Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 27-Μαϊ-2021 07:48

  Σταθεροποιείται κάτω από το όριο κινδύνου η θετικότητα

  Σταθεροποιείται κάτω από το όριο κινδύνου η θετικότητα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Βίκυς Κουρλιμπίνη

  Σταθεροποιείται κάτω από το όριο συναγερμού του 4% ο δείκτης θετικότητας στη χώρα μας.

  Όπως φαίνεται στην τελευταία έκθεση του παρατηρητηρίου Covid (που αφορά το διάστημα 13 – 19 Μαΐου), ο δείκτης θετικότητας μειώθηκε σε 3,8% το επταήμερο 10 – 16 Μαΐου, από 4,8% το προηγούμενο 7ήμερο.

  Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο δείκτης Rt εκτιμάται στις 19 Μαΐου σε 0,86, σταθερός σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

  Είναι δε χαρακτηριστικό πως οι πρόσφατοι χάρτες (20 Μαΐου) του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων κατατάσσουν την Ελλάδα στις χώρες με τον χαμηλότερο δείκτη θετικότητας (<4%), καθώς στις τέσσερις χώρες με τον υψηλότερο δείκτη test ανά 100.000 κατοίκους.

  Επιπλέον, όπως τονίζεται στην έκθεση καταγράφεται μείωση του κυλιόμενου μέσου  όρου κρουσμάτων και θανάτων, καθώς και του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών με Covid.

  Ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 2.012 κρούσματα, από 2.513 στην προηγούμενη έκθεση, καταγράφοντας μείωση 20% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα.

  Στο εξεταζόμενο διάστημα, το 47,4% των κρουσμάτων καταγράφηκε στην Αττική και το 8,7% στην Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια.

  Επίσης, ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων υποχώρησε σε 53,7 (από 63,9 στην προηγούμενη έκθεση), ενώ το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ μειώθηκε σε 642 (από 707 στην προηγούμενη έκθεση).

  Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει μείωση σε 72% (από 78% στην προηγούμενη έκθεση). Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 76% και 73% αντίστοιχα (από 82% και 83% αντίστοιχα στην προηγούμενη έκθεση).

  Ο μέσος όρος ηλικίας του συνόλου των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας είναι τα 44 έτη. Όμως όπως ανέφερε στη χθεσινή ενημέρωση ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, η διάμεση ηλικία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων των τελευταίων επτά ημερών είναι τα 37 έτη, ενώ συνεχίζεται για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα η αύξηση των κρουσμάτων σε νεότερες ηλικιακές ομάδες.

  Όπως είπε, όλες οι Περιφέρειες της χώρας παρουσιάζουν σταθεροποίηση ως μείωση των κρουσμάτων, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η επιδημία έχει τελειώσει. Σε ό,τι έχει να κάνει με το Εθνικό Σύστημα Υγείας, οι νοσηλευόμενοι με Covid είναι  3.047, με σημαντική μείωση, καθώς την περασμένη Τετάρτη ήταν 3.790.

  Ο αριθμός των εισαγωγών δείχνει επίσης τάση υποχώρησης. Ο μέσος όρος εισαγωγών την τελευταία  εβδομάδα είναι στις 244 εισαγωγές την ημέρα, υποχωρώντας για πρώτη εβδομάδα κάτω από τις 300.

  Vicky.kourlibini@capital.gr

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ