Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 16-Ιουν-2021 07:35

  Τι θα γίνει με τη διάθεση των self tests από τα φαρμακεία

  Τι θα γίνει με τη διάθεση των self tests από τα φαρμακεία
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

  Όπως έχει αποφασίσει το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, η διάθεση των δωρεάν self test θα γίνεται μέχρι και την 19η Ιουνίου, λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων.
   
  Επίσης, όπως έχει ανακοινώσει, μετά την ημερομηνία αυτή οι φαρμακαποθήκες θα πρέπει να παραλάβουν από τα φαρμακεία τα αποθέματα που έχουν μείνει αδιάθετα, καθώς τερματίζεται η δωρεάν, όπως σημειώνει, διάθεση των αυτοδιαγνωστικών τεστ.
   
  Ήδη έχουν διατεθεί από τις 7 έως τις 12 Ιουνίου τρία self test για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που αφορούν στο διάστημα 7/6 μέχρι 30/6, ενώ από αυτή τη Δευτέρα έως και το Σάββατο διατίθενται επίσης τρία test για την εκπαιδευτική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικοί, διοικητικό προσωπικό).
   
  Με τον χρόνο πλέον να κυλά αντίστροφα, σήμερα ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θα συναντηθεί με φορείς του υπουργείου Υγείας για να αποφασιστεί τι θα γίνει τελικά με τη διάθεση των self test από τον Ιούλιο και μετά.
   
  Από την πλευρά τους οι φαρμακοποιοί δεν θέτουν, όπως λένε, ζήτημα πληρωμής τους για τη διάθεση στο κοινό των αυτοδιαγνωστικών τεστ. Από την άλλη όμως, είναι κάθετα αντίθετοι να διατίθενται στα self test και από άλλα κανάλια διανομής, όπως για παράδειγμα τα σούπερ μάρκετ. 
   
  Οι φαρμακοποιοί, όπως λέει το ρεπορτάζ, θέτουν ως προϋπόθεση να υπάρχει καλύτερη οργάνωση στη διαδικασία διανομής των τεστ, εντούτοις- παρά τις πρώτες ημέρες που πράγματι υπήρχαν προβλήματα καθώς τα μέρη του τεστ είχαν σταλεί χωριστά, δεν παρατηρήθηκαν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των δικαιούχων.

  Οι αντιδράσεις

  Υπενθυμίζεται πως οι φαρμακοποιοί της Θεσσαλονίκης είχαν αποφασίσει αρχικά την αναστολή της δωρεάν διάθεσης των self test, στη συνέχεια όμως πήραν πίσω αυτή την απόφαση.
   
  Στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας, ο φαρμακευτικός σύλλογος έχει σταματήσει τη διάθεση των τεστ στους πολίτες, και η διανομή στους μαθητές και εκπαιδευτικούς έγινε απευθείας από τις σχολικές μονάδες με οδηγίες που θα δοθούν από το υπουργείο Παιδείας.
   
  Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής αποφάσισε εντωμεταξύ την διακοπή της δωρεάν χορήγησης των self test από τα φαρμακεία των μελών του από την 19η Ιουνίου χωρίς περαιτέρω παράταση. "Η απόφαση αυτή βασίστηκε στην αναξιοπιστία της Κυβέρνησης, η οποία εδώ και τρεις μήνες δεν ξεκίνησε καν την συζήτηση για επίλυση θεσμικών προβλημάτων του κλάδου, όπως γραπτώς είχε δεσμευτεί ο Υπουργός κ. Κοντοζαμάνης. Η μη τήρηση της υπογραφής της Κυβέρνησης έρχεται να ακολουθήσει την προηγούμενη μη τήρηση της υπογραφής της σχετικά μα την διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους. Αν η κυβέρνηση είχε στοιχειωδώς την θέληση να προχωρήσει στην επίλυση οποιουδήποτε σοβαρού προβλήματος θα είχε ξεκινήσει τουλάχιστον να συζητά μαζί μας" εξηγεί σε ανακοίνωσή του.
   
  Σημειώνεται πάντως πως οι εμβολιασμένοι αναμένεται να εξαιρεθούν από τη διαδικασία του υποχρεωτικού self testing από την 1η Ιούλιου, όπως τόνισε ο υφυπουργός παρά το πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος.

  Κόντρα μεταξύ των Φαρμακοποιών 

  Εν τω μεταξύ, κόντρα ξέσπασε μεταξύ των φαρμακοποιών για τα self test με τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο να βγάζει την παρακάτω ανακοίνωση:

  "Την επιδημιολογική αξιοπιστία των self tests μπορούν να κρίνουν μόνο οι αναγνωρισμένοι θεσμικοί, διεθνείς και εγχώριοι οργανισμοί (ΠΟΥ, EMA, ECDC και ΕΟΦ). Κάθε άλλη κριτική, από όπου και αν προέρχεται, δεν είναι αξιόπιστη και εκφράζει προσωπικές απόψεις και σκοπιμότητες.

  Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος εφαρμόζει τις οδηγίες των ως άνω οργανισμών και λειτουργεί, αποφασίζει και ενεργεί με μόνο κριτήριο την Υγεία των πολιτών και την προστασία τους από την πανδημία".

  Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής με πρόεδρο τον Κ. Λουράντο που έλεγε:

  "O Φ.Σ.Α. εξ αρχής είχε σοβαρές επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των self test, τα οποία η κυβέρνηση ήθελε να διακινήσουμε στους πολίτες. Τα στοιχεία πλέον μας επιβεβαιώνουν ότι το 90% των θετικών self test είναι ψευδώς θετικά. Είχαμε σοβαρές αντιρρήσεις επίσης και για την πολιτική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που στηρίζονταν εξ ολοκλήρου στην ατομική ευθύνη των πολιτών.

  Η κυβέρνηση σκέφτεται να συνεχίσει αυτήν την αποτυχημένη επιδημιολογική επιτήρηση προτείνοντας ως "αντάλλαγμα" να δει με θετικό μάτι τα χρόνια θεσμικά προβλήματα των φαρμακοποιών, την ίδια ώρα που το Δ.Σ. του ΕΟΠΥΥ πήρε απόφαση να μετακυλήσει το claw back των ιατροτεχνολογικών προϊόντων από τις εισαγωγικές εταιρείες στα φαρμακεία.

  Ουσιαστικά όχι μόνο δεν επιβραβεύουν την προσπάθεια και την ταλαιπωρία των φαρμακείων αλλά τους βάζουν και καινούργιο χαράτσι. Για τους παραπάνω λόγους ο Φ.Σ.Α. δεν μπορεί να συνεχίσει να διαθέτει τα self test".

  Σημειώνεται πως υπάρχει συνάντηση του ΠΦΣ με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη στις 16.00". 

   
  Vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ