Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 05-Μαϊ-2017 08:11

  Το 2017 φέρνει νέα μεγάλα έργα για τη Cenergy

  Το 2017 φέρνει νέα μεγάλα έργα για τη Cenergy
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Όπως είχαν τονίσει κύκλοι της εταιρείας με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2016, ο ισολογισμός της Cenergy που δημοσιεύτηκε πρόσφατα δεν αποτελεί παρά το άθροισμα των δύο επιμέρους εταιρειών που μπήκαν κάτω από την ομπρέλα της νέας εταιρείας συμμετοχών.

  Τα οφέλη και οι υπεραξίες από το εγχείρημα της δημιουργίας ενός καθαρά ενεργειακού βιομηχανικού σχήματος, που θα βρίσκεται στο επίκεντρο των ενεργειακών εξελίξεων και θα έχει καλύτερη πρόσβαση σε έργα και χρηματοδότησης θα αρχίσει να αποτυπώνεται και να αποδίδει στη διάρκεια της φετινής χρήσης.

  Κατά τη χθεσινή παρουσίαση λοιπόν στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών η διοίκηση της Cenergy και οι επικεφαλής της Σωληνουργίας Κορίνθου και των Ελληνικών Καλωδίων επαναβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις τους για τη θετική πορεία που θα έχει το 2017, έχοντα μάλιστα μια πιο σαφή εικόνα για την πορεία του έτους από τους πρώτους 4 μήνες που έχουν ήδη διανυθεί. 

  Σύμφωνα λοιπόν με τους εκπροσώπους της Cenergy ήδη από την τρέχουσα χρονιά αλλά και τα επόμενα χρόνια αναμένεται να υπάρξει απόδοση και πλήρης αξιοποίηση των εκτεταμένων επενδύσεων που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια από τους δύο βιομηχανικούς ομίλους, θα προχωρήσει η διαδικασία μείωσης του δανεισμού και βελτίωσης των όρων χρηματοδότησης με αξιοποίηση και νέων εργαλείων ενώ η συμμετοχή σε διεθνείς διαγωνισμούς για την ανάληψη νέων έργων γίνεται ήδη με καλύτερους όρους. Η τελευταία αλλαγή αποτυπώνεται ήδη, σύμφωνα με τη διοίκηση της Cenergy και στην ανάληψη νέων σημαντικών project από μεγάλους παίκτες της αγοράς, τόσο της βιομηχανίας του oil & gas όσο και του ηλεκτρισμού και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. 

  Σωληνουργία 

  Σε ό,τι αφορά το 2017 αφενός για τη Σωληνουργία Κορίνθου το ανεκτέλεστο για τα πρώτα τρία τρίμηνα βρίσκεται στους 230 χιλιάδες τόνους που αποτελεί ένα υγιές μέγεθος χωρίς να έχει τελειώσει η χρονιά και το εργοστάσιο αναμένεται να έχει ικανοποιητική απασχόληση, ενώ παράλληλα υπάρχει χρόνος για νέα συμβόλαια σε Αμερική και Ευρώπη και αναμένονται εξελίξεις στο επόμενο δίμηνο. Ήδη πάντως υπάρχει επαρκής αναπλήρωση της εργολαβίας του TAP που ολοκληρώνεται και εκτιμάται ότι και φέτος θα επιτευχθούν τα μεγέθη της περυσινής χρονιάς που λόγω της μεγάλης ανάθεσης του αγωγού φυσικού αερίου ήταν μια από τις πολύ καλές χρονιές. Αλλά και πέραν του 2017 οι προοπτικές εμφανίζονται εξαιρετικά θετικές και η βιομηχανία βλέπει να υπάρχει κινητικότητα και στο κομμάτι των αγωγών μεταφοράς όσο και στους αγωγούς για γεωτρήσεις, καθώς οι σταθεροποίηση των τιμών του πετρελαίου έχει  κινητοποιήσει εκ νέου τις επενδύσεις του τομέα της έρευνας και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αέριου. Ήδη από φέτος υπάρχει αντιστροφή της κατάστασης που είχε διαμορφωθεί εξαιτίας των χαμηλών τιμών του πετρελαίου πολλά πηγάδια που είχαν σταματήσει, μπαίνουν ξανά σε λειτουργία κυρίως στη Βόρεια Αμερική, ανέφερε χαρακτηριστικά η διοίκηση η οποία τόνισε ότι αποτελεί στρατηγική απόφαση η περαιτέρω διείσδυση στους υποθαλάσσιους αγωγούς. 

  ΕΛΚΑ

  Για τα καλώδια το στοίχημα φέτος είναι να ξεκινήσει να αξιοποιείται περισσότερο η μεγάλη επένδυση της Fulgor. Στην κατεύθυνση αυτή η εταιρεία έχει ήδη παραδώσει με επιτυχία τα πρώτα μεγάλα έργα σε διακεκριμένες και γνωστές εταιρείες του κλάδου, όπως ο Ολλανδός διαχειριστής ηλεκτρισμού TENNET, χτίζοντας με αυτόν τον τρόπο τόσο το reference list όσο και τη θετική φήμη στη διεθνή αγορά. "Αυτή τη στιγμή τα ΕΛΚΑ θεωρούνται μια από τις τέσσερις καλύτερες εταιρείες στην Ευρώπη στα υποβρύχια καλώδια και αντιμετωπίζεται από όλους ως μια ανερχόμενη δύναμη που διαθέτει το μεγαλύτερο εργοστάσιο στον κόσμο" τόνισε η διοίκηση στην ΕΘΕ. Οι αγορές στις οποίες στρέφεται η εταιρεία είναι η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και η Μέση Ανατολή, ενώ εκτός από τα καλώδια ξηράς και τα υποβρύχια καλώδια, στόχος είναι η περαιτέρω ανάπτυξη των πωλήσεων εξειδικευμένων καινοτόμων προϊόντων όπως τα umbilicals (καλώδια για oil & gas)  ή οι ειδικοί σωλήνες για τη μεταφορά νερού σε νησιά. 

  Εκτός όμως από την κινητικότητα στο εξωτερικό και τα νέα έργα που έρχονται από περιοχές κυρίως της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης, τα ΕΛΚΑ αναμένουν και τα νέα έργα στο ελληνικό σύστημα όπως η διασύνδεση της Κρήτης, όπου όμως καταγράφονται καθυστερήσεις.  Η εταιρεία είναι έτοιμη πάντως όταν προχωρήσουν οι διαγωνισμοί να συμμετάσχει στους διαγωνισμούς για τις δύο νέες διασυνδέσεις της Κρήτης.

  Σημειώνεται ότι η εταιρεία ολοκληρώνει τον επενδυτικό της κύκλο υλοποιώντας αναβαθμίσεις στο εργοστάσιο της Fulgor, ύψους 10 εκατ. ευρώ, οι οποίες αναμένεται να διπλασιάσουν το δυναμικό του εργοστασίου μέχρι τα μέσα του 2018.

  Σημειώνεται τέλος ότι ένας από τους βασικούς λόγους δημιουργίας της Cenergy ήταν και η καλύτερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση. Εκεί τα προβλήματα αποτυπώνονται και στα δημοσιευμένα κόστη χρηματοδότησης που επιβαρύνουν την ανταγωνιστικότητα των εταιρειών. Σε κάθε περίπτωση προτεραιότητα με την ολοκλήρωση των επενδύσεων αποτελεί η μείωση του δανεισμού αλλά και η βελτίωση των όρων χρηματοδότησης. Σε αυτήν την κατεύθυνση γίνονται ήδη κινήσεις και αναμένεται να υπάρξουν αποτελέσματα. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ