Τρίτη, 09-Δεκ-2025 16:35
Γ. Κώτσηρας: Βάζουμε τάξη στη διαχείριση κληρονομιών - δωρεών
"Η κυβέρνηση κάθε μέρα προσπαθεί να λύνει τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Αντιλαμβάνεται τις ανάγκες της. Ακούμε με ταπεινότητα την ελληνική κοινωνία και τα αιτήματα που υπάρχουν, είτε αφορούν τους αγρότες, είτε άλλες κοινωνικές ομάδες. Είμαστε κοντά τους προκειμένου να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις, αλλά με τρόπο μεθοδικό" τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Κώτσηρας υποστηρίζοντας το νομοσχέδιο για το νέο "Πλαίσιο για τις κοινωφελείς περιουσίες, ιδρύματα, σχολάζουσες κληρονομίες και δωρεές προς το Δημόσιο - Παρεμβάσεις σε Κώδικες Φορολογίας Εισοδήματος, Περιουσίας και Φ.Π.Α.- Σύσταση, αποστολή και αρμοδιότητες του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία "ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΚΑΙ ΖΑΠΠΕΙΟΥ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΟΣ" - Διατάξεις αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και λοιπές διατάξεις" στην Ολομέλεια.
"Το παρόν σχεδίου νόμου", είπε ο υφυπουργός "πράγματι μπορεί να είναι ένα μεγάλο σε αριθμό άρθρων, αλλά αυτές αναμφίβολα βάζουν τάξη στην διαχείριση των κοινωφελών περιουσιών, των σχολαζουσών κληρονομιών, των δωρεών προς το δημόσιο. Είναι διατάξεις που στην ουσία τους βοηθούν την χώρα μας να διαχειριστεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και διαφάνεια τον κοινωφελή πλούτο της πατρίδας μας". Αυτό, σημείωσε ο υφυπουργός, το κάνουμε "με έναν τρόπο οργανωμένο, επενδύοντας στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών, αξιοποιώντας περαιτέρω τις αδρανείς περιουσίες που υφίστανται. Ενισχύοντας την ευελιξία και την διαφάνεια στην λειτουργία των Ιδρυμάτων και ενθαρρύνοντας τις δωρεές, διευκολύνοντας την φιλανθρωπική δράση". Έτσι, είπε ο κ. Κώτσηρας, "αντιμετωπίζονται χρόνιες παθογένειες, γραφειοκρατικά εμπόδια που εμπόδιζαν την ορθολογική διαχείριση των κοινωφελών πόρων, αποθάρρυναν τις δωρεές και προκαλούσαν σημαντικές καθυστερήσεις στην εκκαθάριση κληρονομιών".
Ο κ. Κώτσηρας σχετικά με τα δύο ψηφιακά Μητρώα που δημιουργούνται είπε ότι ενοποιούνται σε μια βάση διάσπαρτα σε διάφορα Αρχεία σε επτά Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, ενώ στην πλατφόρμα e-diadoxi θα γίνεται άμεση και ενιαία καταγραφή των σχολαζουσών κληρονομιών με στόχο την αποτελεσματικότερη εποπτεία και τη μείωση του χρόνου που απαιτείται για να περιέλθει μια περιουσία στο δημόσιο. Επίσης, πρόσθεσε ότι ο ευέλικτος φορέας που ιδρύεται, το Ίδρυμα Διαχείρισης και Εκκαθάρισης Κληρονομιών και Αδρανών Κοινωφελών Περιουσιών, θα καλύψει σημαντικά κενά, ώστε να μην εγκαταλείπονται περιουσίες σε απαξίωση.
Ο υφυπουργός αναρωτήθηκε "που ακριβώς είναι ο προβληματισμός της Αντιπολίτευσης που λέει ότι θα καταψηφίσει για την προσπάθεια της Πολιτείας να διασφαλίσει τον κοινωφελή πλούτο της χώρας μας με πιο ψηφιακό τρόπο, πιο διαφανή, πιο αποτελεσματικό τρόπο και ειδικά όταν αυτό γίνεται με μια πιο ευνοϊκή φορολογική μέθοδο σχετικά με τις δωρεές;".
Ο κ. Κώτσηρας απέρριψε τις αιτιάσεις της Αντιπολίτευσης για συνοπτικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες νομοθέτησης. Επεσήμανε ότι έχουμε σειρά διατάξεων που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών με μειώσεις φορολογικών βαρών και η Αντιπολίτευση δεν μπορεί να τις παραγνωρίζει την απαλλαγή των τελών κυκλοφορίας και των τελών ταξινόμησης για τα οχήματα ΔΧ και των εθελοντικών ομάδων δασοπυρόσβεσης ή την μόνιμη φορολογική αποκατάσταση της αδικίας που υπήρξε για τα καταστήματα ψιλικών ειδών, περιπτέρων και εμπορίας καπνού ή για την απόδοση του δυτικού παραλιακού μετώπου στους τρείς δήμους, μετά από μακροχρόνιες διαβουλεύσεις. Σχετικά με τις διατάξεις της τροπολογίας που αφορούν τους πληγέντες σε Μάτι και Μάνδρα, ο υφυπουργός είπε ότι "κλείνουμε οριστικά μια εκκρεμότητα που θα έπρεπε να μην υπήρχε εδώ και πολύ καιρό".
Ο κ. Κώτσηρας έκλεισε την τοποθέτησή του τονίζοντας ότι "με τις διατάξεις αυτές του νομοσχεδίου που θα γίνουν Νόμος του Κράτους" αποδεικνύουμε ότι "η Κυβέρνηση συνεχίζει την προσπάθειά της. Η κυβέρνηση κάθε μέρα προσπαθεί να λύνει τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Αντιλαμβάνεται τις ανάγκες της . Ακούμε με ταπεινότητα την ελληνική κοινωνία και τα αιτήματα που υπάρχουν είτε αφορούν τους αγρότες είτε άλλες κοινωνικές ομάδες Είμαστε κοντά τους προκειμένου να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις, αλλά με τρόπο μεθοδικό και στο τέλος της τετραετίας θα κριθούμε".
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ