Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 30-Ιουλ-2012 09:37

  Ψάχνουν μισό δισ. ευρώ στις τσέπες των μετόχων

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Μονόδρομο για την εξυγίανση των οικονομικών τους και την συμμόρφωση με τις επιταγές της εταιρικής και χρηματιστηριακής νομοθεσίας αποτελούν οι αυξήσεις κεφαλαίου για δεκάδες εισηγμένες. Κόντρα στο δυσμενές περιβάλλον, οι εταιρείες είναι αναγκασμένες να προσφύγουν σε κεφαλαιακή ενίσχυση από τους μετόχους, καθώς εναλλακτικές όπως η προσφυγή σε δανεισμό κρίνεται πλέον είτε εξαιρετικά ασύμφορη (λόγω του αυξημένου χρηματοοικονομικού κόστους), είτε αδύνατη (λόγω των συνθηκών στον τραπεζικό κλάδο). 

  Σύμφωνα με στοιχεία του Χ.Α., δεκαέξι εισηγμένες βρίσκονται σε διαδικασία άντλησης κεφαλαίων άνω των 500 εκατ. ευρώ μέσω της κεφαλαιαγοράς. Πρόκειται για επιχειρήσεις που είτε έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε ΑΜΚ, είτε έχουν λάβει ήδη τις απαιτούμενες εγκρίσεις. Σε αυτές θα προστεθούν και όσες αναμένουν το «πράσινο φως» από τη γενική συνέλευση των μετόχων τους. 

  Πρόκειται για περιπτώσεις, στην πλειονότητά τους, «αναγκαστικών» αυξήσεων, καθώς δεν πληρούνται σημαντικές προϋποθέσεις. Τα ίδια κεφάλαια, δηλαδή, έχουν καταστεί αρνητικά, είναι επιτακτικό να πληρωθούν υποχρεώσεις και υπάρχουν ζητήματα ρευστότητας και ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης. Στο σύνολό τους οι βασικοί μέτοχοι εμφανίζονται διατεθειμένοι να στηρίξουν τις εταιρείες τους με τα απαιτούμενα κεφάλαια, σε ό,τι αφορά όμως τους μικρομετόχους η κατάσταση εμφανίζεται να είναι διαφορετική λόγω των οικονομικών συνθηκών. Καθώς πολλοί αδυνατούν να συμμετάσχουν σε αυξήσεις κεφαλαίου, τα ποσοστά τους απομειώνονται (dilution). 

  Εντός της εβδομάδας θα συγκληθεί η έκτακτη γενική συνέλευσης της Forthnet όπου, μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί η πραγματοποίηση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου να αντληθούν κεφάλαια μέχρι του ποσού των 30 εκατ. ευρώ. Όπως έχει αναφέρει η διοίκηση, τα αντληθέντα κεφαλαία θα διατεθούν για την παραγωγή αξίας για τους μετόχους της Forthnet και σε καμία περίπτωση δεν σχετίζονται με ανάγκες βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης. Εξάλλου, όπως φαίνεται από τους τελευταίους δημοσιευμένους ισολογισμούς, η Forthnet έχει πλέον θετικές χρηματοροές, αποτέλεσμα της έμφασης που έδωσε η νέα διοίκηση στα θέματα του ισολογισμού. 

  Πρόθεση των βασικών μετόχων (Forgendo Limited και η Cyrte Investment, οι οποίες κατέχουν ποσοστό περίπου 41,27% και 25,73% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης) της Forthnet είναι η κεφαλαιακή ενίσχυση να ισχυροποιήσει τη θέση του ομίλου στον επερχόμενο νέο κύκλο συζητήσεων για πιθανές εξαγορές ή συγχωνεύσεις στην τηλεπικοινωνιακής αγορά. 

  Στην περίπτωση της Nutriart, η εισηγμένη δεν ολοκλήρωσε την προωθούμενη αύξηση κεφαλαίου ύψους 20,7 εκατ. ευρώ για να διευκολυνθούν, όπως ανέφερε η διοίκηση, οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικά με την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοοικονομικής Αναδιάρθρωσης. Η εταιρεία έχει, πάντως, επεξεργαστεί αναθεωρημένο επιχειρηματικό σχέδιο-πρόταση (business plan) το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, και εκ νέου αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Υπενθυμίζεται πως το σύνολο των μετοχών της εταιρείας παραμένει στην κατηγορία Επιτήρησης, επειδή εμφάνισε αρνητικά ίδια κεφάλαια κατά την χρήση του 2010, του 2011 και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012.

  Τον περυσινό Νοέμβριο, σε έκτακτη γενική συνέλευση οι μέτοχοι της Attica Συμμετοχών είχαν εγκρίνει ΑΜΚ ύψους 24,4 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η απόφαση αυτή δεν υλοποιήθηκε λόγω παρόδου του προβλεπόμενου από τον νόμο χρονικού διαστήματος. Η εταιρεία έχει αναφέρει πως όταν το κρίνει σκόπιμο θα συγκαλέσει Γενική Συνέλευση προκειμένου να ληφθεί εκ νέου σχετική απόφαση. Έναντι της αύξησης κεφαλαίου, η Marfin Investment Group, βασικός μέτοχος της Attica Group, κατέβαλε έως σήμερα το ποσό των 13 εκατ. ευρώ. «Σε συνδυασμό με την προαναφερθείσα αύξηση κεφαλαίου, οι διαπραγματεύσεις της εταιρείας και των θυγατρικών της με τις δανείστριες τράπεζες για την αναδιάρθρωση των δανείων του ομίλου βρίσκονται σε εξέλιξη για την εύρεση της καταλληλότερης δομής πληρωμής των υποχρεώσεων, χωρίς να θίγονται τα συμφέροντα της εταιρείας και των τραπεζών», ανακοινώθηκε σχετικά. 

  Υπό το βάρος των οικονομικών αποτελεσμάτων της περυσινής χρήσης, και η Avenir προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου 12 εκατ. ευρώ. Πέρυσι, η εταιρεία εμφάνισε ζημιές μετά από φόρους 24,4 εκατ. ευρώ, ως αποτέλεσμα κυρίως των απομειώσεων της αξίας θυγατρικών του. Στην αγορά της Κύπρου παρά την αρνητική εξέλιξη της αποχώρησης των πρακτόρων του δικτύου Eurogoal και την προσχώρησή τους σε άλλη εταιρεία, η Avenir σχεδιάζει τη δημιουργία 20 νέων καταστημάτων. Επίσης, στην Ελλάδα, θα επιχειρήσει τόσο την δραστηριοποίησή του στο online αθλητικό στοίχημα, όσο και στο online live casino. 

  Στα στοιχεία του Χ.Α. συμπεριλαμβάνεται και η MIG η οποία είχε ανακοινώσει στις αρχές του 2011 την υλοποίηση αύξησης κεφαλαίου 256 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, λίγους μήνες αργότερα (Ιούνιος 2011) ανακοινώθηκε πως ανακαλείται προγενέστερη απόφασή του Δ.Σ. περί ΑΜΚ “λόγω της οικονομικής και πολιτικής αβεβαιότητας που λειτουργεί αποτρεπτικά και για την άντληση νέων κεφαλαίων αλλά και για την διενέργεια νέων επενδύσεων”. Τότε είχε γνωστοποιηθεί πως το θέμα θα επανεξετάζονταν “από το Σεπτέμβριο αφού συνεκτιμηθούν οι μέχρι τότε εξελίξεις που θα καθορίσουν και την περαιτέρω στρατηγική της εταιρείας”. Σημειώνεται πως στο τέλος του 2011, ο όμιλος ανακοίνωσε πως ότι ήλθε σε στρατηγική συνεννόηση με τον όμιλο εταιρειών Αbu Dhabi Mar/Privinvest Group ώστε η τελευταία να καταστεί μέτοχος ή/και επενδυτής μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου στην MIG.

  Η εταιρεία Εριουργία 3Α θα πραγματοποιήσει στις 8/8 έκτακτη ΓΣ για να συζητηθεί αύξηση κεφαλαίου ύψους 2,24 εκατ. ευρώ με σκοπό την αποπληρωμή υφιστάμενων βραχυπρόθεσμων τραπεζικών υποχρεώσεων και την επέκταση της δραστηριότητας στον τομέα των ΑΠΕ. Σε «τροχιά» ΑΜΚ βρίσκεται επίσης η Έδραση-Ψαλλίδας που ζητά 45 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων, η Unibios θέλει να βάλει στο ταμείο της 2,7 εκατ. ευρώ, ενώ η Sciens ανακοίνωσε πως δεν θα προχωρήσει προς το παρόν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου λόγω και του διαρκώς επιδεινούμενου οικονομικού περιβάλλοντος. Σε εξέλιξη, τέλος, βρίσκεται ήδη η ΑΜΚ της Τηλέτυπος ύψους 10 εκατ. ευρώ με στόχο να αποπληρωθούν ανελαστικές υποχρεώσεις. 

  Ουδέν νεότερον, τέλος, υπάρχει για την αύξηση κεφαλαίου που είχε ανακοινώσει η Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική. Η εταιρεία είχε αναφέρει πως η ΑΜΚ είναι μία από τις εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης, η οποία εξετάζεται για την ενίσχυση της ρευστότητας της εταιρίας. Όσο για την αύξηση των 98 εκατ.ευρώ που προωθούσε η Alapis, η τελευταία ανακοίνωση της εταιρείας έκανε λόγο περί συνέχισης των προσπαθειών της διοίκησης για την κεφαλαιακή ενίσχυση της εταιρείας.  (*) Το ύψος θα ανακοινωθεί στη Γ.Σ. Πηγή: Χ.Α.


  nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ