Συνεχης ενημερωση

    Πέμπτη, 28-Μαϊ-2015 17:33

    ΕΤΕ: Ζημιές €28 εκατ. σε λειτουργικό επίπεδο - αυξημένες οι προβλέψεις

    • Εκτύπωση
    • Αποστολή με email
    • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
    • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
    • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

    Αύξηση της λειτουργικής προ προβλέψεων κερδοφορίας της τάξης του 5,4% κατέγραψε η Εθνική Τράπεζα στο α' τρίμηνο του έτους, σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, κυρίως λόγω της περιστολής των δαπανών. 

    Την ίδια στιγμή ο όμιλος κατέγραψε αύξηση οργανικών εσόδων κατά 4,7% σε ετήσια βάση, με τα οργανικά προ-προβλέψεων κέρδη να αυξάνονται κατά 6.0% σε σχέση με το προηγούμενο έτος ανερχόμενα σε €418 εκατ.

    Ο Όμιλος κατέγραψε συνολικές ζημιές €159εκατ. ενσωματώνοντας εγχώριες ζημίες από χρηματοοικονομικά αποτελέσματα ύψους €112 εκατ.

    Παράλληλα, κατέγραψε αύξηση των υπολοίπων του δανειακού χαρτοφυλακίου τόσο στην Ελλάδα (+1,7% σε τριμηνιαία βάση) όσο και σε επίπεδο Ομίλου (+2,6% σε τριμηνιαία βάση). 

    Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης δήλωσε: "Παρά τις δύσκολες συνθήκες που επηρέασαν κυρίως την ρευστότητα αλλά και την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, η Εθνική Τράπεζα κατάφερε να επιτύχει αποτελέσματα που αποδεικνύουν για μία ακόμη φορά την ευελιξία του επιχειρηματικού της μοντέλου. 

    Σε επίπεδο ρευστότητας, η ΕΤΕ επωφελείται από την κυρίαρχη θέση της στις εγχώριες καταθέσεις ταμιευτηρίου που έχουν σημειώσει σχετική ανθεκτικότητα καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου αβεβαιότητας, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη κατηγορία καταθέσεων. Η ΕΤΕ συνεχίζει να διατηρεί τρέχον δείκτη δανείων προς καταθέσεις σημαντικά χαμηλότερο της μονάδας . Ταυτόχρονα, τα διαθέσιμα ενέχυρα προς το Ευρωσύστημα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, που αντιστοιχούν περίπου στο 25% των εγχώριων καταθέσεων. Αναφορικά με την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου, ο ρυθμός δημιουργίας εγχώριων επισφαλειών αυξήθηκε κατά το α’ τρίμηνο του έτους, αντανακλώντας τις πρόσκαιρες συνθήκες έντονης αβεβαιότητας. Η διενέργεια υψηλότερων προβλέψεων κατά το α’ τρίμηνο όχι μόνο κάλυψε πλήρως την αύξηση αυτή, αλλά ενίσχυσε περαιτέρω τον δείκτη κάλυψης επισφαλών απαιτήσεων που πλέον ανέρχεται σε 61%. 

    Σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων ο Όμιλος παρουσίασε αυξημένα λειτουργικά κέρδη προ προβλέψεων της τάξης των €418 εκατ. (+6% σε ετήσια βάση), επίπεδο κερδοφορίας που σχεδόν κάλυψε τις διενεργηθείσες προβλέψεις, οδηγώντας σε μικρή λειτουργική ζημία της τάξης των €28 εκατ.Τα συνολικά αποτελέσματα του Ομίλου παρουσίαζαν ζημίες ύψους €159 εκατ., αντανακλώντας κυρίως την επιβάρυνση από τα μη επαναλαμβανόμενα εγχώρια χρηματοοικονομικά αποτελέσματα. Η κερδοφορία σε Τουρκία και ΝΑ Ευρώπη διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, ανερχόμενη σε €114 εκατ., και €17 εκατ. αντίστοιχα.

    Η κεφαλαιακή επάρκεια του Ομίλου παρέμεινε ισχυρή, με τον δείκτη Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων να ανέρχεται σε 12.1%, χωρίς να περιλαμβάνονται κεφαλαιακές ενέργειες, υποδηλώνοντας την ισχυρή θέση της Εθνικής στο έντονα μεταβαλλόμενο περιβάλλον".

    Αποτελέσματα

    Σύμφωνα με την  επίσημη ανακοίνωση ο όμιλος στο α' τρίμηνο κατέγραψε: 

    * Επαρκή ρευστότητα παρά τις δυσμενείς συνθήκες
    -Δάνεια προς καταθέσεις στο 104% σε επίπεδο Ομίλου και 95% στην Ελλάδα
    - Τρέχουσα δυνατότητα άντλησης επιπλέον ρευστότητας ύψους €12 δισ. από το Ευρωσύστημα
    - Μείωση του ρυθμού εκροής καταθέσεων στην Ελλάδα στο δεύτερο τρίμηνο.
    - Αύξηση καταθέσεων στη Τουρκία κατά 3% σε τριμηνιαία βάση

    * Η κάλυψη επισφαλών απαιτήσεων αυξήθηκε στο 61.0% σε επίπεδο Ομίλου
    - Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, στο 24.3% στον Όμιλο και 32.0% στην Ελλάδα.
    - Το ποσοστό κάλυψης εγχώριων επισφαλών απαιτήσεων αυξήθηκε κατά 50μ.β. σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο στο 60.7%
    - Η δημιουργία νέων εγχώριων επισφαλειών ανήλθε σε €336 εκατ. κυρίως λόγω της μείωσης των ρυθμίσεων (μείωση 35% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο).

    * Παρά τις αυξημένες προβλέψεις ο Όμιλος κατέγραψε ζημιές μόλις €28 εκατ. σε λειτουργικό επίπεδο
    - Στην Ελλάδα η λειτουργική προ-προβλέψεων κερδοφορία αυξήθηκε κατά 5.4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο κυρίως λόγω της περιστολής των δαπανών
    - Αύξηση οργανικών εσόδων Ομίλου κατά 4.7% σε ετήσια βάση, με τα οργανικά προ-προβλέψεων κέρδη να αυξάνονται κατά 6.0% σε σχέση με το προηγούμενο έτος ανερχόμενα σε €418 εκατ.
    - Ο Όμιλος κατέγραψε συνολικές ζημιές €159εκατ. ενσωματώνοντας εγχώριες ζημίες από χρηματοοικονομικά αποτελέσματα ύψους €112 εκατ.
    - Αύξηση των υπολοίπων του δανειακού χαρτοφυλακίου τόσο στην Ελλάδα (+1.7% σε τριμηνιαία βάση) όσο και σε επίπεδο Ομίλου (+2.6% σε τριμηνιαία βάση)

    * Επαρκή κεφαλαιακή θέση 
    - Δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων CET 1 στο 12.1%
    - Με βάση την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ το 2024 (Οδηγία CRD IV), ο σχετικός δείκτης διαμορφώνεται στο 8.7%

    *Δείτε στη δεξιά στήλη "Σχετικά Αρχεία" αναλυτικά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ΕΤΕ 

    Διαβάστε ακόμη: 

    *Εθνική: Αναδιάρθρωση διοικητικής δομής 

     

    ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

    ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ