Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 12-Ιαν-2017 08:36

  Τα "δώρα" της Βιομηχανίας που έσωσαν το ηλεκτρικό σύστημα

  Τα "δώρα" της Βιομηχανίας που έσωσαν το ηλεκτρικό σύστημα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Επί δύο 24ωρα μεγάλες βιομηχανίες της χώρας που είχαν ξεκινήσει μετά τις γιορτές να μπαίνουν σε φουλ παραγωγή, σταμάτησαν πλήρως τις γραμμές τους. Μεγάλο το κόστος για τις εταιρείες, όμως η εντολή του Διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρισμού ήταν σαφής και η ανάγκη να εξοικονομηθούν φορτία και να απομακρυνθεί ο κίνδυνος για ελλείψεις ισχύος μεγάλη. 

  Οι βιομηχανίες της μακροχρόνιας υπηρεσίας διακοπτόμενου φορτίου (όμιλος Βιοχάλκο, Τιτάν, ΑΓΕΤ Ηρακλής, Χάλυψ, ΕΛΠΕ, Χάλυψ, Χαλυβουργία Ελλάδος, Πάκο, Γιούλα, Πλαστικά Θράκης) εκτιμάται ότι σταματώντας την παραγωγή τους έδωσαν ανάσα στο σύστημα 300MW σταματώντας τις γραμμές παραγωγής που είχαν ξεκινήσει. 

  Εξίσου πολύτιμη και σε ακόμη πιο κρίσιμη χρονική περίοδο ήταν η συμβολή της βραχυχρόνιας υπηρεσίας διακοψιμότητας, αφού το απόγευμα της Τρίτης, όταν και είχαμε την κορύφωση του προβλήματος επάρκειας με ταυτόχρονη εκτίναξη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ψύχους, όταν μεγάλοι πελάτες όπως το Αλουμίνιο έκαναν δώρο στο σύστημα ισχύ ίση με μία μεγάλη μονάδα (287 μεγαβάτ). Το ίδιο είχε συμβεί και κατά την προηγούμενη κρίση όταν η Αλουμίνιον έδωσε 287MW.

  Βεβαίως στην υπηρεσία της διακοψιμότητας όπως αυτή έχει διαμορφωθεί και αποφασιστεί, καταγράφονται και κάποια μάλλον παράδοξα. Όπως για παράδειγμα να είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο και να εισπράττουν χρήματα 5 ορυχεία της ΔΕΗ, τα οποία σε περιόδους κρίσης υποτίθεται ότι πρέπει να δουλεύουν στο φουλ προκειμένου να εξασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία των μονάδων. 

  Σε κάθε περίπτωση η κρίση των προηγούμενων ημερών ήρθε να επιβεβαιώσει με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο ότι όχι απλά δεν υπάρχει επάρκεια στο ενεργειακό σύστημα αλλά αντίθετα η διακοψιμότητα αποδείχθηκε το πιο συνεπές και μετρήσιμο εργαλείο στα χέρια των διαχειριστών του ηλεκτρικού συστήματος και του συστήματος φυσικού αερίου, προκειμένου να εξοικονομήσουν φορτία και να καλύψουν κομμάτι από τις αυξημένες ανάγκες των νοικοκυριών.

  Στην πράξη το γεγονός ότι δεν είχαμε διακοπές ρεύματος που να προκληθούν από έλλειμμα επάρκειας, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη συνεισφορά της βιομηχανίας, που έκανε δώρο στο σύστημα πολύτιμα μεγαβάτ. Σημειώνεται τέλος ότι το μέτρο της διακοψιμότητας λήγει τον Νοέμβριο, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι εάν δεν αποφασιστεί επέκτασή του, το σύστημα του ηλεκτρισμού θα παραμείνει γυμνό απέναντι σε ανάλογα φαινόμενα για το χειμώνα του 2017 – 2018.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ