Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 28-Μαϊ-2015 08:30

  "Καμπανάκια” για την Τεχνική Ολυμπιακή

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου
   
   
  Μπορεί ο όμιλος Τεχνική Ολυμπιακή να μειοδότησε πρόσφατα για την κατασκευή των έργων υποδομής της νέας διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Ψαθόπυπουργου-Ρίου προϋπολογισμού 175,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο, προβλέπεται ότι θα παραμείνει, επί μακρόν, σε στενωπό.  Η εισηγμένη δημοσιοποίησε, χθες, το έγγραφο που συνοδεύει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου λόγω της συγχώνευσης με απορρόφηση της Μοχλός του οποίου ενδελεχέστερη ανάγνωση φέρνει στο φως ορισμένα σημεία άξια προσοχής.
   
  Ειδικότερα, το ανεκτέλεστο του ομίλου διαμορφώνεται σε 50,87 εκατ. ευρώ και αφορά υπό εκτέλεση έργα που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της χρονιάς. Με άλλα λόγια, μέσα στους επόμενους μήνες το ανεκτέλεστο της Τεχνικής Ολυμπιακής θα μειώνεται δραματικά, με την έναρξη κατασκευής του σιδηροδρομικού έργου ύψους 175,5 εκατ. ευρώ-για το οποίο έχει προσφέρει έκπτωση 36,78%- να μην αναμένεται νωρίτερα από το Φθινόπωρο, όπως επισημαίνεται στο σημείωμα για την ΑΜΚ. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία προβλέπει ότι ο τζίρος από τον κλάδο των κατασκευών θα είναι μειωμένος.
   
  Η εισηγμένη βρίσκεται ήδη σε χορό ζημιών, έχοντας εμφανίσει το 2014 ζημιές ύψους 10,2 εκατ. ευρώ (από 24,9 εκατ.), ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις αυξήθηκαν σε 189,5 εκατ. ευρώ από 188,7 εκατ. Δεν έχει διανείμει μέρισμα κατά την τελευταία πενταετία.
   
  Δανεισμός
   
  Υπό τις παραπάνω συνθήκες, η εταιρεία αναφέρει ότι δεν υφίσταται οποιαδήποτε ανακοίνωση πρόβλεψης ή εκτίμησης κερδών τόσο για την τρέχουσα όσο και για τις επόμενες χρήσεις. Εκτιμά ακόμη ότι το μέσα στους επόμενους 12 μήνες θα απαιτηθεί κεφάλαιο κίνησης 3 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει καλυφθεί, καθώς υπάρχουν εγκεκριμένα όρια πιστοδοτήσεων ύψους 3,8 εκατ. ευρώ.
   
  Αναφερόμενη στους κινδύνους, η Τεχνική Ολυμπιακή σημειώνει ότι  ενδεχομένως να μην είναι δυνατή η άντληση των απαιτούμενων κεφαλαίων από το εγχώριο και διεθνές τραπεζικό σύστημα, και ως εκ τούτου να μην είναι δυνατή η συμμετοχή σε συγχρηματοδοτούμενα έργα.
   
  Η κατασκευαστική διευκρινίζει ότι η υλοποίηση νέων επενδύσεων “απαιτεί σημαντικές κεφαλαιουχικές δαπάνες, μέρος των οποίων σχεδιάζεται να καλυφθεί από τραπεζικό δανεισμό. Δεν μπορεί να δοθεί καμία διαβεβαίωση ότι η Τεχνική Ολυμπιακή θα μπορέσει να εξασφαλίσει επαρκή τραπεζική χρηματοδότηση, ή ότι η χρηματοδότηση αυτή θα πραγματοποιηθεί με ευνοϊκούς εμπορικά όρους.
   
  “Αν ο περιορισμός δανειακών κεφαλαίων εξακολουθήσει να υπάρχει από τις συστημικές τράπεζες, τότε η δυνατότητα του ομίλου να συνεχίσει να δανείζεται απρόσκοπτα για να χρηματοδοτήσει τους στρατηγικούς του στόχους και το επενδυτικό του πρόγραμμα ενδέχεται να επηρεαστεί δυσμενώς [...] Η διοίκηση δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι μελλοντικά θα πληρούνται οι όροι και οι δεσμεύσεις των δανείων του ομίλου ” σημειώνεται.
   
  Όπως αναφέρουν οι ορκωτοί ελεγκτές, “στις 31 Δεκεμβρίου 2013, το σύνολο της αξίας των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του ομίλου υπερβαίνει τη συνολική αξία των κυκλοφορούντων στοιχείων του ενεργητικού του κατά ποσό  8,5 εκατ.ευρώ. Αυτό “ενδεχομένως να υποδηλώνει την ύπαρξη αβεβαιότητας σχετικής με την απρόσκοπτη συνέχιση της δραστηριότητάς του ομίλου, η οποία εξαρτάται από την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού του”.
   
  Σχετικά με τις προσδοκώμενες χρηματοροές, όπως αναφέρεται, σημαντικό μέρος των εσόδων του ομίλου προέρχεται από έργα που εκτελούνται για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου είτε εξολοκλήρου από την θυγατρική Πόρτο Καρράς Α.Ε. ή και μέσω της θυγατρικής εταιρείας Τοξότης ΑΤΕ είτε σε κοινοπρακτική μορφή. Μελλοντικά, δεν αποκλείεται να υπάρξουν σημαντικές καθυστερήσεις στη πληρωμή ή μερική πληρωμή σε σχέση με την αρχική σύμβαση από το δημόσιο με αποτέλεσμα να επηρεαστούν αρνητικά οι δραστηριότητες και τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου.
   
  dimitris.delevegos@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων