Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 22-Ιουν-2011 10:00

  Κοντά οι τίτλοι τέλους για Κλωνατέξ;

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου 

  Πρόκειται για  μια εταιρεία συμμετοχών χωρίς  δραστηριότητα και της οποίας όλες οι συμμετοχές είναι από μηδενικές έως... μπαίνουν μέσα. Ποιο είναι λοιπόν το νόημα να συνεχίσει τη λειτουργία της, διερωτάται πηγή της αγοράς που γνωρίζει εκ των έσω την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πάλαι ποτέ ναυαρχίδα των επιχειρήσεων Λαναρά, η περίφημη Κλωνατέξ. 

  Μετά τη χθεσινή ανακοίνωση, το μέλλον της εταιρείας προδιαγράφεται δυσοίωνο ενώ στη γενική συνέλευση παρέστη ένας μέτοχος, γεγονός που δείχνει ότι η εταιρεία έχει αφεθεί στην τύχη της, από τους βασικούς μετόχους της. 

  Και όμως η εταιρεία που σήμερα βρίσκεται ένα βήμα πριν το γκρεμό, το 1999 εμφανιζόταν ως κυρίαρχη δύναμη της ελληνικής και της ευρωπαϊκής κλωστοϋφαντουργίας, πείθοντας μάλιστα τους επενδυτές να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ  σε εταιρείες του ομίλου. Η ίδια εταιρεία που φερόταν να έχει διαπραγματευτεί ανεπιτυχώς την εξαγορά της Benetton και της Fila, αφού είχε επί πολλά χρόνια προχωρήσει σε –σύμφωνα με τους επικριτές– αλόγιστες εξαγορές στο πλαίσιο ενός «φαραωνικού» σχεδίου ευρωπαϊκής επέκτασης, έφτασε στα μέσα της περασμένης δεκαετίας να γράφει ζημιές άνω των 170 εκατ. ευρώ και να διαπραγματεύεται σχέδια αναχρηματοδότησης υπό το φόβο της οριστικής διαγραφής των χρεών για τις τράπεζες και υπό την έμμεση απειλή των άνω των 1500 θέσεων εργασίας στην Ελλάδα.

  Κρίσιμες ώρες και για την ΕΝΚΛΩ

  Εν τω μεταξύ η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία από την προεδρία της οποίας αποχώρησε στις αρχές του 2010 ο Θ. Λαναράς, βρίσκεται και αυτή σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Στις 30 Ιουνίου στη γενική συνέλευση η διοίκηση θα παρουσιάσει πεπραγμένα και θα καλέσει όλους τους μετόχους –έχουν προσκληθεί και οι πιστώτριες τράπεζες– να πάρουν θέση για το τι μέλλει γενέσθαι με την εταιρεία. Είτε θα δοθούν χρήματα για την κάλυψη των υποχρεώσεων και την υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου, ή η εταιρεία θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Σε περίπτωση μη απαρτίας η επαναληπτική θα γίνει στις 11 Ιουλίου, οπότε θα υπάρξει αναγκαστικά απόφαση. 

  Είναι γνωστό ότι η εταιρεία ζητεί από τις πιστώτριες τράπεζες 27 εκατ. ευρώ, με 80% εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ