Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Μαϊ-2017 07:49

  Βιοχάλκο: Άνοιξε ο δίαυλος επικοινωνίας με τις ευρωπαϊκές τράπεζες

  Βιοχάλκο: Άνοιξε ο δίαυλος επικοινωνίας με τις ευρωπαϊκές τράπεζες
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Ένας από τους βασικούς λόγους για τις αλλαγές στην εταιρική δομή του ομίλου Βιοχάλκο, ήταν ως γνωστόν το θέμα του δανεισμού και η προσδοκία ότι μέσω του νέου σχήματος θα αποκτηθεί καλύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια με χαμηλότερο κόστος, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του ομίλου. Άλλωστε μετά την ολοκλήρωση ενός εκτεταμένου και σημαντικού επενδυτικού κύκλου σε πολλές θυγατρικές, έχει ήδη τονιστεί ότι στόχος πλέον είναι η απόδοση των επενδύσεων και η βελτίωση στα κόστη χρηματοδότησης. 

  Σύμφωνα λοιπόν με την παρουσίαση της διοίκησης χθες στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών μπορεί μεν η πρόσβαση σε χρηματοδότηση με ευρωπαϊκούς όρους να αποδεικνύεται πιο χρονοβόρα, ωστόσο ήδη έχει ξεκινήσει η δημιουργία σχέσεων με Ευρωπαϊκές Τράπεζες. Η αρχή έχει γίνει με μικρά project, export financing, που έχουν ήδη ανοίξει το δίαυλο γεγονός που ενισχύει τις προσδοκίες ότι θα υπάρξει ακόμη πιο βελτιωμένη πρόσβαση σε νέες πηγές χρηματοδότησης. 

  Σημειώνεται ότι το μέσο επιτόκιο δανεισμού του ομίλου όπως προκύπτει και από τις δημοσιευμένες καταστάσεις είναι κάτω από 5% και συνεχίζει να εξαρτάται από τις ελληνικές τράπεζες, ενώ υπάρχουν επίσης δάνεια σε περιοχές δραστηριότητας της Βιοχάλκο όπως η Μ. Βρετανία και τα Βαλκάνια. 

  Παράλληλα, αν και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν κάποια άμεσα σχέδια, ο όμιλος δεν απορρίπτει τη λύση της αγοράς ομολόγων. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη η διαδικασία ανανέωσης δανείων που λήγουν και ανάλογα με τα αποτελέσματα των συζητήσεων που γίνονται θα ληφθούν αποφάσεις και για την έκδοση εταιρικών ομολόγων.

  Σε ό,τι αφορά τους επιμέρους κλάδους γενικά ο όμιλος πέτυχε αύξηση της παραγωγής σε όγκους ωστόσο η μείωση των τιμών των μετάλλων επηρέασε το ύψος των πωλήσεων. Το αλουμίνιο συνέχισε την εξαιρετική του πορεία δουλεύοντας κοντά στην ονομαστική του δυναμικότητα ενώ και ο χάλυβας βελτίωσε σημαντικά τις επιδόσεις του. Μάλιστα όπως σχολίασε η διοίκηση με τις τελευταίες επενδύσεις για τους επαγωγικούς φούρνους σε Βόλο και Θεσσαλονίκη αλλά και τη Δοϊράνη, εξασφαλίστηκε ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στον κλάδο, βιώσιμη χαλυβουργία, με παραγωγή διαφοροποιημένων προϊόντων, εξαγωγικές δυνατότητες και μειωμένα κόστη παραγωγής. Μετά τις μεγάλες επενδύσεις σε καλώδια και αγωγούς η δημιουργία της Cenergy συμπίπτει με την ανάληψη σημαντικών πρώτων έργων για τη Σωληνουργία Κορίνθου και τα Ελληνικά Καλώδια.

  Εξάλλου στο Real Estate υπεγράφησαν νέα συμβόλαια στο River West που οδήγησαν σε αύξηση 20% των εσόδων από ενοίκια ενώ το 2016 καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ επισκεπτών. Θετικές εξελίξεις υπήρξαν και στο Mare West αλλά και με την εκμίσθωση του ξενοδοχείου στην πλατεία Καραϊσκάκη από την Wyndham. Παράλληλα συνεχίζονται οι κινήσεις ώστε τα ακίνητα να συγκεντρωθούν και να αποτελέσουν μία ενότητα ώστε στη συνέχεια να ληφθούν αποφάσεις.

  Τέλος για το 2017 η διοίκηση απέφυγε να δώσει προβλέψεις και περιορίστηκε μόνο να δηλώσει ότι το στρατηγικό πλάνο που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια έχει φέρει αποτελέσματα και έχουν δικαιωθεί οι επιλογές που έχουν γίνει καθώς την τελευταία τετραετία έχει συντελεστεί πρόοδος που δεν είναι τυχαία. Ξέρουμε ακριβώς που θέλουμε να πάμε και βλέπουμε αποτελέσματα, δρέπουμε τους καρπούς των επενδύσεων και το 2017 εξελίσσεται με τον ίδιο τρόπο.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ