Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 08-Φεβ-2021 07:43

  Άνοδο των εισαγωγών στις ΜΕΘ περιμένουν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο οι λοιμωξιολόγοι

  Άνοδο των εισαγωγών στις ΜΕΘ περιμένουν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο οι λοιμωξιολόγοι
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Άνοδο στον αριθμό των εισαγωγών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από ασθενείς με Covid-19 αναμένουν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο οι λοιμωξιολόγοι, απόρροια της αύξησης των νέων κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες.

  Η ύφεση στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown ήταν αργή και δύσκολη και η εικόνα των νοσηλειών στα νοσοκομεία τα τελευταία εικοσιτετράωρα δεν αποτελεί θετικό οιωνό για τις πληρότητες στις ΜΕΘ.

  Όπως σημειώνουν οι λοιμωξιολόγοι, η αποσυμπίεση στις ΜΕΘ επιβραδύνθηκε και σταθεροποιήθηκε εντός της προηγούμενη εβδομάδας, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών με Covid-19 έχει σημειώσει σημαντική αύξηση που φτάνει σε ποσοστό ως και 50%.

  Η αύξηση των εισαγωγών εκτιμάται με τη σειρά της πως θα οδηγήσει σε ήπια αύξηση των εισαγωγών στις ΜΕΘ και στους θανάτους μέσα στις επόμενες 1-2 εβδομάδες. Κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο, όπως έδειξαν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ καταγράφηκαν 733 νέες διαγνώσεις, 262 ήταν οι διασωληνωμένοι ασθενείς και υπήρξαν ακόμη 21 νεκροί.

  Ήδη η Αττική "μετρά" σε καθημερινή βάση 70-80 νέες εισαγωγές, ενώ η πληρότητα στις απλές κλίνες ανέρχεται στο 52% και στις κλίνες ΜΕΘ- Covid στο 64%. Στην επικράτεια, οι ασθενείς που νοσηλεύονται ξεπερνούν τους 1.600.

  Σύμφωνα με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ο μέσος όρος της θετικότητας των διενεργούμενων τεστ αυξήθηκε στο 2,3%. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι τα ενεργά κρούσματα στην επικράτεια είναι  περισσότερα από 8.500. Τα νέα κρούσματα, κυρίως αφορούν την ηλικιακή ομάδα 25-44 ετών, ενώ μειώθηκε η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων στα 43 έτη.

  Μειώνονται τα περιθώρια για νέα μέτρα

  Οι ειδικοί που απαρτίζουν την Επιτροπή, όπως λένε οι πληροφορίες, θα αναμένουν να δουν πως εξελίσσονται οι επιδημιολογικοί δείκτες την εβδομάδα που ξεκινά. Αν η πορεία των κρουσμάτων ξεφύγει περαιτέρω, ενδεχομένως να αποφασιστούν και νέα μέτρα, αν και τα περιθώρια επιβολής σκληρότερων περιορισμών έχουν στενέψει. Όπως σημειώνουν, δεν είναι τα μέτρα που δεν φέρνουν αποτελέσματα, αλλά κυρίως η μη τήρησή τους, εξαιτίας της κόπωσης από τη μεγάλη διάρκεια του lockdown.

  Τα τελευταία δεδομένα

  Όπως δείχνει η τελευταία έκθεση του Παρατηρητηρίου Covid (αφορά το διάστημα 28 Ιανουαρίου έως 3 Φεβρουαρίου), ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 842 κρούσματα, από 596 στην προηγούμενη έκθεση, εμφανίζοντας αύξηση 41,3%.

  Στο  διάστημα αυτό, το 50,2% των κρουσμάτων καταγράφηκε κατά μέσο όρο στην Αττική, το 8,4% στην Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια. Σημειώνεται ότι στις 2 Φεβρουαρίου, τα ημερήσια κρούσματα ανήλθαν σε 1,261, που αποτελεί την υψηλότερη τιμή από τις 11 Δεκεμβρίου 2020.

  Σύμφωνα με τα τελευταία διεθνή δεδομένα (2/2/21), η Ελλάδα με 559 θανάτους ανά 1 εκ. κατοίκους βρίσκεται  στην 23η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών. Ο ευρωπαϊκός μέσος όρος θανάτων ανά 1 εκ. κατοίκους είναι 1058. Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 78 (από 72 ημέρες στην προηγούμενη έκθεση) και  των θανάτων σε 60 (από 54 ημέρες).

  Συνολικά, με βάση τις προαναφερθείσες τάσεις, ο δείκτης Rt για την επικράτεια στις 3 Φεβρουαρίου εκτιμάται από τον ΕΟΔΥ σε 0,88.

  Βίκυ Κουρλιμπίνη

  Vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ