Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 01-Μαρ-2017 12:26

  Τράπεζα Κύπρου: €64 εκατ. κέρδη για το 2016

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Ανακοινώθηκαν τα προκαταρκτικά οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου, όπως μεταδίδει το Capital Κύπρου.

  Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας τον Ιανουάριο του 2017 επιτεύχθηκαν σημαντικά ορόσημα. Η αποπληρωμή της χρηματοδότησης από τον ELA, η επιτυχής έκδοση ομολόγου δευτεροβάθμιου κεφαλαίου μειωμένης εξασφάλισης ύψους €250 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς και η εισαγωγή των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου.

  Παράλληλα, η Τράπεζα Κύπρου σημείωσε επτά συνεχή τρίμηνα βελτίωσης των προβληματικών δανείων καθώς και μείωση των προβληματικών δανείων (δανείων σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών) κατά €459 ή 5% σε τριμηνιαία βάση. Συνολικά σημειώθηκε μείωση ύψους €3,0 δις ή 27% για το έτος 2016.

  Στον τομέα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, παρατηρήθηκε μείωση κατά €867 εκατομμύρια ευρώ σε τριμηνιαία βάση και μείωση €2,9 δις για το έτος 2016.

  Η Τράπεζα Κύπρου προχώρησε σε πλήρη αποπληρωμή της χρηματοδότησης που δέχτηκε από τον ELA, ύψους €11,4 δισ.

  Την ίδια ώρα σημειώθηκε αύξηση στις καταθέσεις κατά €867 σε τριμηνιαία βάση για το 2017.

  Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε σε περίπου 16% (pro forma) ενώ ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 ανήλθε σε 14,7%. Ενίσχυση κατά 70 μονάδες βάσης το 2016.

  Παρατηρήθηκε επίσης, ισχυρή λειτουργική κερδοφορία προ προβλέψεων ύψους €148 εκατ. το δ’ τρίμηνο 2016 και €566 εκατ. το έτος 2016, η οποία διοχετεύτηκε για μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό ενώ μέτρια ήταν η κερδοφορία μετά τη φορολογία ύψους €64 εκατ. για το έτος 2016 και κέρδη μετά τη φορολογία ύψους €2 εκατ. για το δ’ τρίμηνο 2016.

  "Σύμφωνα με τη συνεχιζόμενη στρατηγική μας, συνεχίσαμε να διοχετεύουμε σημαντικό μέρος της λειτουργικής μας κερδοφορίας για μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό και για βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου. Αναμένουμε αυτή η τάση να συνεχιστεί και τα επόμενα τρίμηνα" αναφέρεται στην ανακοίνωση της τράπεζας.

  Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά €867 εκατ. το δ’ τρίμηνο και, στα τέλη Δεκεμβρίου ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις ανήλθε στο υγιές 95%, ανάλογο του Ευρωπαϊκού μέσου όρου. Αυτή η σημαντική αύξηση κατέστησε δυνατή την αποπληρωμή της χρηματοδότησης από τον ELA με τόσο γρήγορο ρυθμό. Το μερίδιο αγοράς για το Δεκέμβριο του 2016 ανήλθε σε 35,8% για τους μη μονίμους κατοίκους και σε 29,5% για τους μόνιμους κατοίκους.

  Κατά το δ’ τρίμηνο 2016 συνεχίστηκε η θετική δυναμική μείωσης του κινδύνου στον ισολογισμό. Η μείωση των ΜΕΔ κατά το δ’ τρίμηνο ύψους €867 εκατ. ήταν σχεδόν διπλάσια της τριμηνιαίας μείωσης των προβληματικών δανείων (δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών) ύψους €459 εκατ.

  Κατά το έτος 2016, η Τράπεζα μείωσε τα προβληματικά δάνεια κατά €3,0 δις (27%) και τα ΜΕΔ κατά €2,9 δις (21%).

  "Είμαστε ευχαριστημένοι με αυτές τις μειώσεις και αναμένουμε περαιτέρω πρόοδο", αναφέρει η ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου.

  Σε δηλώσεις του ο Διευθύνον Σύμβουλος Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου, John Patrick Hourican σημείωσε:

  "Τα αποτελέσματά μας κατά το δ’ τρίμηνο είναι ικανοποιητικά και αντικατοπτρίζουν τη στρατηγική μας για συνεχιζόμενη μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να έχουμε καταγράψει μέτρια κερδοφορία το 2016 και να έχουμε ξεκινήσει το 2017 με την πλήρη αποπληρωμή της χρηματοδότησης από τον ELA, την επιτυχή επιστροφή μας στις κεφαλαιαγορές και την επιτυχή εισαγωγή των μετοχών μας στο Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου.

  Κατά το δ’ τρίμηνο 2016 συνεχίστηκε η θετική δυναμική μείωσης του κινδύνου στον ισολογισμό. Η μείωση των ΜΕΔ (βάσει ΕΑΤ) κατά το δ’ τρίμηνο ύψους €867 εκατ. ήταν σχεδόν διπλάσια της τριμηνιαίας μείωσης των προβληματικών δανείων (δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών) ύψους €459 εκατ. Κατά το έτος 2016, η Τράπεζα μείωσε τα προβληματικά δάνεια κατά €3,0 δις (27%) και τα ΜΕΔ κατά €2,9 δις (21%). Είμαστε ευχαριστημένοι με αυτές τις  μειώσεις και αναμένουμε περαιτέρω πρόοδο.

  Η αύξηση των καταθέσεων το δ΄ τρίμηνο ήταν εξαιρετικά σημαντική. Οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά €867 εκατ. το δ’ τρίμηνο και, στα τέλη Δεκεμβρίου ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις ανήλθε στο υγιές 95%, ανάλογο του Ευρωπαϊκού μέσου όρου. Αυτή η σημαντική αύξηση κατέστησε δυνατή την αποπληρωμή της χρηματοδότησης από τον ELA με τόσο γρήγορο ρυθμό.

  Η λειτουργική μας κερδοφορία προ προβλέψεων ύψους €148 εκατ. κατά το δ’ τρίμηνο ή €566 εκατ. για το έτος ήταν ισχυρή. Σύμφωνα με τη συνεχιζόμενη στρατηγική μας, συνεχίσαμε να διοχετεύουμε σημαντικό μέρος της λειτουργικής μας κερδοφορίας για μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό και για βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου. Αναμένουμε αυτή η τάση να συνεχιστεί και τα επόμενα τρίμηνα. Η Τράπεζα κατέγραψε κέρδη ύψους €2 εκατ. για το δ’ τρίμηνο και €64 εκατ. για το έτος.

  Η κεφαλαιακή θέση του Συγκροτήματος ήταν και πάλι βελτιωμένη στα τέλη του 2016. Ο δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 ανήλθε σε 14,7% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας, αναπροσαρμοσμένος για την έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης ύψους €250 εκατ. τον Ιανουάριο 2017, ανήλθε σε περίπου 16% (pro forma).

  Θεμελιωτής της δυναμικής του Συγκροτήματος είναι η ανακάμπτουσα Κυπριακή οικονομία. Με ευχαρίστηση παρατηρούμε ρυθμό ανάπτυξης ύψους 2,8% για το έτος 2016, καταστώντας δυνατή τη χορήγηση νέων δανείων πέραν του €1 δις στην Κυπριακή οικονομία."

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων