμμετάσχουμε με προσφορά, καταθέτοντας εγγυητική επιστολή" αναφέρουν.

  Σύμφωνα με τον ιστότοπο του fund, μέσω του ομολόγου Aiglon REST, κύριος στόχος είναι η δημιουργία αποδόσεων (επιστροφή επί της επένδυσης- ROI) μέσω τοποθετήσεων σε τρια διαφορετικά πεδία, την αγορά ακινήτων, τη ναυτιλία και την κλωστοϋφαντουργία. Μέχρι σήμερα όμως, η δραστηριότητα του fund φαίνεται να επικεντρώνεται στην ΕΝΚΛΩ.

  Σημειώνεται εν παρόδω ότι πρόσφατα αφαιρέθηκε από την ταυτότητα της ιστοσελίδας του Aiglon το όνομα ενός από τους πρωταγωνιστές-  που είχε τη θέση του εκτελεστικού διευθυντή- του εγχειρήματος επαναλειτουργίας της ΕΝΚΛΩ.

  Γιατί η ΕΝΚΛΩ δεν έχει επαναλειτουργήσει ακόμη

  Τον Ιούλιο του 2015 ο γενικός γραμματέας βιομηχανίας του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Γιάννης Τόλιος προανήγγειλε την επαναλειτουργία των κλωστηρίων Μαρωνείας και Κομοτηνής του πρώην ομίλου Λαναρά, καθώς και αντίστοιχων μονάδων της Νάουσας.

  Γιατί όμως, έως σήμερα, οι μηχανές παραμένουν εκτός λειτουργίας;

  "Επειδή ο σύνδικος καθυστέρησε να προχωρήσει στη διαδικασία προσδιορισμού της αξίας της πτωχευτικής περιουσίας" αναφέρουν πηγές κοντά στο fund.  

  Ωστόσο, σύμφωνα με τον αντίλογο, η έναρξη των εκτιμήσεων της πτωχευτικής περιουσίας και κυρίως των ακινήτων δεν μπορούσε να γίνει πριν από τον Σεπτέμβριο 2014. Πριν, δηλαδή, την είσοδο της πτώχευσης στο στάδιο της ένωσης των πιστωτών (σ.σ.: ο σύνδικος ρευστοποιεί, μέσω εκποιήσεων, το ενεργητικό της περιουσίας του οφειλέτη και προχωρά στη διανομή του προϊόντος αυτής στους πιστωτές).

  Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο προσδιορισμός της πτωχευτικής περιουσίας δεν μπορούσε να προχωρήσει επειδή δεν είχε αποφασιστεί ποιος τρόπος ρευστοποίησης θα ακολουθηθεί από τους πιστωτές, δηλαδή την Εθνική Τράπεζα και τους εργαζομένους που διαθέτουν απαιτήσεις 230 εκατ. ευρώ και 35 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα.

  Τον Ιούλιο του 2014, σε συνέλευση των πιστωτών, το τραπεζικό ίδρυμα, τοποθετήθηκε υπέρ της ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων ξεχωριστά. Ελλείψει πλειοψηφίας που να τοποθετείται υπέρ διαφορετικού τρόπου πώλησης (π.χ. να βγει στο σφυρί συνολικά η πτωχευτική περιουσία), αλλά και εξαιτίας ζητημάτων που σχετίζονται με τις κρατικές ενισχύσεις που έλαβε η ΕΝΚΛΩ την εποχή Λαναρά, δρομολογήθηκε η εκποίηση της περιουσίας ανά ομάδες αντικειμένων (τμήμα εξοπλισμού, τεμάχια ρουχισμού κτλ).

  Το "πάγωμα" των πλειστηριασμών

  Τον Δεκέμβριο του 2015, η διαδικασία των πλειστηριασμών "πάγωσε". Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) η κυβέρνηση ανέστειλε για έξι μήνες τους πλειστηριασμούς στην ΕΝΚΛΩ, ώστε "να μπορέσει να σωθεί το εργοστάσιο", δεδομένου ότι υπάρχει "business plan από τους εργαζόμενους, αρκετά μελετημένο" (Γιάννης Δραγασάκης, "στο Κόκκινο", 17 Δεκεμβρίου). Το "πάγωμα" των εκποιήσεων με την ΠΝΠ, που διήρκεσε εννέα μήνες μαζί με τις θερινές διακοπές- ανέστειλε και τη διαδικασία εκτίμησης της πτωχευτικής περιουσίας. Σήμερα, όμως, έχει αποτιμηθεί το σύνολο των μηχανών και του 70% των ακινήτων.  

  Όπως αναφέρουν πηγές του fund, το Aiglon ενδιαφέρεται να αποκτήσει ενιαίες μονάδες, δηλαδή κτήριο μαζί με μηχανήματα, ώστε, αφότου προηγηθούν οι απαιτούμενες εργασίες ανακαίνισης, να ξεκινήσει η επαναλειτουργία, όπως προβλέπει το business plan.

  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ισχύς της ΠΝΠ έληξε στις 30 Ιουνίου 2016. Στις 5 Αυγουστου, περίπου έναν μήνα μετά, όπως προκύπτει από το καταστατικό, ιδρύθηκε η Aiglon με έδρα την οδό Sentier de l’Esperance, κοντά στον ποταμό Αλζέτ του Λουξεμβούργου. Για ορισμένους, η σύσταση του fund, πέντε εβδομάδες μετά την λήξη ισχύος της ΠΝΠ, δεν αποτελεί μόνο σύμπτωση.

  Σε κάθε περίπτωση, η πτωχευτική διαδικασία- δηλαδή, οι πλειστηριασμοί- ξεκίνησε, τότε, εκ νέου για να παγιδευτεί στη συνέχεια σε σειρά αναβολών. 

  Μία από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις αφορά προνομιούχο πιστωτή (κρατικός οργανισμός) που υπέβαλε το Φθινόπωρο του 2016 αίτημα ανακοπής με το σκεπτικό ότι δεν έχει γίνει αποτίμηση των προς πώληση περιουσιακών στοιχείων, όπως και ότι δεν του έχει γνωστοποιηθεί επενδυτική πρόταση (από ιδιώτη). Την κίνηση αυτή ερμηνεύουν πηγές που παρακολουθούν την υπόθεση ως παρέμβαση της εκτελεστικής στη δικαστική εξουσία.

  Η επίσπευση των εκποιήσεων

  Πάντως, σύμφωνα με όσα ανέφερε, αρχές του μήνα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, αποφασίστηκε η επίσπευση των διαδικασιών προκειμένου να διευκολυνθούν η εκποίηση και ο πλειστηριασμός των περιουσιακών στοιχείων της ΕΝΚΛΩ. Και αυτό επειδή, μεταξύ άλλων, "υπάρχει προσφυγή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κρατικές ενισχύσεις (της τάξης των 50 εκατ. ευρώ) στην παλιά επιχείρηση".

  Όλα θα φανούν όταν προσδιοριστεί η ημερομηνία πλειστηριασμού της πρώτης μονάδας της ΕΝΚΛΩ, καθώς, τότε, το Aiglon θα κληθεί να αποδείξει εμπράκτως το ενδιαφέρον του. Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι καθυστερήσεις έχουν λειτουργήσει σε βάρος της αξίας των πάγιων περιουσιακών στοιχείων της κλωστοϋφαντουργίας.
   
  dimitris.delevegos@capital.gr
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ