14:13 08/09
Mega deal 17 δισ. δολ. μεταξύ SpaceX και EchoStar
Το deal αφορά στην αγορά φάσματος και είναι μεταξύ μεγαλύτερων συμφωνιών φέτος.
Τη διανομή μερίσματος 0,25 ευρώ ανά μετοχή, ή συνολικά 9.030.000 ευρώ, αποφάσισε με απαρτία 72,8% η τακτική γενική συνέλευση της Autohellas ATEE.
Η αποκοπή δικαιώματος στο μέρισμα είναι στις 24 Απριλίου, ενώ η έναρξη καταβολής του ορίσθηκε για τις 4 Μαΐου μέσω του δικτύου καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας.
Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης η διοίκηση της εταιρείας προέβλεψε ότι το 2007 θα είναι μια καλή χρονιά για το σύνολο του ομίλου, τόσο για την ενοικίαση αυτοκινήτων καθώς οι προσπάθειες προώθησης του τουρισμού προμηνύουν περαιτέρω αύξηση των αφίξεων, ενώ σε επίπεδο μακροχρόνιων ενοικιάσεων αναμένεται σημαντικός ρυθμός ανάπτυξης.
Ο όμιλος της Autohellas αναμένει επίσης σημαντική ώθηση από τις θυγατρικές εταιρείες του εξωτερικού σε Βουλγαρία, Κύπρο και Ρουμανία.
Όσον αφορά την εισαγωγή της Aegean στο Χρηματιστήριο, στην οποία η Autohellas κατέχει το 10% του μετοχικού κεφαλαίου σήμερα, ο διευθύνων σύμβουλος Ευτύχης Βασιλάκης, απατώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι η Autohellas θα μειώσει τη συμμετοχή της στην Aegean αναλογικά με το ποσοστό που θα προκύψει από τη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και έκδοσης νέων μετοχών της Aegean για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εισαγωγής. Ο ίδιος σημείωσε ότι ακόμα δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν σε τι ποσοστό θα ανέρχεται η συμμετοχή τους μετά την εισαγωγή της Aegean ωστόσο δεν προτίθενται να προχωρήσουν σε περαιτέρω μείωση του εναπομείναντος ποσοστού.
Όπως αναφέρθηκε στην γενική συνέλευση, το 2006, η Autohellas παρουσίασε αύξηση της τάξης του 13,6% στα κέρδη μετά φόρων και δικαιωμάτων μειοψηφίας, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 18 εκατ. ευρώ από 15,9 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών ανήλθε στα 116,9 εκατ. ευρώ έναντι 107,5 εκατ. ευρώ της περσινής αντίστοιχης περιόδου, αύξηση δηλ. 8,6%, ενώ τα κέρδη προ φόρων, αποσβέσεων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων ανήλθαν στα 69,1 εκατ. ευρώ από 61 εκατ. ευρώ το 2005.
Σημειώθηκε επίσης ότι η αναπόσβεστη αξία του στόλου οχημάτων της Autohellas στο τέλος του 2006 ανέρχεται στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές επενδύσεις της εταιρείας στην επέκταση και ανανέωση του στόλου για το σύνολο του 2006 έφθασαν τα 114 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, και το 2006 ο στόλος της Autohellas / Hertz παρέμεινε ο μεγαλύτερος της ελληνικής αγοράς με το συνολικό αριθμό των αυτοκινήτων υπό διαχείριση να φθάνει τα 26.800, από 8.500 μόλις το 1999.
Αντιόπη Σχοινά