Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 13-Απρ-2021 07:36

  Συμπληρώνεται η φαρέτρα των εμβολίων, τι αλλάζει από την ερχόμενη Δευτέρα μετά την προσθήκη της Johnson & Johnson

  Συμπληρώνεται η φαρέτρα των εμβολίων, τι αλλάζει από την ερχόμενη Δευτέρα μετά την προσθήκη της Johnson & Johnson
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

  Για περισσότερες ηλικιακές ομάδες ανοίγει αυτό το μήνα ο εμβολιασμός. "Κλειδί" για την επιτάχυνση της διαδικασίας, η παραλαβή, την Τετάρτη, των πρώτων  33.600 δόσεων του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson. Οι εμβολιασμοί με το συγκεκριμένο εμβόλιο θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 19 Απριλίου.

  Με βάση τον προγραμματισμό, την επόμενη Παρασκευή 16 Απριλίου  μέχρι τη Δευτέρα 19 Απριλίου, θα γίνει σταδιακά το άνοιγμα της επόμενης ομάδας, που αφορά τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου. 800.000 πολίτες ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
   
  Επίσης, την Τετάρτη 21 Απριλίου, ακολουθούν οι επόμενες ομάδες, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και θα ανοίξει η πλατφόρμα για να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί και οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 55-59.
   
  Ακολούθως, το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι πολίτες της ηλικιακής ομάδας 50-54.
   
  Σημειώνεται πως μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 2.212.000 εμβολιασμοί. Περισσότεροι από 1.468.000 πολίτες μας έχουν εμβολιαστεί, τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε εμβολιαστική κάλυψη 14% και 743.000 έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 7%.

  Οι εξηγήσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca

  Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρακολουθεί προσεκτικά τα τρέχοντα δεδομένα, ανακοινώσεις διεθνών Οργανισμών, ρυθμιστικών αρχών, επιστημονικές δημοσιεύσεις σχετικά με το φαινόμενο των θρομβοεμβολικών επεισοδίων που έχουν εμφανιστεί σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca και έχει εκδώσει την κάτωθι ανακοίνωση σημείωσε η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στη χθεσινή ενημέρωση.
   
  Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, έχουν καταγραφεί πολύ σπάνιες περιπτώσεις θρόμβωσης των αγγείων με θρομβοπενία, χαμηλά δηλαδή αιμοπετάλια, μετά από εμβολιασμό έναντι της νόσου COVID-19. Πρόκειται, όπως είπε, για θρόμβωση των φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου ή άλλων σπάνιων εντοπίσεων σε συνδυασμό με θρομβοπενία και, ορισμένες φορές, αιμορραγία. Οι περιπτώσεις αυτές έχουν αναφερθεί ως προθρομβωτική θρομβοπενία ανοσολογικής αιτιολογίας μετά από εμβολιασμό και ο παθολογικός μηχανισμός πρόκλησής τους θεωρείται ανάλογος της θρομβοπενίας μετά από χορήγηση ηπαρίνης.
   
  "Δεν υπάρχει, μέχρι τώρα, τεκμηριωμένη συσχέτιση των εκδηλώσεων αυτών με προηγούμενο ιστορικό θρόμβωσης, θρομβοπενίας ή κληρονομικής θρομβοφιλίας. Επίσης, προς το παρόν δεν υπάρχει τεκμηρίωση συσχέτισης με άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες και η σπάνια αυτή κατάσταση φαίνεται να είναι μία ιδιοσυγκρασιακή αντίσταση κατά την πρώτη έκθεση στο εμβόλιο της AstraZeneca.
   
  Υπάρχει προς το παρόν μία σημαντική αβεβαιότητα στις εκτιμήσεις της συχνότητας αυτού του πολύ σπάνιου ανεπιθύμητου συμβάντος στις διάφορες ηλικιακές ομάδες αλλά διαφαίνεται μία τάση για μικρή αύξηση της συχνότητας στις μικρότερες ηλικίες" εξήγησε.
   
  vicky.kourlibini@capital.gr
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ