Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 21-Σεπ-2017 07:47

  Στο Λονδίνο επενδυτικό προσκλητήριο, στην Αθήνα "μπλόκο" σε έργο €300 εκατ.

  Στο Λονδίνο επενδυτικό προσκλητήριο, στην Αθήνα "μπλόκο" σε έργο €300 εκατ.
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου 

  H Blackrock είναι ένας από τους αποδέκτες του κυβερνητικού επενδυτικού προσκλητηρίου, στο πλαίσιο του 12ου ετήσιου roadshow της ΕΧΑΕ στο Λονδίνο, που ολοκληρώνεται σήμερα.  

  Ωστόσο, το αμερικανικό fund γνωρίζει από πρώτο χέρι πόσο δύσκολες είναι οι μπίζνες στην Ελλάδα. Από το 2013 οπότε εξαγόρασε το διεθνές fund ακίνητης περιουσίας MGPA, επιδιώκει να κατασκευάσει τον εμπορικό πολυχώρο Academy Gardens στην Ακαδημία Πλάτωνος, υλοποιώντας μια επένδυση από το μηδέν (greenfield) ύψους 300 εκατ. ευρώ.  

  Τον περασμένο Μάιο- δέκα χρόνια μετά τα πρώτα σχέδια για την ανάπτυξη εμπορικού κέντρου στην έκταση- το έργο έλαβε την έγκριση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.), ύστερα από εισήγηση του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργου Σταθάκη. 

  Κλεφτοπόλεμος

  Ωστόσο, η προσφιλής κυβερνητική τακτική του κλεφτοπολέμου, έχει εφαρμογή και στη συγκεκριμένη επένδυση. Πέντε μήνες μετά την έγκριση του ΚΥΣΟΙΠ (για την τροποποίηση των όρων δόμησης στα οικοδομικά τετράγωνα που βρίσκονται στην περιοχή γύρω από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος), η τύχη του έργου αγνοείται.  

  Το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν έχει, ακόμη, υπογράψει το προεδρικό διάταγμα με τους όρους δόμησης του κτηρίου που θα ανεγερθεί στον Κηφισό. Το π.δ. ορίζει, μεταξύ άλλων, ότι η κατασκευή θα έχει ύψος 21 μέτρα (έναντι 24 μ. αρχικά). 

  Η υπογραφή Σταθάκη είναι απαραίτητη προκειμένου το π.δ. να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και να ακολουθήσει η έκδοση της άδειας δόμησης.

  Όπως, έχει αναφέρει το Capital.gr, οι καθυστερήσεις αυτές επιδιώκονται "εκ των έσω". Ανώτεροι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι οποίοι θα έκαναν ότι μπορούσαν για να "παγώσει" η δημοσίευση του εγγράφου στο ΦΕΚ για ένα έργο που θα δημιουργήσει περίπου 2.000 θέσεις εργασίας στην κατασκευή και άλλες τόσες στη φάση της λειτουργίας.

  Παράλληλα, η απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ του περασμένου Μαΐου προέβλεπε την υπογραφή  μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των επενδυτών και του υπουργείου Περιβάλλοντος. Στόχος του μνημονίου είναι οι επενδυτές (εκπροσωπούνται μέσω της εταιρείας Artume), να δεσμευτούν για την άμεση δημιουργία και απόδοση στην κοινή χρήση ζώνης πρασίνου και δικτύου πεζοδρόμων και για τη διασύνδεση της περιοχής με τον αρχαιολογικό χώρο. 

  Όπως όμως, αναφέρουν οι πληροφορίες, κατά τη συζήτηση των όρων του μνημονίου συνεργασίας, το υπουργείο Περιβάλλοντος βάζει στο τραπέζι ζητήματα, τα οποία δεν είναι υλοποιήσιμα, επειδή δεν αποτελούν αρμοδιότητα των επενδυτών (π.χ. απαλλοτρίωση χώρων, διαδικασία που υλοποιεί το Δημόσιο και όχι οι ιδιώτες).  

  Ως αποτέλεσμα, παραμένει άγνωστο, εάν το έργο "ξεκλειδώσει" έως το τέλος της χρονιάς.
    
  dimitris.delevegos@capital.gr 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ