Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 12-Δεκ-2022 08:20

  Κλείνουν τα δικαστήρια οι δικηγόροι: Στάση εργασίας για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους

  Δικαστικοί υπάλληλοι: Αποχή από τα καθήκοντά τους λόγω... έλλειψης καθαριότητας
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Παναγιώτη Στάθη

  Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας και τρίωρη αποχή από τις 12:00 έως τις 15:00 από τα καθήκοντά τους, γεγονός που θα οδηγήσει σε αναβολές ή διακοπές εκατοντάδες υποθέσεις, προχωρούν οι δικηγόροι για την αύξηση των ασφαλιστικών τους εισφορών κατά 10%. Οι δικηγόροι ζητούν αναστολή του κυβερνητικού μέτρου, αλλιώς δηλώνουν έτοιμοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

  Στο νέο ψήφισμα διαμαρτυρίας κατήγγειλαν για άλλη μία φορά την κυβερνητική στάση έναντι των δικηγόρων και την καλούν να στηρίξει άμεσα τον κλάδο, με την ικανοποίηση των πάγιων αιτημάτων του. Στο πλευρό τους έχουν και άλλους επιστημονικούς φορείς με τους οποίους εδώ και καιρό έχουν διαμορφώσει κοινό μέτωπο κατά της κυβερνητικής πρόθεσης για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τους και βρίσκονται στα… κάγκελα.

  Ωστόσο, τα αιτήματά τους δεν έγιναν δεκτά και έτσι η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος αποφάσισε να δώσει ένα πρώτο δείγμα γραφής και προχωράει στην κινητοποίηση της Δευτέρας.

  Στο πλαίσιο αυτό, έχει καλέσει όλα τα μέλη να συμμετάσχουν μαζικά στη συγκέντρωση για να στείλουν σθεναρά το μήνυμά τους στον υπουργό, τον οποίο έχουν κατηγορήσει για μη ανταπόκριση σε αίτημα για συνάντηση.

  Όπως αναφέρουν, είχαν καταθέσει στα τέλη Οκτωβρίου νέο αίτημα για άμεση συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για μη ανταπόκριση σε κοινή επιστολή τους από τις 4 Οκτωβρίου, στην οποία εξέθεταν τους λόγους που επιβάλλουν την αναστολή της αύξησης εισφορών.

  Ορατός ο κίνδυνος εξαθλίωσης

  "Οι δικηγόροι, βιώνουμε μια ιδιαίτερα δυσχερή επαγγελματική και οικονομική πραγματικότητα, ως αποτέλεσμα της 10ετούς μνημονιακής πολιτικής και των συνεπειών της πανδημίας, που συρρικνώνουν δραστικά τη δικηγορική ύλη και τις αμοιβές μας. Η κατάσταση είναι δραματική και ιδίως για τους πιο αδύναμους δικηγόρους". τονίζουν.

  "Μεγάλο μέρος αυτών αδυνατεί να καλύψει τις τρέχουσες βασικές του επαγγελματικές υποχρεώσεις αλλά και τις βιοτικές του ανάγκες. Ο κίνδυνος πλήρους εξαθλίωσης του κλάδου είναι ορατός με δυσμενείς συνέπειες στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και στην ίδια τη Δημοκρατία, της οποίας η Δικαιοσύνη αποτελεί βασικό πυλώνα. Η αξιοπρεπής διαβίωση των δικηγόρων, συλλειτουργών της Δικαιοσύνης και υπερασπιστών των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, αποτελεί προϋπόθεση για την ανεξαρτησία τους και την ορθή επιτέλεση του λειτουργήματός τους", επισημαίνουν.

  Αντιθέτως, όπως όμως αναφέρουν, μπροστά σε αυτήν την πραγματικότητα, η Πολιτεία παραμένει σταθερά αδρανής θεατής. "Σε καμία έμπρακτη στήριξη των δικηγόρων προχώρησε, κάτι που έπραξε για άλλους επαγγελματίες. Κανένα από τα βασικά οικονομικά, φορολογικά και ασφαλιστικά αιτήματα του κλάδου δεν αποδέχθηκε (κατάργηση άλλως μείωση ΦΠΑ στις δικαστηριακές υπηρεσίες, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, την άμεση εκκαθάριση αμοιβών νομικής βοήθειας κ.λπ.)", σημειώνουν οι δικηγόροι.

  "Ακόμη δε και εκείνα, για τα οποία είχε μνημονιακή υποχρέωση, όπως η επέκταση του ορίου απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ για εισοδήματα μέχρι 25.000 ευρώ. Και σαν να μην έφθανε αυτό, η Κυβέρνηση προχωρεί από 1-1-2023 σε αύξηση των εισφορών των δικηγόρων προς τον ΕΦΚΑ σε ποσοστό 10%, που επιβαρύνουν την ήδη δυσχερή θέση τους, αφού λειτουργούν προσθετικά και πολλαπλασιαστικά στο ήδη αυξανόμενο διαρκώς κόστος λειτουργικών δαπανών, δανεισμού και διαβίωσης", υπογραμμίζεται.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ