Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 14-Οκτ-2016 08:59

  H Έδραση επιχειρεί το come back, παρά τα εμπόδια

  H Έδραση επιχειρεί το come back, παρά τα εμπόδια
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Έχει περάσει ένας χρόνος από όταν λάμβανε χώρα η μεγαλύτερη διάσωση ελληνικής κατασκευαστικής εταιρείας, της "Έδραση –Ψαλίδας", οι δανειακές υποχρεώσεις της οποίας ξεπερνούσαν τότε τα 207 εκατ. ευρώ.

  Στις 22/10/2015 το Πολυµελές Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε αποδεκτό το σχέδιο εξυγίανσης της Έδραση, σύμφωνα με το οποίο προβλέπονταν διαγραφή μέρους των απαιτήσεων των πιστωτών, παράταση αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών, είσπραξη υφιστάμενων απαιτήσεων από το Δημόσιο και πώληση ακινήτων και πάγιου εξοπλισμού.
   
  Συγκεκριμένα, η συμφωνία (άρθρο 106β του Πτωχευτικού Κώδικα - ΠτΚ), περιλαμβάνει:
  * Διαγραφή του 22% του δανεισµού των 4 συστηµικών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων όλων των τόκων των κοινοπρακτικών δανείων στα οποία
  συµµετέχουν .
  * Τα τρία κοινοπρακτικά δάνεια 37 εκατ, 3,01 εκατ και 7,09 εκατ.ευρώ παραµένουν ως έχουν όσον αφορά τα κεφάλαια. Υπάρχει διαγραφή όλων των τόκων και παραµένουν ως έχουν όλες οι εγγυήσεις επί των ακινήτων, µηχανηµάτων, µετοχών κτλ.

  * Αναχρηµατοδότηση µέσω µετατρέψιµου οµολογιακού δανείου 5ετούς διάρκειας ποσού 28,5 εκατ. µε παραίτηση των δικαιωµάτων του υπέρ προνοµίου συστηµικών τραπεζών.
  * Εξόφληση των κοινοπρακτικών δανείων και λοιπών δανείων µε πρόγραµµα
  αποπληρωµής σε 15 έτη και µε δύο έτη περίοδο χάριτος
  * Διαγραφή του συνολικά οφειλόµενου ποσού leasing και αποπληρωµή του υπόλοιπου ποσού σε 15 έτη µε διετή περίοδο χάριτος.
   
  Η εταιρεία άρχισε να υλοποιεί σταδιακά τη συμφωνία υπογράφοντας διµερές συµφωνίες µε ΔOΥ, ΙΚΑ, τράπεζες, εργαζόµενους και λοιπούς πιστωτές. Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου 2016 που δημοσιοποίησε χθες η εταιρεία, στο διάστημα αυτό υπεγράφησαν οι συµβάσεις µε την Alpha Bank και µε όλες τις άλλες τράπεζες για τα οµολογιακά δάνεια της µητρικής εταιρείας και των θυγατρικών της, καθώς και οι συµβάσεις για τα διµερή δάνεια µεταξύ της Alpha Bank της µητρικής εταιρείας και των θυγατρικών της. Επίσης, έγιναν οι σχετικές Γενικές Συνελεύσεις για την απορρόφηση από την µητρική των θυγατρικών της εταιρειών EDRATEC ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ABETE και ENVIPROSYSTEMS ATE και δηµοσιεύτηκαν στο ΓΕΜΗ και στην Νοµαρχία, ενώ έγινε ρύθµιση όλων των οφειλών στην ΔOΥ µέχρι και σήµερα και εξυπηρετούνται κανονικά µηνιαίως.

  Πλέον, σύμφωνα με την οικονομική έκθεση, το σύνολο του δανεισμού (συµπεριλαµβανοµένων των οµολογιακών δανείων και των υποχρεώσεων από χρηµατοδοτικές µισθώσεις), ως αποτέλεσμα της συμφωνίας, κατέστη μακροπρόθεσμος στο τέλος του περασμένου Ιουνίου (30/06/2016), ανήλθε σε 115 εκατ.ευρώ. 

  Καταγγελία
   
  Ωστόσο, με την εταιρεία, μια από τις πλέον εξειδικευμένες στο αντικειμενό της, να επιχειρεί να επιστρέψει στην κανονικότητα και να διεκδικήσει νέα έργα διεκδικώντας ένα come back, τα εμπόδια φαίνεται να παραμένουν. Στις οικονομικές καταστάσεις εξαμήνου 2016 σημειώνεται πως την 27/06/2016 κατατέθηκε από 45 εργαζόµενους αίτηση πτώχευσης της εταιρείας στο Πολυµελές Πρωτοδικείο Αθηνών και έλαβε δικάσιµο την 19/10/2016, την ερχόμενη Τετάρτη. Επίσης, αναφέρεται πως την 23/08/2016 επιδόθηκε από 124 εργαζόµενους (µισθωτούς και ελεύθερους επαγγελµατίες) στην εταιρεία καταγγελία της σύµβασης εξυγίανσης που αφορά την απόφαση 779/2015 του Πολυµελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.
   
  Από την πλευρά της η Έδραση αναφέρει στην οικονομική έκθεση πως και για τα δύο επιδοθέντα δικόγραφα ενηµερώθηκαν οι νοµικοί σύµβουλοι της εταιρείας και θα γίνουν οι κατάλληλες νοµικές ενέργειες.
   
  Παράλληλα, ο ορκωτός ελεγκτής αναφέρει πως η υλοποίηση του προγράµµατος εξυγίανσης (σύµφωνα µε την Απόφαση 779/22.10.2015 του Πολυµελούς Πρωτοδικείου Αθηνών) αλλά και η προσδοκώµενη αποδοχή της Έφεσης της εταιρείας (σ.σ. µε αίτηµα να επικυρωθεί ό όρος που απαλείφτηκε από την επικυρωθείσα συµφωνία εξυγίανσης και αφορά την χορήγηση φορολογικής και ασφαλιστικής ενηµερότητας για την πώληση των ακινήτων της εταιρείας), "κρίνεται ως καθοριστικής σηµασίας παράγοντας για την απρόσκοπτη συνέχιση της δραστηριότητας της Εταιρείας και του Οµίλου στο άµεσο µέλλον".
   
  Πάρα ταύτα, η διοίκηση συνεχίζει την προσπάθειά της για ανάταξη της Έδραση, θέτοντας ως προτεραιότητα να συνεχισθεί η προσπάθεια για την ανάληψη νέων έργων σε Ελλάδα και Ρουμανία, στον τοµέα κυρίως των γεωτεχνικών έργων, µε απώτερο στόχο την εκτέλεση σχετικού έργου για την ενίσχυση του κύκλου εργασιών και των αποτελεσµάτων αλλά και την αύξηση του ανεκτέλεστου υπολοίπου για τα επόµενα έτη.

  Ο όμιλος ήδη ανέλαβε και εκτελεί ως υπεργολάβος νέα έργα, μεταξύ των οποίων, οι  επεκτάσεις των σταθµών του µετρό στο τµήµα Χαϊδάρι-Πειραιάς, γεωτεχνικά έργα στην Ολυµπία Οδό, στον Προαστιακό (τµήµα Παναγοπούλας – Πατρών) και ορισμένα ιδιωτικά έργα. Παράλληλα, προωθούνται οι διαδικασίες ολοκλήρωσης της απόκτησης των απαραίτητων αδειών από τη ΡΑΕ για την κατασκευή δύο υδροηλεκτρικών σταθµών της θυγατρικής "Έδραση Ενεργειακή" στην περιοχή των Γρεβενών – Κοζάνης.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ